Blog

  S kalkulatorom u Međuzemlje

S kalkulatorom u Međuzemlje

Allianzovi procjenitelji odštetnih zahtjeva vrlo su zadovoljni filmom „Hobit: Smaugova pustoš” u kojem je borba heroja protiv zlog zmaja proizvela samo relativno ograničenu štetu u iznosu od 12 milijuna eura. U prvom dijelu fantastične trilogije štete su iznosile preko 320 milijuna eura.

Hobiti su zapravo druželjubiva i miroljubiva bića. Odluka poznatog redatelja Petera Jacksona da na novu avanturu pošalje Bilba Bagginsa, koji nevoljko pristaje na to, graniči sa zlokobnom povredom mira. U drugom dijelu filmske trilogije „Hobit”, Bilbo se mora boriti protiv zlog zmaja Smauga (kojemu je glas posudio glumac i magnet za žene Benedict Cumberbatch). Ljubitelji legendarnog J.R.R. Tolkiena, koji je knjigu napisao 1937. godine, znaju da tijekom putovanja koje predvodi patuljak Thorin Hrastoštit dolazi do nekoliko sukoba. Ti su sukobi uzrokovali dosta štete. Ako pretpostavimo da je bitka između Dobra i Zla pokrivena osiguranjem od odgovornosti, koju bi naknadu ponudio osiguratelj?

„Šteta od požara uzrokovana ubojstvom zmaja”

Nils Moeckelmann i Andreas Hufgard, procjenitelji odštetnih zahtjeva u Allianzovoj podružnici u Njemačkoj, već imaju iskustva s osiguranicima iz Međuzemlja. Izračunali su da je „Hobit: Neočekivano putovanje” uzrokovao poražavajuću štetu u iznosu od 326.188.250 eura. Njihovi su kalkulatori bili spremni za procjenu štete u drugom dijelu filma za Allianzov njemački potrošački časopis „1890”. Njihova presuda glasi: drugi je film uzrokovao ograničenije, no i dalje znatno razaranje. Jesu li heroji i zločinci postali oprezniji?

Osiguranje od odgovornosti Thorina Hrastoštita, primjerice, ima pokriće za koloturu (6,5 milijuna eura) i dvije pokretne trake (2,5 milijuna eura) u Ereborskom rudniku. Njihovo uništenje zbog, nazovimo to požarom, uzrokovao je pokušaj ubojstva zmaja. U teoriji bi se taj događaj mogao smatrati ratnom štetom koja ne bi bila pokrivena osiguranjem. Međutim, u ovom su slučaju Moeckelmann i Hufgard bili spremni na kompromis s njihovim osiguranikom iz mašte.

Neobičan posao za Allianzove procjenitelje odštetnih zahtjeva

S druge pak strane, 20 kilograma ribe (340 eura) koje su tijekom putovanja nepovratno bačene očito ne pokriva polica osiguranja od odgovornosti, a čak se ni osiguranje tereta ne bi moglo primijeniti jer je riječ o ukradenim dobrima. Sasvim je druga priča kad su u pitanju tjelesne ozljede. Ukupno 70 orka ubijeno je u samoobrani. Moecklemann i Hufgard ponudili su paušalnu naknadu od 100 eura po orku jer nema dokaza o skupim pogrebnim običajima među čudovištima ili tražbine za uzdržavanje udovica ili siročadi. U konačnici je Thorinova družina uzrokovala štete po odgovornosti, koje se mogu nadoknaditi, u iznosu od 12.142.554 eura.

Allianzovi stručnjaci detaljno procjenjuju sve štete u potrošačkom časopisu „1890”. Čitajući između redaka, jasno je da su se iznimno zabavili s ovim neobičnim zadatkom.

Hufgard je rekao: „Veliki sam ljubitelj Tolkienove proze i gledao sam film u kinu. No, ono što me je najviše privuklo jest prilika da pokažem i objasnim svoj rad u što više detalja kroz primjer složenog, ali „nestvarnog” problema. Bili bismo vrlo zadovoljni kada bi se naši izračuni mogli iskoristiti kao studija slučaja u industriji, primjerice, kako bi se upoznalo mlade s problematikom osiguranja. Čuli smo da se o „Hobitovom primjeru” raspravljalo u sveučilišnim odsjecima za matematiku i osiguranje.” Njegov kolega Moeckelmann dodao je: „Jedva čekamo veliku završnicu u trećem dijelu trilogije 'Hobit'.”

(Izvor: www.allianz.com)

« Povratak

Ured budućnosti

Radnici u poodmakloj dobi, nestašica talenta, digitalizacija: kako će današnj...više

S kalkulatorom u Međuzemlje

Šest savjeta za sigurniju vožnju zimi

Stručnjaci Allianzovog centra za tehnologiju (AZT) predstavljaju svoj...više

S kalkulatorom u Međuzemlje

Opasno ometanje

U svojoj karijeri policajca u kanadskoj pokrajini Ontario, narednik Dave Wood...više

S kalkulatorom u Međuzemlje