Daljnja digitalizacija i promjena strukture portfelja

• Kapitalna pozicija društva i dalje vrlo stabilna s omjerom solventnosti od 265,4 posto
  •  Ukupni premijski prihodi dosegli su 704,8 milijuna kuna, uz rast od 1,2 posto
  • Povećan interes za ulaganja u investicijske fondove
  •  Jaka konkurencija u osiguranju motornih vozila i promjena strukture portfelja u životnim osiguranjima

Ukupni premijski prihodi Allianz Zagreba u prvih šest mjeseci dosegli su 704,8 milijuna kuna, što je 1,2 posto više u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.
Bruto dobit na kraju lipnja 2015. iznosila je 69,8 milijuna kuna, u odnosu na 60,6 milijuna na kraju lipnja 2014., a omjer solventnosti rastao je za 4,3 postotna poena te je iznosio 265,4 posto.

"Postignuti rezultati u skladu su s našim planovima. Zadržali smo dobru profitabilnost i radimo na daljnjoj digitalizaciji, kako prodajne mreže tako i cjelokupnog poslovanja. Naš je fokus na razvoju novih proizvoda i promjeni strukture portfelja. U nepovoljnim uvjetima niskih kamatnih stopa ostajemo usmjereni na dugoročnu održivost te sukladno tome prilagođavamo proizvode i način rada promijenjenim okolnostima na tržištu kapitala“, komentirao je rezultate Boris Galić, predsjednik Uprave Allianz Zagreba.

Neživotna osiguranja

Segment neživotnih osiguranja obilježila je jaka konkurencija u osiguranju motornih vozila i pad cijena autoosiguranja koji utječu na profitabilnost poslovanja. U tom segmentu Allianz Zagreb je na kraju lipnja ostvario ukupnu bruto premiju u iznosu od 405,5 milijuna kuna, što je za 5,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a bruto dobit iznosila je 35,3 milijuna kuna, što je 7,8 milijuna kuna manje nego krajem lipnja 2014. Kombinirani razmjer, tj. odnos ukupnih rashoda i zarađene premije, iznosio je 93,4 posto u odnosu na 93,0 posto u lipnju 2014.

Životna osiguranja

Životna osiguranja obilježio je fokus na razvoju novih proizvoda i nužna promjena strukture portfelja radi promjene uvjeta na tržištu kapitala. U prvoj polovici godine u ovom je segmentu Allianz Zagreb ostvario bruto premijski prihod od 299,3 milijuna, uz pad od 3,6 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2014., a bruto dobit iznosila je 34,6 milijuna kuna, što je 17,1 milijun kuna više nego u istom razdoblju prošle godine.

Investicijski fondovi

Investicijski fondovi društva Allianz Invest također su zabilježili uspješnu prvu polovicu godine kao i povećan interes za fondove. Allianz Portfolio je već petu godinu zaredom prvonagrađeni fond u kategoriji otvorenih mješovitih investicijskih fondova, a Allianz Invest je drugi put u posljednje tri godine  od strane Hrvatske gospodarske komore (HGK) proglašen najboljim društvom za upravljanje investicijskim fondovima. Uz to je nedavno i proširio svoje poslovanje te preuzeo upravljanje imovinom Allianz Zagreba u vrijednosti od 3.7 milijarde kuna.

Mirovinski fondovi i upravljanje imovinom

AZ obvezni mirovinski fondoviimali su na dan 30. lipnja 2015. godine 28,4 milijarde kuna pod upravljanjem što čini gotovo 40% tržišta u imovini i preko 619 tisuća članova. AZ otvoreni dobrovoljni mirovinski fondovi na 30. lipnja 2015. godine upravljali su imovinom od 1,5 milijarde kuna ili 53% tržišta i imali preko 118 tisuća članova. Time i AZ obvezni i AZ dobrovoljni mirovinski fondovi i dalje drže vodeće mjesto na  tržištu, kako po broju članova tako i imovini kojom upravljaju.