Blog

  Opasno ometanje

Opasno ometanje

U svojoj karijeri policajca u kanadskoj pokrajini Ontario, narednik Dave Woodford našao se u mnogim teškim situacijama, no jedna ga takva situacija još uvijek proganja. Nedavno je o tome progovorio za novine Globe i Mail: mjesto nesreće, mrtvi vozač i njegov mobilni telefon, te njegova djevojka - s kojom je razgovarao u trenutku nesreće - još uvijek na liniji.

Teško je utvrditi je li nepažnja uzrokovana telefonskim razgovorom odlučujući uzrok nesreće. Jednostavnije je utvrditi kako nepažnja za volanom značajno povećava rizik od prometnih nesreća. Prema podacima Američke nacionalne agencije za sigurnost na autocestama, agencije unutar američke vlade, 2009. godine 448.000 ljudi je ozlijeđeno, a 5.474 ubijeno u prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali nepažljivi vozači. Kako bi ispitali navedenu opasnost, istraživači u  Allianz Centru za tehnologiju (AZT) pobliže su istražili različite oblike distrakcije za volanom. Temeljili su svoje istraživanje na procjeni raspoloživih analiza te reprezentativnom ispitivanju koje je za Allianz proveo među vozačima u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

Prema voditelju AZT-a Christophu Lauterwasseru, primarni je uzrok svake desete prometne nesreće nepažnja vozača. U samo 22% prometnih nesreća vozač je vožnji posvećivao punu pozornost, u preostalih 78% slučajeva osoba za upravljačem bila je zaokupljena drugim aktivnostima te je nepažnja bila barem djelomičan uzrok nesreće.

Ocjenjujući izvore distrakcije, ispitivanja AZT-a pokazalo je da se 30% vozača „često“ ili „vrlo često“ javlja na poziv koristeći hands-free sustav u automobilu, dok 11% „često“ ili „vrlo često“ podešava navigacijski uređaj za vrijeme vožnje. Dvije su situacije posebice podcijenjene. Jedna je od takvih situacija čekanje zelenog svjetla na semaforu kad vozači svoje pretpostavljeno slobodno vrijeme koriste kako bi zapalili cigaretu, podesili navigacijski uređaj ili obavili telefonski poziv. Međutim, ako svjetlo neočekivano postane zeleno vozač bi mogao ubrzati automobil dok još uvijek obavlja zadatak koji je upravo započeo. Iz tog razloga Lauterwasser zaključuje sljedeće: „Distrakcije povećavaju rizik od prometnih nesreća upravo u onim situacijama koje vozač smatra najbezazlenijima.“

Opasnost od male djece

Druga je podcijenjena situacija vožnja s bebama i djecom u automobilu. Istraživanje iz listopada 2013. koje je provelo Sveučilište Monash pokazalo je da za vrijeme putovanja u trajanju od 16 minuta, prosječan roditelj ne gleda cestu tri minute i 22 sekunde. Njihova je najčešća distrakcija bilo okretanje kako bi pogledali dijete na stražnjem sjedalu ili gledanje u retrovizor (76%), nadalje razgovor s djetetom (16%), pomaganje djetetu (7%) te igranje s njim (1%). Zbog toga djeca odvraćaju pažnju vozača 12 puta više u odnosu na mobilni telefon.

Unatoč tome, znanstvenici su posebno zabrinuti zbog mobilnih telefona iz dva razloga. Prvo, vozači imaju ambivalentne stavove o telefonima u automobilima: s jedne strane, 60% vozača smatra da je tuđa uporaba mobilnih telefona jedan od najopasnijih izvora distrakcije. S druge strane, 40% vozača priznalo je da obavljaju pozive bez hands-free uređaja. Ministarstvo prometa Sjedinjenih Američkih Država procjenjuje da posezanje za mobilnim telefonom odvraća pažnju vozača na 4,6 sekundi što je puno vremena kad se uzme u obzir da automobil koji putuje brzinom od 50 km/h prijeđe 13,8 metara u sekundi te dvije trećine nogometnog igrališta u 4,6 sekundi.

Drugo, uporaba mobilnih telefona sve je raširenija. Prema podacima trgovačkog društva u industriji telekomunikacija CTIA, u posljednjih je 15 godina broj poslanih sms poruka u SAD-u porastao s faktorom od 140.000 s 1,2 milijuna na 171 milijardu mjesečno. Prema časopisu Technology Review sveučilišta MIT, nakon lansiranja prvog iPhonea u 2007. godini postotak američkih građana koji koriste pametni telefon porastao je s 5% na 40% u četiri godine.

Ne sanjarite dok vozite

Pametni telefoni nisu samo na putu da postanu tehnologija koja se najbrže širi u povijesti čovječanstva. Povezuje ih se i s određenim rizicima, kako objašnjava znanstvenik AZT-a Jörg Kubitzki: „Situacija koju smo istraživali 2011. postaje sve gora. Istraživače prometnih nesreća zabrinjava mnoštvo mobilne komunikacije, uređaja za zabavu te takozvanih nomadskih uređaja koji se koriste u automobilu.“

Njihova su istraživanja pokazala da se opasnost od prometne nesreće povećava od 2 do 5 puta ako vozač koristi telefon za vrijeme vožnje. „Pisanje sms poruka za vrijeme vožnje još je opasnije nego razgovaranje jer su oči, ruke i um u izrazito velikoj mjeri uključeni u taj proces“, tvrdi Kubitzki. „20% vozača priznalo je da ponekad za vrijeme vožnje pišu sms poruke ili šalju elektroničku poštu.“

Iz tog je razloga 43% vozača koji su u posljednje tri godine sudjelovali u prometnoj nesreći priznalo da su redovito obavljali odlazne pozive za vrijeme vožnje. Među onima koji nisu sudjelovali u prometnoj nesreći, taj je broj samo 26%.

Još jedna distrakcija proizlazi iz potrage za predmetima u automobilu ili njihovo hvatanje dok klize za vrijeme vožnje. Zbog toga se vrijeme provedeno ne gledajući cestu za vrijeme vožnje povećava do 15% te je rizik od prometne nesreće 8 puta veći, stoji u istraživanjima poput američkog  “Istraživanja 100 automobila”.

Na temelju rezultata njihova ispitivanja, istraživači iz AZT-a sastavili su pet preporuka za vozače: Prvo, smanjite uporabu elektroničkih uređaja. Drugo, obje ruke držite na upravljaču te osigurajte da su vam predmeti koje ćete vjerojatno koristiti za vrijeme vožnje na dohvat ruke prije pokretanja automobila. Treće, usredotočite se na vožnju. Četvrto, smanjite pritisak koji za vrijeme vožnje može izazvati kašnjenje tako da realno planirate svoja putovanja. I peto, koristite sustave za pomoć vozaču ako su vam na raspolaganju jer istraživanja pokazuju da tehnologije poput sustava za naglo kočenje ili za mjerenje udaljenosti između vozila pomažu u smanjenju broja prometnih nesreća.

Oliver Purcell

(Izvor: knowledge.allianz.com)

« Povratak

Ne dopustite zimi da vas iznenadi

Strahujete od europskih cesta zimi? Ovo je popis mjera opreza i savje...više

Opasno ometanje

Jedna za put može biti jedna previše

Većina Europljana ne zna koliko alkohola može sigurno konzumirati pri...više

Opasno ometanje

Novcem se ne može kupiti sreća

Čini se da je izreka koja kaže da se novcem ne može kupiti sreća isti...više

Opasno ometanje