Kontakt centar

Besplatni tel. 0800 5000
Inozemstvo (trošak pozivatelja): +385 1 4653-535
(pon - pet 08-20, sub 09-15)

Upišite vašu adresu

(npr. Heinzelova 70, Zagreb)

Vaš odštetni zahtjev možete prijaviti:

Moj Allianz - portal za klijente

Pregled polica osiguranja, prijava štete, statusi prijavljenih šteta, uplate, isplate...


Upišite podatke za prijavu

Brojevi telefona usluga na raspolaganju klijentima po određenim policama osiguranja:

U Hrvatskoj
U inozemstvu
  • Pomoć u slučaju bolesti ili nezgode: 00431 525 03 6240 (uz Putno osiguranje)
  • Pomoć na cesti: 00431 525 03 6240 (uz Euro+)

Allianz Grupa nastavlja bilježiti rast prihoda i dobiti

Allianz Grupa je i u 2014. godini zabilježila vrlo dobre rezultate. Po prvi puta su prihodi premašili 120 milijardi eura. Preliminarni rezultati pokazuju kako su ukupni prihodi Grupe porasli za 10,4 posto na 122,25 milijardi eura, u usporedbi s 110,77 milijardi eura ostvarenih prethodne godine. U istom razdoblju ukupni broj Allianzovih osiguranika porastao je za dva milijuna i dosegnuo brojku od 85 milijuna.

 

Operativna dobit dosegnula je 10,40 milijardi eura, što u usporedbi s 10,07 milijardi eura ostvarenih u 2013. godini predstavlja porast od 3,3 posto. Takav je rezultat na gornjoj granici ciljanog raspona koji je predviđen u studenome 2014. Procijenjeni raspon za operativnu dobit u 2014. godini iznosio je 10,0 milijardi eura plus/minus 500 milijuna eura. Neto dobit pripisiva dioničarima porasla je u 2014. za 3,8 posto na 6,22 milijarde eura u usporedbi s 6,00 milijardi eura ostvarenih prethodne godine.

 

„Geopolitičke napetosti, nastavljena tržišna kolebanja i daljnji pad kamatnih stopa tijekom 2014. godine doveli su do nižeg globalnog gospodarskog rasta od očekivanog,“ istaknuo je Michael Diekmann, glavni izvršni direktor Allianza SE. „Usprkos svim tim izazovima, Allianz je ostvario vrlo dobre rezultate kada je riječ o prihodima, operativnoj dobiti i neto dobiti.“

 

U segmentu neživotnih osiguranja ostvaren je rast operativne dobiti u usporedbi s prethodnom godinom – taj je segment bio odgovoran za više od polovice ukupne operativne dobiti Grupe. Snažan interni rast, posebice rast globalnih osiguravateljskih linija te rast zabilježen u Ujedinjenom Kraljevstvu, utjecao je na rast premija u tom segmentu. Zabilježeno je i znatno manje velikih elementarnih nepogoda nego 2013. godine.

 

U segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja statutarne premije i operativna dobit zabilježile su dvoznamenkasti rast, što je odraz velike potražnje za Allianzovim proizvodima u okruženju s niskim kamatnim stopama. Operativna dobit dosegnula je gornju granicu predviđenog raspona nakon boljeg rezultata ulaganja.

 

Segment upravljanja imovinom zabilježio je nižu operativnu dobit u skladu s očekivanjima, s obzirom na promjenu na čelu PIMCO-a. Poslovna jedinica Allianz Global Investors ostvarila je rekordnu operativnu dobit te zabilježila pozitivne neto priljeve tijekom 2014. godine.

 

Stopa adekvatnosti kapitala dosegnula je koncem 2014. godine 181 posto u usporedbi sa 182 posto zabilježenih godinu dana ranije. Dionički kapital je na kraju godine ostvario novi rekordni iznos od 60,7 milijardi eura (za razliku od godinu dana ranije kada je zabilježen iznos od 50,1 milijardu eura).

 

Segment neživotnih osiguranja ostvario snažan interni rast

 

Bruto zaračunata premija u segmentu neživotnih osiguranja u 2014. godini je porasla za 3,7 posto na 48,32 milijarde eura u usporedbi s 46,58 milijardi eura ostvarenih godinu dana ranije. Interni rast iznosio je 3,0 posto. Osnovni pokretači internog rasta prošle godine bile su globalne linije te visoki rast Allianzova maloprodajnog poslovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu.

 

I tijekom 2014. zabilježena je snažna potražnja za novim proizvodima, uključujući modularno osiguranje kućanstava PrivatSchutz u Njemačkoj te Allianz1 u Italiji. Akvizicija dijela osiguravateljskog poslovanja talijanskog osiguravatelja UnipolSai te preuzimanje općeg osiguravateljskog poslovanja australskog osiguravatelja Territory Insurance Office (TIO) proširila je poslovanje u segmentu neživota na ključnim tržištima.

 

I operativna dobit i kombinirani razmjer prošle su godine bili na dobitku s obzirom na povoljnu situaciju s elementarnim nepogodama. Na njih su ipak utjecali određeni čimbenici, uključujući jačanje rezerve u Brazilu, u osiguravatelju Fireman’s Fund te u Rusiji. U SAD-u će Allianz reorganizirati Fireman’s Fund tako što će konsolidirati aktivnosti vezane za korporativno osiguranje i riješiti se maloprodajnog osiguranja. Maloprodajno osiguravateljsko poslovanje u Rusiji i Ukrajini prilagođeno je tamošnjim otežanim gospodarskim uvjetima.

 

Operativna dobit u segmentu neživotnih osiguranja porasla je na 5,38 milijardi eura u 2014., što predstavlja rast od 2,2 posto u usporedbi s 5,27 milijardi eura ostvarenih 2013. godine. Rast je uglavnom posljedica boljeg rezultata preuzimanja rizika. Rezultat ulaganja je istovremeno ostao stabilan. Kombinirani razmjer ostao je nepromijenjen – 94,3 posto.

 

„Snažan interni rast u segmentu neživotnih osiguranja, koji je dobrim dijelom rezultat povećanja obujma poslovanja, potpomognut je daljnjom snažnom potražnjom za našim  novim modularnim proizvodima na osnovnim tržištima“, istaknuo je Dieter Wemmer, glavni financijski direktor Allianza SE. „Naše akvizicije te prilagodbe na tržištima SAD-a, Rusije i Brazila predstavljaju važne mjere u portfelju, čiji je cilj nastavak pozitivnog razvoja našeg poslovanja u segmentu neživotnih osiguranja.“

 

 Segment životnih i zdravstvenih osiguranja: operativna dobit na gornjoj granici ciljanog raspona

 

Statutarne premije u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja porasle su u 2014. godini za 18,6 posto u usporedbi s prethodnom godinom, s 56.78 milijardi eura na 67,33 milijarde eura. Glavni izvori rasta premija bili su Allianzovi subjekti u SAD-u, Italiji i Njemačkoj.

 

Proizvodi fiksnih anuiteta vezanih uz dioničke indekse bili su glavni pokretač rasta u SAD-u, gdje su ukupne statutarne premije porasle za 4,5 milijardi eura. Od uvođenja 2013. Godine, proizvod životnog osiguranja Perspektive zabilježio je više od 93 tisuće prodanih polica u Njemačkoj. Proizvod investicijskog životnog osiguranja s jednokratnom premijom Progetto Reddito prošle je godine nastavio bilježiti uspjeh u Italiji, ostvarivši više od jedne milijarde eura u bruto zaračunatim premijama.

 

Operativna dobit u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja porasla je za 22,8 posto na 3,33 milijarde eura u usporedbi s 2,71 milijardom eura iz prethodne godine. Marža novih poslova porasla je s 2,1 posto u 2013. godini na 2,4 posto prošle godine. Vrijednost novih poslova porasla je u istom razdoblju na 1.378 milijuna eura u usporedbi s 952 milijuna eura iz prethodne godine, što je odraz poboljšanog upravljanja profitabilnošću.

 

„Porast tržišnog udjela u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja odraz je uspjeha naših proizvoda osmišljenih za poslovanje u okruženju kojim diktiraju kamatne stope“, dodao je Dieter Wemmer. „Međutim, niske kamatne stope u euro zoni i SAD-u rezultirat će dodatnim pritiskom na marže novih poslova te obujam poslovanja u nadolazećim tromjesečjima.“

 

 Segment upravljanja imovinom: Neto odljevi neutralizirani tržišnim povratima i utjecajima valutnih tečajeva

 

Prihodi u segmentu upravljanja imovinom ukupno su pali za 10,8 posto, sa 7,16 milijardi eura u 2013. na 6,39 milijardi eura prošle godine. To uključuje i premještanje određenih subjekata iz segmenta upravljanja imovinom u segmente životnih i zdravstvenih osiguranja te bankarstva.

 

Operativna dobit pala je za 17,6 posto na 2,60 milijardi eura u usporedbi s 3,16 milijardi eura ostvarenih godinu dana ranije. Rezultat je to niže prosječne imovine trećih strana pod upravljanjem te visokih jednokratnih naknada za učinak jednog privatnog fonda iz 2013. godine.

 

Ukupna imovina pod upravljanjem dosegnula je na dan 31. prosinca 2014. iznos od 1.801 milijardi eura, što predstavlja rast od 1,8 posto u odnosu na 1.770 milijardi eura zabilježenih koncem 2013. Imovina trećih strana pod upravljanjem pala je u istom razdoblju na 1.313 milijarde eura u usporedbi s 1.361 milijardom eura. Neto odljev trećih strana u iznosu od 226 milijardi eura većim je dijelom neutraliziran snažnim tržišnim povratom i povoljnim utjecajima valutnih tečajeva.

 

Na dan 31. prosinca 2014. trogodišnji pozitivan omjer učinka u segmentu upravljanja imovinom iznosio je izvanrednih 84 posto (u usporedbi s 85 posto zabilježenih godinu dana ranije). Omjer troškova i prihoda porastao je s 55,9 posto na 59,2 posto.

 

U PIMCO-u je nakon odlaska osnivača kompanije Billa Grossa u rujnu prošle godine imenovan novi tim za upravljanje ulaganjima. Neto odljev trećih strana dosegnuo je svoj vrhunac nakon što je objavljen Grossov odlazak, dok na godišnjoj razini iznosi ukupno 236 milijardi eura.

 

Allianz Global Investors, drugi stup poslovne jedinice Allianz Asset Management, ostvario je neto priljev osmo tromjesečje zaredom te po prvi puta nakon uspostave nove strukture 2012. godine premašio 400 milijuna eura operativne dobiti.

 

„Nakon što su krajem trećeg tromjesečja prošle godine tjedni neto odljevi u PIMCO-u dosegnuli vrhunac, započeo je trend postepenog pada odljeva koji je nastavljen i ove godine“, rekao je Dieter Wemmer. „PIMCO-ov snažan i stabilan tim za upravljanje ulaganjima te kontinuirani izvrsni ulagački rezultati bit će temelj daljnje stabilizacije u 2015. godini. Kompanija Morningstar koja se bavi istraživanjem ulaganja nedavno je PIMCO-ov Total Return Fund ponovno ocijenila s pet zvjezdica, što pokazuje da smo na pravom putu.“

 

 Nova politika isplate dividendi rezultirala predloženom dividendom od 6,85 eura

 

Pojašnjenje kapitalnih zahtjeva u novoj uredbi Solventnost II dozvolila je redefiniranje politike isplate dividendi Allianza SE. U studenom prošle godine Uprava i Nadzorni odbor odlučili su se za novu politiku dividendi.

 

Počevši s fiskalnom godinom 2014., bit će isplaćeno 50 posto neto dobiti pripisive dioničarima (u usporedbi s prijašnjih 40 posto). U skladu s novom politikom, Uprava je Nadzornom odboru Allianza SE predložila dividendu od 6,85 eura po dionici, što je za 29 posto više u usporedbi s prethodnom godinom. Za fiskalnu godinu 2013. Allianz je isplatio dividendu u iznosu od 5,30 eura, što je bilo u skladu s tadašnjom politikom isplate dividendi.

 

„Revidirana politika isplate dividendi odraz je naših uspješnih nastojanja da pripremimo Allianz za budućnost“, istaknuo je Michael Diekmann. „Očekujemo da će ove godine gospodarsko okruženje i dalje biti puno izazova. Naše trenutna prognoza operativne dobiti za 2015. godinu iznosi 10,4 milijarde eura plus/minus 400 milijuna eura.”

 

München, 26.veljače 2015

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Lana Zeković Mellé

Voditelj korporativnih komunikacija

 

Allianz Zagreb d.d.

Heinzelova 70

10 000 Zagreb

Tel. +385 1 3670 270

GSM: 099 3670 448

lana.melle@allianz.hr

www.allianz.hr