Blog

  Jedna za put može biti jedna previše

Jedna za put može biti jedna previše

Većina Europljana ne zna koliko alkohola može sigurno konzumirati prije vožnje.

Kad je jedno piće previše? Radi se o pitanju koje zbunjuje više vozača no što bi se moglo očekivati diljem Europe.

Dozvoljena količina alkohola u krvi – postotak koncentracije alkohola u krvi (Blood Alcohol Content - BAC) – varira diljem Europe.  Izraženo u gramima po decilitru, zakonski dozvoljena koncentracija alkohola u krvi varira od nula u Sloveniji, Rumunjskoj, Mađarskoj i Češkoj do 0,08 g/dl u Ujedinjenom Kraljevstvu i na Malti. Najčešća maksimalna dozvoljena razina u Europi je 0,05 g/dl čiji je ekvivalent jedno malo pivo.

Neosporivo je da je količina konzumiranog alkohola velik faktor sigurnosti na cestama. Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije nazvanom Globalno izvješće o stanju sigurnosti na cestama iz 2013. (Global Status Report on Road Safety 2013) približno jedna od pet (18,9%) smrti u prometnim nesrećama diljem Europe uključuje alkohol, od samo 1% u Makedoniji do 63% u Litvi. Prema podacima Europske komisije, alkohol igra ulogu u oko 25% svih smrti na cestama u Europi.

Kao što je Majda Zorec Karlovsek, docentica na Zavodu za sudsku medicinu Sveučilišta u Ljubljani, istaknula na svibanjskoj konferenciji u Ženevi čiji je cilj bio obilježavanje ovogodišnjeg UN-ovog Tjedna globalne sigurnosti na cestama, između 10% i 12% svih vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama u Europi imalo je razine alkohola u krvi koje su prelazile 0,05 g/dl. No između 25% i 33% smrtno ozlijeđenih vozača imalo je iznad 0,05 g/dl alkohola u krvi dok je između 32% i 64% pješaka ubijenih u prometnim nesrećama imalo iznad 0,05 g/dl alkohola u krvi.

Vodeći uzrok smrti

Unatoč ovim zapanjujućim brojevima čini se da svijest Europljana o zakonskim granicama konzumacije alkohola u njihovim državama ili o konzumiranim količinama koje bi se moglo smatrati sigurnima iznenađujuće mala - a u nekim slučajevima i zapanjujuće odsutna.

Posebno istraživanje Eurobarometera objavljeno prije tri godine pokazalo je da je samo četvrtina (27%) ispitanika točno odgovorila na pitanje koja je zakonski dopuštena koncentracija alkohola u krvi u njihovoj zemlji. Više od trećine (37%) ispitanih priznalo je da ne zna odgovor i sličan je udio (36%) krivo odgovorio.

Austrijanci i Finci, u čijim je zemljama granica 0,05 g/dl, našli su se na boljem kraju ljestvice po pitanju svjesnosti. U Austriji je 69% ispitanika točno odgovorilo, kao i 67% u Finskoj. No samo je u devet od 28 ispitanih zemalja više od polovice ispitanika dalo točan odgovor. Postojale su i velike razlike u smislu koliko su loše odgovorili ostali.

Ni jedan točan odgovor

Niti jedan ispitanik iz Italije nije mogao točno odrediti zakonski dopuštenu količinu alkohola u krvi u vlastitoj zemlji.

Dvije daleko najgore zemlje bile su Italija i Cipar, obje sa zakonski dopuštenom granicom od 0,05 g/dl. Ni u jednoj od te dvije zemlje nitko nije točno odgovorio. Više od trećine Talijana (36%) dalo je krivi odgovor, kao i više od polovice Ciprana. Stanovnici Irske (sada 0,05 g/dl), Rumunjske (nula), Španjolske (0,05 g/dl), Grčke (0,05 g/dl), UK-a i Malte (both 0,08 g/dl) također su izrazito loše odgovorili. Samo 8% ili manje ispitanika u svakoj od tih zemalja točno je odgovorilo.


Istraživanje Eurobarometera pokazalo je da svijest o zakonski dopuštenoj količini nije izravno vezana uz to je li osoba vozač ili ne.

Gledajući rezultate iz cijele Europe, pokazalo se da je od onih koji voze na tjednoj bazi 32% točno odgovorilo. To je veća brojka od cjelokupnog prosjeka od 27%, makar još uvijek znači da je manje od trećine redovitih vozača znalo točan odgovor. Nedvojbeno više zabrinjavajuća jest činjenica da je veći udio redovitih vozača (40%) krivo odgovorio.

Tu, međutim, ne prestaju loše vijesti. Poznavanje točne zakonski dopuštene količine alkohola u krvi zasigurno bi koristilo vozačima koji razmatraju popiti nešto prije vožnje, no još je važnije znati što ograničenje znači u smislu stvarne konzumacije alkohola.

Istraživanje je ispitalo i koliko alkoholnih pića - piva, vina, žestokih pića ili jabukovače - ispitanici smatraju da je sigurno popiti unutar dva sata prije vožnje. Samo je 15% smatralo da vozači ne bi trebali ništa piti u tom razdoblju, 20% je mislilo da je jedno piće prihvatljivo, a 27% je reklo da prihvatljivima smatra dva pića. Dodatnih je 10% smatralo da su tri pića prihvatljiva.

Zemlje s najvećim udjelom ispitanika koji misle da bi zakonski dopuštena granica trebala biti nula su Poljska (48%), Mađarska (47%), Švedska (45%) i Slovačka (44%) - redom zemlje čija je granica već na nuli ili je izrazito niska.

Na drugom kraju ljestvice nalaze se one zemlje koje imaju benigniju ideju o tome kolika je sigurna količina pića prije vožnje (do dva pića) i one uključuju Cipar (38%), Luksemburg (37%), Belgiju (36%) i Francusku (32%) - zemlje sa zakonski dopuštenom granicom od 0,05 g/dl.


Englezi, Grci i Španjolci nisu bili ništa bolji.

Zbog razlike između zemalja, međutim, teorijski je moguće da netko legalno pije i vozi u Sjevernoj Irskoj gdje je zakonski dopuštena granica 0,08 g/dl, no da pri prelasku granice i ulasku u Republiku Irsku odjednom krši zakon zbog granice od 0,05 g/dl.

No kao i s većinom stvari u životu, točan odgovor na pitanje „koliko pića mogu popiti i još uvijek voziti ispod zakonske granice?“ jest „ovisi“. Razni čimbenici, uključujući težinu, metabolizam i razine stresa, je li prije konzumacije alkohola konzumirana hrana, spol i godine - žene i mlađi ljudi sporije razgrađuju alkohol - utječu na to koliko alkohola završi u krvotoku.

Britanska organizacija za edukaciju o alkoholu, Drinkaware, ističe da čak i male količine alkohola mogu utjecati na sposobnost vožnje i tvrdi da je jedini sigurni savjet potpuno izbjegavanje alkohola prije vožnje. Autoklub Royal Victoria tvrdi da bi muškarci koji žele ostati ispod australske granice od 0,05 g/dl trebali konzumirati dva „standardna“ pića u prvom satu i po jedno piće svaki sljedeći sat. Žene, međutim, ne bi trebale popiti više od jednog standardnog pića u prvom satu, te po jedno svakog sljedećeg sata.

Australija kao standardno piće definira svako piće koje sadrži 10 grama alkohola, poput boce piva od 375 ml standardne jačine (3,5% alkohola), čaše vina od 100 ml s 13% alkohola ili 30 ml žestokog pića s udjelom alkohola od 40%.

Naravno, svijest o granicama samo je jedan dio veće i složenije slike. Poznavanje i poštivanje granica dvije su potpuno različite stvari. Postoje dokazi da je čak i za vozače s razinama alkohola u krvi između 0,02 i 0,04 g/dl 1,4 puta izglednije da će sudjelovati u prometnim nesrećama u odnosi na one koji nisu konzumirali alkohol.

Velik dio problema čine „visokorizični prijestupnici“, vozači koji redovito krše zakon i/ili u velikoj mjeri premašuju legalnu granicu za količinu alkohola u krvi. Europska je komisija ustvrdila da je 200 puta veća vjerojatno da će vozač s razinom alkohola u krvi od 1,5 g/dl sudjelovati u prometnoj nesreći sa smrtnim ishodom nego potpuno trijezni vozač. Rješenje tog problema vjerojatno nije u povećanju svijesti već u otkrivanju takvog neodgovornog antisocijalnog ponašanja i u provedbi zakona koji takve ljude drže dalje od ceste.

John Stanley

(Izvor: knowledge.allianz.com)

 

 

« Povratak

Novcem se ne može kupiti sreća

Čini se da je izreka koja kaže da se novcem ne može kupiti sreća isti...više

Jedna za put može biti jedna previše

Osiguranje života - istina i zablude

Štedio sam 3 godine, a sada ne mogu dobiti natrag ni uloženo!više

Jedna za put može biti jedna previše

Znanost daje posljednje globalno upozorenje

Jasna poruka klimatologa političarima: nedvosmisleno zagrijavanje, ne...više

Jedna za put može biti jedna previše