Blog

  Pobrinite se za ljubimca

Pobrinite se za ljubimca

Psi su često zaboravljeni članovi obitelji kad se radi o sigurnosti u automobilu - s tragičnim posljedicama za sve.

Mjere koje poduzimamo kako bismo se zaštitili u vožnji često ne primjenjujemo na jednog voljenoga člana obitelji - Bubija ili Žuću na stražnjem sjedalu. Prečesto se događa da pse ne vežemo na stražnjem sjedalu ili ih jednostavno odvojimo slabom mrežom.
U slučaju nesreće moderne sigurnosne mjere, poput pojasa za vezanje, zračnih jastuka, deformacijskih zona i ABS-a, omogućavaju putnicima u automobilu da prežive ili da se izvuku s manjim ozljedama. Ali pas koji nije vezan u automobilu može odjednom postati opasan projektil - s tragičnim posljedicama za životinju i druge putnike u automobilu.
Ako se automobil sudari brzinom od 40 km/h, pas u zraku može razviti snagu projektila koja je 40 puta veća od njegove težine. Naprimjer, njemački ovčar težine 35 kilograma može udariti silom od 1400 kilograma. Štetu koju može prouzročiti dok leti kroz automobil, a ponekad i kroz prednje staklo, možete samo zamisliti.

Jedan automobil, dvije lutke pasa, jedan zid.

Kako bi istaknuo opasnosti, Allianzov Centar za tehnologiju (AZT) nedavno je proveo crash test koristeći pse. Replike pasa u prirodnoj veličini - nazovimo ih Bobby i Max - stavljene su u automobil u postrojenju za testiranje u blizini Münchena u Njemačkoj, a automobil je potom zabijen u zid.
Max, lutka psa koji nije bio osiguran, izletio je kroz unutrašnjost automobila i snažno udario o ploču s instrumentima. Bobby, manji pas koji je bio vezan, ostao je na svom mjestu na stražnjem sjedalu.

Lutke pasa predočuju štetu koju može uzrokovati pas dok leti kroz automobil.

Crash test Allianzovog Centra za tehnologiju pokazuje kako se i mali pas može pretvoriti u opasan projektil.
U AZT-u kažu da ako osigurate psa na odgovarajući način, možete povećati šanse da svi vaši voljeni prežive sudar. Ako je životinja vezana, to će onda spriječiti vašeg uplašenog ljubimca da pobjegne s mjesta nesreće ili da ometa djelatnike službi za spašavanje da dođu do vas. Nadalje, sa sigurno vezanim Bubijem, možete pouzdano pratiti cestu i držati ruke na volanu.

Iznimno je važno vezati ljubimca na odgovarajući način

Carsten Reinkemeyer, voditelj odjela tehnologije i sigurnosti vozila u AZT-u, preporuča da vežete svog psa uzicom pričvršćenom na pojas za vezanje za pse težine do dvanaest kilograma, poput Bobbyja u video prilogu. Veći psi bi trebali putovati u sigurnim putnim kavezima u stražnjem dijelu automobila jer uzice omogućavaju preveliko premještanje prema naprijed. Kao posljedica toga, veći psi mogu udariti o prednje sjedalo čak i ako su vezani uzicom.

Zaključan automobil: ljetne opasnosti za pse

Stručnjaci upozoravaju vlasnike pasa ili ljubimaca da ljeti ili za vrlo sunčanih dana nikada ne ostavljaju svoje ljubimce u automobilu. Zaključano vozilo može postati užarena pećnica unutar par minuta, te jadni pas ostaje bez kisika.

(Izvor: allianz.com)

« Povratak

Proizvodnja hrane pomoću morske vode i sunčeve svjetlosti

Kako prehraniti planet koji će uskoro imati 9 milijardi stanovnika?Je...više

Pobrinite se za ljubimca

Pametni bi automobili mogli spašavati živote

Svake godine više od milijun ljudi pogine u prometnim nesrećama.Srećo...više

Pobrinite se za ljubimca

10 stvari koje trebate napraviti prije polaska na put

Vrijeme je godišnjih odmora, planiranih putovanja i opuštanja. N...više

Pobrinite se za ljubimca