Blog

  Skretanje pažnje s vožnje opasnije od alkohola

Skretanje pažnje s vožnje opasnije od alkohola

Do sada se smatralo da je smanjena sposobnost za vožnju uslijed konzumacije alkohola najveći uzrok prometnih nezgoda. Danas smatramo da je skretanje pažnje s vožnje zbog korištenja pametnih telefona i navigacijske tehnologije opasnija. Novo istraživanje sigurnosti u prometu provedeno u Allianz centru za tehniku (AZT)* pokazalo je da opasnost od prometne nezgode znatno raste kada tehnički uređaji skreće pažnju vozača s vožnje. U ovom se istraživanju prvi put navode statistički podatci o vezi između povećanja stope prometnih nezgoda i korištenja brojnih dostupnih informacijskih, komunikacijskih ili zabavnih funkcija u automobilu.

Tako je 60 % vozača koji su u protekle tri godine doživjeli prometnu nezgodu potvrdilo da su za vrijeme vožnje koristili mobitel bez slušalica. Samo 37 % vozača koji nisu doživjeli prometnu nezgodu priznalo je da za vrijeme vožnje koriste mobitel bez slušalica. „Ovaj rezultat nije iznenađujući“ kaže Mathias Scheuber, član uprave za štete društva Allianz Versicherungs-AG. „Što je tehnologija svestranija, a njezino korištenje složenije, to se više pažnja skreće s cestovnog prometa.“ 

Skretanje pažnje s vožnje veći je izazov od alkohola

Prema mišljenju stručnjaka, svaku desetu nesreću sa smrtnim ishodom u cestovnom prometu uzrokuje skretanje pažnje s vožnje. U protekloj godini na njemačkim prometnicama smrtno je stradalo gotovo 3500 sudionika prometa. U 256 slučajeva uzrok je bila alkoholiziranost jednog od sudionika prometne nezgode. Znatno veći broj osoba smrtno je stradao zbog skretanja pažnje s vožnje (njih oko 350).

Prije se alkoholiziranost za volanom smatrala beznačajnim prekršajem. „Sjesti za upravljač nakon nekoliko čašica nije se smatralo lošim“, navodi Scheuber. „Danas to više nije prihvatljivo u društvu, a jednak stav treba steći i prema korištenju pametnih telefona za upravljačem. Kod korištenja telefona skretanje pažnje ne može se izbjeći. Naše je istraživanje pokazalo: Pametni telefoni ugrožavaju ljudske živote.“

Polovica vozača čini prekršaje koristeći mobitele za vrijeme vožnje

Prema novoj reprezentativnoj anketi koju je proveo Allianz, svaki drugi vozač čini prekršaje koristeći mobitel za vrijeme vožnje (46 posto), gotovo tri četvrtine ispitanika koristi tehnologiju ugrađenu u vozilo koja im skreće pažnju s prometa (74 posto).

Navigaciju u vožnji koristi 39 posto vozača, a 58 posto vozača pretražuje radio postaje ili koristi radio funkcije putem izbornika. 15 posto svih vozača piše, a gotovo svaki četvrti vozač (24 posto) čita tekstualne poruke na pametnim telefonima. Postoci su znatno viši kod ispitanika mlađih od 24 godine. Njih 23 posto piše, a 27 posto čita tekstualne poruke za vrijeme vožnje. 29 posto ispitanika na mobitelu provjerava tko se javio. Zanimljivo: 52 posto vozača smeta kada suvozač priča na telefon.

Allianz se zalaže za prilagodbu Zakona o cestovnom prometu

AZT se već dulje vrijeme zalaže za uvrštavanje skretanja pažnje s vožnje u službenu statistiku prometnih nezgoda radi preciznijeg utvrđivanja rizika od prometnih nezgoda i boljeg provođenja prikladnih mjera te zbog prilagodbe Zakona o cestovnom prometu najnovijem stanju komunikacijskih tehnologija.

Allianz stoga pozdravlja nastojanje savezne vlade da se članak o mobitelima proširi i na mobilne uređaje poput npr. tableta. Stručnjaci za prometne nezgode nadalje preporučuju da se, primjerice, kod nove verzije zakona pozornost obrati na aplikacije koje u velikoj mjeri odvlače pažnju, poput gledanja filmova od strane vozača za vrijeme vožnje. 

Allianz traži:

  • Funkcije koje u kritičnoj mjeri utječu na sigurnost vožnje, poput unošenja cilja kod navigacije ili korištenja interneta putem izbornika za vrijeme vožnje, trebaju biti deaktivirane za vozača. 
  • Potrebno je uskladiti i pojednostaviti upravljačku ergonomiju mobilnih i ugrađenih uređaja i aplikacija kod različitih tipova vozila.
  • U sve nove automobile potrebno je ugraditi sustave za automatsko kočenje. Istraživanja koja je proveo AZT pokazuju da se u slučaju opremljenosti sustavom za automatsko kočenje više od jedne trećine sudara naletom straga izbjegava ili su posljedice blaže.

*Allianz centar za tehniku je u suradnji s ustanovama Mensch-Verkehr-Umwelt (MVU) i Makam Research proveo reprezentativnu anketu među 1600 vozača automobila u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj u svrhu aktualnog istraživanja sigurnosti.        

Izvor: https://www.allianzdeutschland.de/ablenkung-gefaehrlicher-als-alkohol/id_79645060/index

« Povratak

Deset savjeta za sigurnu vožnju cestama

Bez obzira spremate li se na skijanje, planirate putovanje autom po Europi il...više

Skretanje pažnje s vožnje opasnije od alkohola

Pripremite vozilo za zimu

Nikako ne možemo znati hoće li zima biti oštra ili blaga. No, ako ste oprezni...više

Skretanje pažnje s vožnje opasnije od alkohola

Koje su prednosti osiguranja u braku?

Vjenčanje, medeni mjesec i prvi zajednički stan....više

Skretanje pažnje s vožnje opasnije od alkohola