Blog

  Upozorenje! Tekst sadrži informacije koje će vam otkriti radnju serije Igre prijestolja

Upozorenje! Tekst sadrži informacije koje će vam otkriti radnju serije Igre prijestolja

Bitke u Westerosu od sada će se odvijati i u zraku

Živimo u zlatnom dobu televizije koja nas mnogo toga može naučiti o 'stvarnom svijetu', tvrdi ekonomist Peter Antonioni.

Sa svojom gustom i čupavom bradom, naočalama debelih okvira, tetovažama (portret austrijskog ekonomista Josepha Schumpetera na unutarnjoj strani njegove desne ruke i scena iz X-Mena na ramenu naslikani su tintom jer nije „neurotipičan”) i pripijenom zimskom kapom, Peter Antonioni je sve samo ne prosječni ekonomist.

„Ono što je zanimljivo kod Westerosa jest to što mislim da će doći do naglog zaokreta od viteških borbi do ratovanja u kojemu se premoć stječe u zraku˝, izjavljuje Antonioni, viši asistent na University Collegeu u Londonu i suautor knjige Ekonomija za neznalice (Economics for Dummies). Zatim ispija gutljaj Guinnessa koji se nalazi ispred njega.

„Gotovo sa sigurnošću možemo ustvrditi kako Daenerys Targaryen nije jedina osoba koja ima zmajeve˝, nastavlja. „Prema jednoj od teorija zavjera koje kolaju među obožavateljima, Euron Greyjoy imao je u posjedu zmajevo jaje te ga je navodno bacio u more. Također se nagađa da je čovjek bez lica, možda Jaquen H'ghar, ubio Balona Greyjoya u zamjenu za zmajevo jaje, koje je trenutačno u posjedu Kuće Crno-bijele.˝

Nužno je napomenuti kako se ove naizgled neobične izjave odnose na popularnu HBO-ovu televizijsku seriju Igra prijestolja, snimljenu prema podjednako uspješnim romanima Georgea R. R. Martina. Razgovor nalikuje na pripita filozofiranja studenata nakon nekoliko piva, ali za Antonionija je gutljaj Guinnessa koji je ispio bila prva kap alkohola toga dana, a njegova promišljanja činila su temelj predavanja kojeg je održao u sklopu festivala Kilkenomics u Irskoj 2013. godine.

Večer prije Antonioni je na rasprodanom predavanju raspravljao o ekonomiji u kontekstu Žice, serije koja se bavi problemom prodaje droge i gospodarskom propašću Baltimorea. Antonioni za vrijeme svojeg nastupa pažljivo balansira između stand-up komedije i ozbiljne analize, što ne treba čuditi s obzirom na to da na UCL-u predaje o upravljanju inovacijama.

Kako je moguće da osoba čija se profesija bavi grubom stvarnošću sadašnjice troši toliko vremena na fikciju? „Ne trošim˝, brzo odgovara. „Dosta se bavim ekonomskom pedagogijom i samim predavanjem. Dio problema leži u činjenici da ekonomija nije baš uvijek jednostavna za objasnit.˝

Antonioni smatra kako uvid u ekonomiju možemo steći na raznim mjestima. A ponekad umjetnici pružaju pronicljivije uvide od ekonomista i analitičara.  „Povijest svjedoči da je književnost često bila zaokupljena ekonomijom, koju su među ostalima komentirali i Sofoklo, Dickens, Hugo...˝, tvrdi Antonioni kratko zastavši kako bi ponovno ispio gutljaj Guinnessa.  „U današnje vrijeme najvjerodostojniji prikaz društva dobivamo u dugometražnim serijama, a ne romanima.“

Međutim, Antonioni nije jedini koji ekonomiji pristupa na nekonvencionalan način.  Žica je postala predmetom znanstvenih seminara, esejskih antologija, analiza i posebnih izdanja stručnih časopisa, a kolegiji posvećeni toj seriji izvode se na Harvardu i Berkeleyju.  Vulture, zabavna sekcija časopisa New York,  u svojem je online izdanju objavila razgovor s Jean-Jacquesom Dethierom, stručnjakom Svjetske banke za razvojnu ekonomiju, u kojem je raspravljao o tome koliko su ostvarivi ekonomski aspekti planova zlikovaca iz serijala o Jamesu Bondu, dok je mladi Paul Krugman napisao članak o svemirskim putovanjima i međuzvjezdanim diskontnim stopama. Nedavno su kolege iz 1890, potrošačkog časopisa tvrtke Allianz, procijenili koliki bi bio iznos štete kada bi događaji iz filma Hobit: Neočekivano putovanje bili stvarni.

Moguće je da je Antonionijev interes za alternativnu ekonomiju potaknuo Dennis Snower, jedan od njegovih profesora makroekonomije. 1981. godine Snower je napisao rad naziva Makroekonomska politika i optimalno uništenje vampira, koji je možda utjecao na nedavno objavljeni rad kanadskih znanstvenika o matematičkom modeliranju epidemije zombija.

Doduše, ne nude svi radovi jednako značajna saznanja.  „Onaj rad o zombijima je posebno zanimljiv, ali i prilično besmislen u medicinskom kontekstu˝, primjećuje Antonioni.  „Međutim, smisleniji je u financijskom kontekstu. Ciklične infekcije s epicentrima koji nisu statični primjenjivije su u financijama.˝

Na stranu digresije o zombi apokalipsi, Antonioni naglašava kako upravo svjedočimo zlatnom dobu televizije.  Antonioni tvrdi kako je u današnje vrijeme televizija preuzela ulogu romana kada je u pitanju detaljna analiza ljudskog stanja. U svakom slučaju, televizija se bavi  problematikom koju zaobilaze holivudski, ali i art filmovi, koji su sputani duljinom trajanja od 90 do 120 minuta.

Za zlatno doba televizije u SAD-u zaslužno je „propalo spajanje dvaju medijskih giganata AOL-a i Time Warnera, što je dovelo do uspona HBO-a.˝ HBO je producirao Žicu, za koju Antonioni tvrdi da gotovo savršeno dramatizira mnoga ključna područja proučavanja ekonomista, kao što je npr. narušavanje ekosustava jednoga grada. I dalje ustraje u namjeri da raspravljamo o Igri prijestolja jer priznaje da se „navukao˝.

Oduševljeno komentira kako je serija izvrsno istražena. „Dosta toga je preuzeto iz razdoblja renesansne Europe, s naglaskom na uzlet bankarstva u Veneciji i Rat ruža. Točno su rekonstruirali srednjovjekovne borbe, a opsade i oružane pljačke (tzv. chevauchée) precizno su prikazane na primjeru strategije spaljene zemlje koja se koristila nauštrb civila.

„Ono što me najviše privuklo je borba za Željezno prijestolje˝, objašnjava Antonioni. „Kako uopće stići do vrha, kako preživjeti, želite li uopće sudjelovati u igri i koju cijenu plaćate ako se držite po strani? To su svevremenska pitanja koja su već postavljali mislioci poput Seneke, Sun-Cua i Machiavellija i koja se jednako postavljaju kako u korporacijama tako i na bojnom polju.˝

Greg Langley

« Povratak

Je li automobil odvozio svoje?

Ljudi u bogatim zemljama sve manje koriste motorna vozila. Čini se da...više

Upozorenje! Tekst sadrži informacije koje će vam otkriti radnju serije Igre prijestolja

Pobrinite se za ljubimca

Psi su često zaboravljeni članovi obitelji kad se radi o sigurnosti u...više

Upozorenje! Tekst sadrži informacije koje će vam otkriti radnju serije Igre prijestolja

Proizvodnja hrane pomoću morske vode i sunčeve svjetlosti

Kako prehraniti planet koji će uskoro imati 9 milijardi stanovnika?Je...više

Upozorenje! Tekst sadrži informacije koje će vam otkriti radnju serije Igre prijestolja