Blog

  Kako tržište krivo određuje cijenu nafte

Kako tržište krivo određuje cijenu nafte

Povećana ponuda nafte iz škriljevca protresla je tržište, no sadašnje niske cijene utemeljene su na osnovnim pogrešnim procjenama, smatra Allianzov analitičar Chris Wheaton

Kratki kviz: Koja regija proizvodi više nafte: Teksas ili Irak? Možda ćete se iznenaditi da je sada točan odgovor Teksas, prema podacima Američkog ureda za informacije o energetici (EIA) koje je analiziralo društvo Allianz Global Investors (AllianzGI).

U prvoj polovici 2014. druga savezna država SAD-a po veličini prešla je Irak  u poretku i postala osmi proizvođač nafte na svijetu, odmah nakon Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Teksas se pomaknuo za fenomenalna četiri mjesta prema gore u tablici proizvođača nafte u 2013.

Činjenica da je tržište nafte doživjelo toliko promjena upućuje na to da se događa nešto neobično, a to nešto je nafta iz škriljevca. Nafta iz škriljevca je razlog zašto je cijena nafte značajno pala, pri čemu je cijena sirove nafte Brent pala sa 114 dolara po barelu krajem lipnja 2014. na samo 49 dolara u siječnju 2015.

Tržište nafte doživjelo je nevjerojatno povećanje ponude ove godine, dnevno do 1,6 milijuna barela prema Međunarodnoj agenciji za energetiku. To je najveća iznenadna promjena od kraja 1970-ih, a pritom je gospodarski rast slabio. Zato je zaključeno da veća ponuda nafte i manji rast potražnje za naftom znače manju cijenu nafte.

No, je li to točan zaključak, i je li ta niska cijena nafte održiva? Mi smatramo da je točan odgovor „ne“ na oba pitanja, i to zbog nekoliko razloga.

Prirodni pad

Počnimo s navodnim nezaustavljivim rastom ponude nafte. Prirodni pad svjetske proizvodnje nafte iznosi  6–7 % godišnje, tako da se na svjetskoj razini treba dodati ekvivalent proizvodnje još jedne Rusije ili Saudijske Arabije svake dvije godine da bi sve ostalo isto. Ovaj prirodan, neumoljiv pad proizvodnje nafte najveći je u SAD-u: da bi Sjedinjene Američke Države povećale proizvodnju za jedan milijun barela dnevno od nafte iz škriljevca, trebale bi dodati 2,5 puta veću količinu od navedenog u novu proizvodnju.

Razlog je to što se u tipičnom izvoru nafte iz škriljevca proizvodnja usporava u prosjeku puno brže od svjetskog prosjeka. Zato je proizvodnja nafte iz škriljevca vrlo osjetljiva na količinu gotovine koju naftne kompanije mogu generirati i ponovno ulagati u novu proizvodnju. Kao rezultat toga, ako cijene nafte ostanu na istoj razini ili padnu ispod te razine, vjerujemo da će rast ponude nafte usporiti u 2015., na tržištu nafte će doći do rebalansa, a cijene nafte će se ponovno dići iznad 90 dolara po barelu.

Usporavanje rasta potražnje za naftom ne znači da pada potražnja za naftom, iako je tržište upravo to pretpostavilo. Dok je tržište usmjereno na druge stvari, zanemaruje da Međunarodna agencija za energetiku procjenjuje da su 2014. i 2015. godine s najvećom uzastopnom potražnjom za naftom na globalnoj razini ikad. Ovaj porast potražnje na tržištima u nastajanju izvan poznatog udruženja BRICS, posebno na Bliskom istoku, ne prestaje, a pokreće ga brz rast broja stanovništva i povećanje srednje klase koja troši električnu energiju.

S ponudom nafte koja će se smanjiti, a ne kontinuirano rasti, te potražnjom koja će rasti, a ne padati, cijene nafte mogu ostati na razinama sličnim današnjima u 2015., ali to može dovesti do rekordno visokih cijena nafte nakon 2017. u cijelom svijetu. Nije lako doći do nafte, ali nema niti jednostavne alternative za nju.

Chris Wheaton

upravitelj Allianzovog fonda za energetiku u društvu Allianz Global Investors

« Povratak

Allianzov barometar rizika za 2015. godinu: kompanije na udaru sve većeg broja problematičnih scenarija

Zastoji u poslovanju i opskrbnom lancu, prirodne katastrofe, požari i ...više

Kako tržište krivo određuje cijenu nafte

Što nas ubija?

Znate li koji su vodeći uzroci smrti u Hrvatskoj? Na prvom mjestu su ...više

Kako tržište krivo određuje cijenu nafte

Prometne nezgode glavni su uzrok smrti mladih u svijetu

Novo istraživanje Allianzovog centra za tehnologiju (Allianz Zentrum ...više

Kako tržište krivo određuje cijenu nafte