Blog

  Vaš najvažniji popis za putovanje

Vaš najvažniji popis za putovanje

Godišnji odmor savršena je terapija protiv stresa modernog doba. Nije li predivno kada ne morate robovati budilici? Planiranje putovanja za mnoge od nas gotovo je jednako zabavno kao i samo putovanje. No nemojte se usredotočiti isključivo na užitak biranja odredišta, hotela i aktivnosti. Prije putovanja najprije morate riješiti neke osnovne stvari.

U godišnjem odmoru možete istinski uživati samo ako se ne budete brinuli oko toga što ćete ponijeti sa sobom, a što ostaviti kod kuće.

Najprije dobro spremite sve svoje dragocjenosti kako biste ih našli ondje gdje ste ih i ostavili kada se vratite. Nenadzirani domovi privlače provalnike i razbojnike poput magneta te su znatno izloženiji rizicima od požara, poplava i nezgoda uzrokovanih kvarovima na električnim uređajima i instalacijama.

Ako je moguće, javite članovima obitelji, susjedima i prijateljima da ćete izbivati i zamolite ih da pripaze na vaš dom. Razmislite i o osiguranju kućanstva ako ga nemate. Nakon povratka zasigurno ne želite vidjeti da vam je dom uništen te platiti čitavo bogatstvo na renoviranje kuće i vraćanje osobnih stvari.

Bez obzira na to namjeravate li odmor provesti ljenčareći na plaži ili pak maštate o ukroćivanju ogromnih bijelih valova, sigurnost bi vam uvijek trebala biti na prvom mjestu jer vas u stranoj zemlji uvijek mogu snaći neočekivani problemi.

Ako se razbolite u zemlji s čijim zdravstvenim sustavom niste upoznati, vaš godišnji odmor mogao bi se vrlo lako pretvoriti u noćnu moru. Pitajte svojeg liječnika trebate li se preventivno cijepiti i obnovite potrebne recepte. Prije nego što spakirate najosnovnije lijekove, provjerite jesu li uopće legalni u zemlji koju posjećujete, a ako nisu, potražite savjet liječnika. Provjerite sa svojom osiguravajućom kućom vrijedi li vaša polica osiguranja na putovanju. Ako ne vrijedi, trebali biste platiti dodatno zdravstveno osiguranje.

Skenirajte svoje putne dokumente (putovnice, vize, police osiguranja), rezervacije, pa čak i kreditne kartice, i spremite kopirane dokumente u digitalnom formatu, po mogućnosti u poruci elektroničke pošte. U slučaju da gore navedene dokumente izgubite ili vam ih ukradu,  podaci će vam biti dostupni kada budete poduzimali popravne mjere. Sa sobom također nosite isprintane kopije putnih dokumenata i spremite ih u različite torbe jer vam mogu zatrebati za potvrdu identiteta.

I naposljetku, razmotrite kupovinu police putnog osiguranja. Putno osiguranje pokriva niz situacija, u rasponu od otkazivanja letova i gubljenja prtljage do raznih nezgoda, koje vam mogu pokvariti godišnji odmor, te vas štite od dodatnih troškova. Troškove nećete morati podmiriti pa ćete se već lakše pomiriti s upropaštenim odmorom.

« Povratak

Godine su samo broj!

Europa stari i to velikom brzinom. To mijenja društvo, politiku, kulturu i go...više

Vaš najvažniji popis za putovanje

Allianzov barometar rizika za 2017. godinu

Poduzeća su sve zabrinutije zbog nepredvidivog p...više

Vaš najvažniji popis za putovanje

Skretanje pažnje s vožnje opasnije od alkohola

Do sada se smatralo da je smanjena sposobnost za...više

Vaš najvažniji popis za putovanje