Blog

  Godine su samo broj!

Godine su samo broj!

Europa stari i to velikom brzinom. To mijenja društvo, politiku, kulturu i gospodarski život. Ali prije svega, pogađa samog pojedinca. Sven Voelpel, istraživač fenomena starenja i profesor mikroekonomije iz Bremena, u svojoj knjizi „Tvoje godine, tvoja odluka“, objavljenoj početkom listopada 2016., istražuje o čemu je doista riječ kod starenja te ide li starenje neophodno ruku pod ruku s nemoći i usamljenošću. 

Voelpel na 250 stranica nudi pregled brojnih istraživanja i objašnjava koji su kriteriji bitni kada jesmo stari i kada se osjećamo staro. Ovaj znanstvenik donosi nam dobru vijest. Naime, mi sami u mnogo većoj mjeri nego što smo do sada mislili možemo utjecati na činjenicu jesmo li doista stari ili samo postajemo stariji. „Nikada do sada toliko velik broj ljudi nije imao toliko slobodnog prostora i mogućnosti da se i sa 70, 80 ili 90 godina realizira ili iznova definira“ objašnjava Voelpel. Potrebno je samo osloboditi se predodžbi o starosti iz prošlosti. Knjiga je već u prvom tjednu od objave došla na vrh ljestvice bestselera „Spiegel“. Zamolili smo Voelpela da nam ovdje iznese neke od teza iz svoje knjige.

Pokretljiviji ste nego što mislite

Naravno da je izvrsno ako ste već s 30 počeli trčati, s 40 počeli paziti na svoju težinu te ako nikada niste pušili. Ali mi ujedno podcjenjujemo plastičnost, odnosno mogućnost prilagođavanja koje naše tijelo posjeduje. Promjene imaju smisla i kada imate 70 godina. Zašto se s 80 godina ne bi riješili poroka koji vas prate cijeli život i unaprijedili svoje zdravlje? „Prestar/prestara sam za to“ je samo zgodan izgovor, izbrišite ga iz svojeg rječnika!

Nemojte rješavati križaljke, već prihvatite sve što vam život nudi

Mozak je poput mišića. On slabi ako se ne koristi, a vrhunsku formu postiže tek neprestanim korištenjem. Nove sinapse stvaraju se i u dubokoj starosti, a najviše ako se rješavaju složeni zadaci. Križaljke ili mozgalice vježbaju izolirane sposobnosti poput činjeničnog znanja. Bolje je učiti novi jezik ili učiti svirati novi instrument, posjetiti nepoznati grad ili se upoznati s ljudima iz drugih kulturoloških sredina.

Ulažite vrijeme u ljude

Ulažite u prijateljstva i obiteljske veze i to na vrijeme. Društveni kontakti trebali bi biti sastavni dio „portfelja mirovinskog osiguranja“ poput životnog osiguranja ili vlastite nekretnine: Kontakti u krugu prijatelja, u susjedstvu ili rodbini mentalno nas potiču, pokreću nas, ublažavaju strahove i stres, daju smisao našem životu. 

Skrenite i smanjite brzinu, ali izbjegnite potpuno kočenje

Fiksno određena starosna dob za mirovinu u kojoj u potpunosti sutradan prestajemo raditi postala je anakronizam. Ona bez milosti u isti koš stavlja ljude sa sasvim različitim željama, sposobnostima i radnim pozicijama. Osuđuje radno sposobne pojedince na prekid rada, a radno nesposobne da ustraju. Nijedan vrhunski sportaš ne završava naprasito svoj trening. Kako i u obiteljskom životu tako i u posljednjem desetljeću rada, potrebni su fleksibilni modeli i nova kultura rada koja se prema radu u 70-ima ne odnosi kao prema društveno neprihvatljivom ponašanju, već kao prema mogućnosti koju pojedinac može odabrati.

Izvor: https://www.allianzdeutschland.de/man-ist-so-alt-wie-man-will-/id_79485954/index

« Povratak

Allianzov barometar rizika za 2017. godinu

Poduzeća su sve zabrinutije zbog nepredvidivog p...više

Godine su samo broj!

Skretanje pažnje s vožnje opasnije od alkohola

Do sada se smatralo da je smanjena sposobnost za...više

Godine su samo broj!

Deset savjeta za sigurnu vožnju cestama

Bez obzira spremate li se na skijanje, planirate putovanje autom po Europi il...više

Godine su samo broj!