Blog

  Sigurni u kriznim situacijama

Sigurni u kriznim situacijama

Svakodnevno do nas dolaze slike velikih oluja, poplava i potresa širom svijeta koji se povezuju s klimatskim promjenama. Ljudsko ponašanje uvelike djeluje na te promjene, uključujući i globalno zatopljenje koje predstavlja velik rizik za egzistenciju milijuna ljudi.

Prirodne nepogode mogu se dogoditi bilo gdje i bilo kada, često iznenada i bez prethodnog upozorenja. U takvim situacijama važno je dobro poznavati preventivne mjere, ostati priseban te zaštititi ljudske živote i imovinu.

POPLAVA

U slučaju poplave osigurajte stvari u kućanstvu tako što ćete ih premjestiti na više katove ili povišena mjesta, isključite uređaje na glavnim osiguračima i ne dotičite električne uređaje ako je vlažno ili ako stojite u vodi. Morate li napustiti dom, ponesite osobne dokumente, lijekove, nužnu odjeću i vodu za piće i, ako je to moguće, ne krećite se kroz tekuću vodu i ne vozite automobil kroz poplavljeno područje. Nakon poplave što prije očistite septičke jame, očistite i dezinficirajte sve što možete te prokuhavajte vodu za piće.

Godine 2014. katastrofalne poplave pogodile su područje istočne Hrvatske, pri čemu je prosječna isplaćena šteta na privatnoj imovini osiguranoj u Allianzu iznosila 25.000 kuna.

POŽAR

U slučaju požara manjeg intenziteta vatru pokušajte ugasiti protupožarnim aparatima ili priručnim sredstvima. Ako je požar veći, pozovite vatrogasce. Izbjegavajte dim, kao i udisanje produkata izgaranja, evakuirajte djecu i starije osobeiz područja opasnosti. Ako trebate proći kroza zadimljenu zonu, pokrijte glavu i zaštitite oči, a mokrom tkaninom ili ručnikom pokrijte lice, nos i usta. Zatvorite dovod plina i električne energije. Zaostala žarišta požara nikako nemojte ostaviti bez nadzora.

Prosječna isplaćena šteta uzrokovana požarom u domaćinstvu u Allianzu iznosi 40.000 kuna.

POTRES

U slučaju potresa izađite na slobodan prostor, udaljite se od stabala, električnih vodova i građevina. Ako se nalazite u zgradi na višim katovima, ostanite u stanu, sklonite se ispod dovratka, drvenog stola ili stanite u kut prostorije. Udaljite se od staklenih površina i pregradnih zidova, a oči zaštitite rukama. Nemojte upotrebljavati šibice i otvorenu vatru. Ako ste u automobilu, zaustavite se na otvorenom prostoru. Nakon potresa zatvorite plin, struju i vodu na glavnoj sklopci, napustite prostoriju i uzmite samo najvažnije stvari. Ne upotrebljavajte dizalo i nemojte piti vodu iz vodovoda. Ako ste ostali pod ruševinama, lupajte po instalacijskim cijevima ili dajte signal na neki drugi način kako bi vas spasioci mogli čuti i locirati.

Osiguranje od potresa ugovara se kao dopunsko pokriće uz policu osiguranja privatne imovine, a premija osiguranja ovisi o zoni rizika i starosti objekta.

GRMLJAVINA

U slučaju grmljavine na otvorenom prostoru, sklonite se u niže dijelove, kao što su klanci, udoline, gudure ili uđite u auto. Ako se nalazite u šumi, sklonite se u niže dijelove šume ispod grmlja ili nižih stabala. U kući se odmaknite od prozora, ne kupajte se i ne tuširajte. Ako vas
grmljavina zatekne u vodi, odmah izađite na kopno i potražite zaklon. Ako osjetite da vam kosa strši uvis (indikacija da prijeti udar groma), nemojte leći na tlo! Čučnite nisko na tlo na prstima – minimalizirajte kontakt s tlom, ruke stavite na uši, a glavu među koljena.

U praksi je čest nesporazum vezan upravo za štete nastale udarom groma. Po osiguranju privatne imovine u pokriću su štete koje grom prouzroči djelovanjem snage ili topline, tj. mehanička oštećenja pa će tako oštećenje krova do kojeg je došlo zbog izravnog udara groma biti u pokriću. Za kvarove na kućanskim uređajima za vrijeme grmljavinskog nevremena potrebno je ugovoriti dodatno osiguranje kućanskih uređaja.

VJETAR I TUČA

U slučaju jakog vjetra i tuče zatvorite sve prozore i vrata, spustite rolete ili zatvorite prozorske kapke. Kao pješak krećite se u pognutom stavu uza zavjetrinu, pridržavajući se za čvrste predmete i vodeći računa o mogućnosti pada crijepa s krova, grana s drveća i slično. Ne sklanjajte se ispod drveća zbog opasnosti od udara groma, loma grana ili rušenja stabla. Vozilo sklonite u čvrsti objekt ili ga parkirajte na otvorenom prostoru (ne uz kuće ili drveće).

Olujni vjetar drugi je najčešći uzrok štete na imovini od svih prirodnih uzročnika, a tuča napravi najviše šteta na motornim vozilima od svih ostalih vremenskih nepogoda zajedno.

SNIJEG I POLEDICA

U slučaju snijega i poledice redovito čistite pločnike i pristupne putove te ih po potrebi posipajte solju. Budite oprezni kada hodate uza zgrade ili ispod drveća jer s njih iznenada može pasti snijeg ili led te iz istog razloga ne parkirajte svoje vozilo na tim mjestima. Temeljito očistite snijeg i led sa svoga vozila prije uključivanja u promet, uz obvezno korištenje zimske opreme na vozilu.

Ozlijedi li se prolaznik ispred vaše zgrade zbog neočišćenog pločnika ili na parkirani automobil padne led s krova, to bi vas moglo skupo stajati. Dopunsko pokriće odgovornosti iz vlasništva nekretnine štiti vas od nepredviđenih događaja zbog kojih može doći do smrti, ozljede tijela ili zdravlja te oštećenja ili uništenja stvari treće osobe.

 

« Povratak

Vaš najvažniji popis za putovanje

Godišnji odmor savršena je terapija protiv stresa modernog doba. Nije li pred...više

Sigurni u kriznim situacijama

Godine su samo broj!

Europa stari i to velikom brzinom. To mijenja društvo, politiku, kulturu i go...više

Sigurni u kriznim situacijama

Allianzov barometar rizika za 2017. godinu

Poduzeća su sve zabrinutije zbog nepredvidivog p...više

Sigurni u kriznim situacijama