Blog

  Ne dopustite zimi da vas iznenadi

Ne dopustite zimi da vas iznenadi

Strahujete od europskih cesta zimi? Ovo je popis mjera opreza i savjeta koji će vam ukloniti stres.

Top 5 savjeta za vožnju zimi:

  • Pobrinite se da imate odgovarajuće gume za zimsko vrijeme
  • U blizini imajte zimsku opremu i prvu pomoć
  • Omogućite veću duljinu zaustavnog puta - i do 10 puta veća od uobičajene
  • Vozite u većoj brzini s manjim brojem okretaja na teškim terenima
  • Osigurajte da vaš sustav za pranje vjetrobrana sadrži tekućinu za pranje zimi

U skandinavskim gradovima, primjerice Trondheim ili Tromso, intuitivno znanje o vožnji po snijegu i ledu prenosi se na djecu gotovo od rođenja. Južnije, na sunčanom Mediteranu, cijele generacije odrastaju, a da nikada nisu osjetile meke pahuljice na koži i da im to, vjerojatno, nije niti važno.

Ako i vi živite na jednom od takvih mjesta, ovaj članak nije za vas. S druge strane, ako živite u nepredvidivim, temperamentnim klimama i smatrate da je vožnja zimi noćna mora, ovo je pravi tekst za vas.

Problem je u nepredvidivoj i promjenjivoj prirodi našeg vremena. Doživimo dvije ili tri relativno blage godine iz čega razvijemo lažni osjećaj sigurnosti. Tada nas pogode oluje, poplave ili „najgora zima do sad“ i naš se svijet sruši.

Ne samo da ne znamo što očekivati, već i pristigli otežani vremenski uvjeti nikad ne potraju dovoljno dugo da bismo prošli kroz osnovni proces učenja i u potpunosti savladali vožnju zimi.

Međutim, postoje brojni koraci koje možemo poduzeti kako bismo se pripremili za ono najgore što nam zima može prirediti. Počnimo s onim najočitijim, pobrinite se da je vaš automobil servisiran te da svi mehanički dijelovi normalno rade.

Mnogi moderni automobili imaju zbunjujući niz funkcija i postavki za sprječavanje proklizavanja, od kojih su samo neke jeftini trikovi. Platili ste za dodatne funkcije; naučite se njima i služiti.

Isto vrijedi za tehnologiju koja obuhvaća GPS te informacije o vremenu i stanju u prometu.

Pobrinite se da su vaši pokazivači smjera te prednja, zadnja i stop svjetla čisti i u radnom stanju.

U automobilu držite strugalicu i sredstvo za odleđivanje te ne zaboravite zamijeniti sredstvo prije nego što ga ponestane.

Spremnik s tekućinom za pranje vjetrobrana držite napunjen s odgovarajućom tekućinom za zimu te provjerite rade li vaši brisači kako bi trebali. Ako sumnjate u njihovu ispravnost, zamijenite ih.

Istinski hladno vrijeme pogubno je za baterije. Par start kabela pri ruci te znanje kako ih koristiti može uvelike koristiti vama ili nekome drugome.

U blizini uvijek imajte i poduže uže za vuču. Poput start kabela, uže vas može ponovno pokrenuti ili pomoći nekom drugom.

Postanite član auto kluba. Možda imate pravo na nižu cijenu članarine zahvaljujući svojem osiguravatelju motornih vozila.

U automobil spremite jaknu ili prsluk visoke vidljivosti, zajedno s odgovarajućom odjećom za loše vrijeme (vodootporna shell jakna i hlače, vodootporne čizme, kapa i rukavice). Razmislite i o ulaganju u bljeskalice, poput onih koje nose biciklisti, koje će osigurati vašu vidljivost uz cestu u mračnoj zimskoj noći.

Sa sobom uvijek imajte sigurnosni trokut koji je dio obvezne opreme u mnogim zemljama.

U zimskim mjesecima redovito čistite automobil. Ako živite na području gdje se ceste posipaju solju i pijeskom, obavezno očistite blatobrane i pragove kako biste zaštitili boju i lak te izbjegli buduće probleme s hrđanjem.
Prionite
Gume su jedina veza između vašeg automobila i ceste. To ih čini drugim najvažnijim elementom za sigurnu zimsku vožnju (prvi je vaš oprez).

Kod guma provjerite barem je li profil dovoljno dubok za zimsku vožnju te odgovara li tlak zraka u gumama razini tlaka za vozilo i teretu koji je preporučio proizvođač automobila.

U većini europskih zemalja najmanja dubina profila iznosi 1,6 mm mjereno na središnje tri četvrtine profila te cijelim opsegom. No kad se gume istroše na oko 3 mm dubine profila, stupanj trošenja gume brzo raste. Na toj su razini gume značajno manje učinkovite u izvedbi jednog od njihovih glavnih ciljeva - prianjanju uz cestu u iznimno mokrim uvjetima. To povećava opasnost od vodenog klina (akvaplaninga).

Ovisno o tome gdje živite u Europi, u određenim vremenskim razdobljima možda ćete po zakonu morati koristiti ili zimske ili cjelogodišnje gume za blato i snijeg. Neke zemlje u tim razdobljima posjetiteljima dopuštaju vožnju s ljetnim gumama pod uvjetom da su opremljene lancima za snijeg. U većini zemalja dubina profila zimskih guma mora iznositi najmanje 3 mm.

Komplet lanaca za snijeg vlasniku pruža najveći osjećaj samopouzdanja i sigurnosti, a tekstilni lanci za snijeg postaju relativno jeftina alternativa klasičnim lancima. No tekstilne je lance jednako teško postaviti kao i klasične zbog čega bi bilo najbolje da nekoliko puta vježbate prije nego što ćete ih morati postavljati u zahtjevnijim uvjetima.

Mislite kao da je zima
Zimski uvjeti vožnje izazovniji su od uvjeta u bilo koje drugo doba godine, zbog čega im trebate posebno prilagoditi svoj stil vožnje.

Dajte više prostora svemu oko sebe; omogućite veći zaustavni put - na snijegu ili ledu potrebna vam je i do 10 puta veća duljina zaustavnog puta.

Vozite u višoj brzini s manjim brojem okretaja na površinama za koje sumnjate ili znate da su teške za vožnju te nježno okrećite upravljač. Preko sjedala pokušajte „osjetiti“ gibanje automobila.
Prije kretanja
Odledite vanjski dio vašeg automobila te uklonite izmaglicu iznutra prije početka putovanja. Čišćenje unutrašnjosti vjetrobranskog stakla smanjuje zamagljivanje. Bolja vidljivost povećava vaše šanse za izbjegavanje sudara.

Očekujte loše vrijeme i ostavite više vremena za putovanje. Promet je usporen kad snježni te može vrlo brzo postati kaotičan ako ga poremeti makar jedna mala nesreća. Više vremena ostavljenog za putovanje čini vas manje nervoznim i pažljivijim vozačem.

Na dane koji se čine potencijalno lošima, sa sobom ponesite komplet za prvu pomoć kako biste bili spremni na sve situacije. Do mećava i poplava može doći u bilo koje vrijeme, no topla odjeća i obuća, nešto za pojesti i popiti, grijači za ruke te topli pokrivač mogu nesretnu situaciju učiniti podnošljivijom.

Uvijek nosite mobilni telefon kako biste mogli pozvati pomoć ako vam je potrebna ili da biste umirili ljude koji znaju da ste na putu. Spremite brojeve koje biste mogli trebati, npr. broj službe za hitne intervencije, na mjestu na kojem ih možete jednostavno pronaći. U automobilu držite punjač za mobitel.

Za vrijeme zime neka vaš spremnik goriva bude uvijek barem napola pun.

John Stanley

(Izvor: knowledge.allianz.com)

« Povratak

Jedna za put može biti jedna previše

Većina Europljana ne zna koliko alkohola može sigurno konzumirati pri...više

Ne dopustite zimi da vas iznenadi

Novcem se ne može kupiti sreća

Čini se da je izreka koja kaže da se novcem ne može kupiti sreća isti...više

Ne dopustite zimi da vas iznenadi

Osiguranje života - istina i zablude

Štedio sam 3 godine, a sada ne mogu dobiti natrag ni uloženo!više

Ne dopustite zimi da vas iznenadi