Kontakt centar

Besplatni tel. 0800 5000
Inozemstvo (trošak pozivatelja): +385 1 4653-535
(pon - pet 08-20, sub 09-15)

Upišite vašu adresu

(npr. Heinzelova 70, Zagreb)

Vaš odštetni zahtjev možete prijaviti:

Moj Allianz - portal za klijente

Pregled polica osiguranja, prijava štete, statusi prijavljenih šteta, uplate, isplate...


Upišite podatke za prijavu

Brojevi telefona usluga na raspolaganju klijentima po određenim policama osiguranja:

U Hrvatskoj
U inozemstvu
  • Pomoć u slučaju bolesti ili nezgode: 00431 525 03 6240 (uz Putno osiguranje)
  • Pomoć na cesti: 00431 525 03 6240 (uz Euro+)

Allianz Grupa ostvarila dvoznamenkasti rast prihoda i neto dobiti u trećem tromjesečju 2014. godine

U trećem tromjesečju 2014. godine Allianz Grupa je nastavila sa snažnim rastom koji je zabilježen u prvoj polovici godine. Tako su ukupni prihodi u spomenutom tromjesečju porasli za 14,5 posto na 28,78 milijardi eura (u usporedbi s 25,14 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine). Operativna dobit dosegnula je iznos od 2,65 milijardi eura, što u usporedbi s 2,52 milijarde eura ostvarenih 2013. godine predstavlja rast od 5,2 posto. Neto dobit pripisiva dioničarima porasla je za 11,2 posto, s prijašnjih 1,45 milijarde eura na 1,61 milijardu eura.

Takav pozitivan trend bio je vidljiv tijekom svih prvih devet mjeseci ove godine. Ukupni prihodi porasli su za 9,8 posto na 92,20 milijardi eura, u usporedbi s 83,97 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine. Operativna dobit porasla je za 6,0 posto, s prošlogodišnjih 7,68 milijardi eura na 8,14 milijarde eura. Neto dobit pripisiva dioničarima porasla je s 4,74 milijarde eura na 5,00 milijardi eura, što je rast od 5,5 posto.

Segment neživotnih osiguranja ponovo je zabilježilo odlične rezultate, i po prihodima i po operativnoj dobiti. Operativna dobit spomenutog segmenta porasla je zahvaljujući boljim rezultatima preuzimanja rizika i ulaganja. U segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja zabilježen je rast statutarne premije za gotovo 25 posto, dok je u segmentu upravljanja imovinom operativna dobit dosegnula svoju najvišu tromjesečnu razinu ove godine.

Na dan 30. rujna 2014. godine stopa adekvatnosti kapitala iznosila je 184 posto, što predstavlja rast od 3 postotna boda u usporedbi sa stopom zabilježenom 31. prosinca 2013. godine. Istovremeno je dionički kapital porastao za 16,2 posto, s 50,1 milijarde eura (koliko je iznosio na dan 31. prosinca prošle godine) na 58,2 milijarde eura.

„Snažan interni rast u segmentu neživotnih osiguranja, kontinuirana velika potražnja za proizvodima životnog osiguranja te dobra operativna dobit u segmentu upravljanja imovinom pokazuju kako smo na dobrome putu u 2014. godini,“ istaknuo je glavni financijski direktor Allianza SE Dieter Wemmer. „Naši rezultati potvrđuju prognozu kako je gornja granica ciljanog raspona operativne dobiti u iznosu od 10,5 milijardi eura nadohvat ruke.“

Operativna dobit u segmentu neživotnih osiguranja porasla za 15,2 posto

U trećem ovogodišnjem tromjesečju zaračunate bruto premije u neživotnom osiguranju porasle su za 5,7 posto na 11,25 milijardi eura (s 10,65 milijardi eura). Interni rast, korigiran za utjecaje valutnih tečajeva i konsolidacije, porastao je za 4,7 posto, ponajprije zahvaljujući razvoju poslovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu, snažnom rastu naših globalnih proizvodnih linija te rastu zabilježenom u Njemačkoj. Akvizicija određenih distribucijskih aktivnosti talijanskog osiguravatelja Unipola ukupnom je rastu premija pridonijela s 0.8 postotnih bodova.

Operativna dobit spomenutog segmenta u trećem je tromjesečju skočila za 15,2 posto na 1,42 milijarde eura (u usporedbi s prijašnjih 1,23 milijarde eura). Poboljšani rezultat preuzimanja rizika odrazio se na kombiniranom razmjeru, koji je u trećem tromjesečju porastao za 1,3 postotna boda na 93,5 posto (s prijašnjih 94,8 posto). Razmjer šteta pao je za 1,3 postotna boda, sa 67,2 posto na 65,9 posto, i to zahvaljujući povoljnom razdoblju kada je riječ o prirodnim katastrofama, koji je djelomično neutraliziran nižim run-off rezultatom. Omjer troškova od 27,6 posto isti je kao i onaj iz trećeg tromjesečja 2013. godine.

„Naše poslovanje u segmentu neživotnih osiguranja iza sebe ima još jedno uspješno tromjesečje zahvaljujući odličnim rezultatima na osnovnim tržištima te izostanku većih prirodnih katastrofa,“ izjavio je Dieter Wemmer. „Rast premija uglavnom je rezultat povećanja obujma poslovanja, što pokazuje kako je potražnja za našim proizvodima dobra.“

Segment životnih i zdravstvenih osiguranja zabilježio snažan rast

U segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja u trećem tromjesečju ove godine statutarne su premije iznosile 15,85 milijardi eura (s prethodno zabilježenih 12,70 milijardi eura), što predstavlja rast od 24,9 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Tome je pridonijela snažna potražnja na Allianzovim osnovnim tržištima u Italiji i SAD-u, te na Tajvanu.

U trećem je tromjesečju u Italiji i na Tajvanu prodaja porasla potaknuta proizvodima povezanima s investicijskim fondovima. U SAD-u su fiksni anuiteti vezani uz dioničke indekse ponovno zabilježili snažnu potražnju. Zahvaljujući 16.500 prodanih polica, proizvod Perspektive nastavio je bilježiti uspjeh u Njemačkoj.

Operativna dobit je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine porasla za 2,8 posto na 790 milijuna eura (s prijašnjih 769 milijuna eura) te pokazala stabilnost. Svoj doprinos tome dao je i prijenos određenih subjekata iz segmenta upravljanja imovinom (22 milijuna eura).

Vrijednost novih poslova u istom je razdoblju porasla za 36,5 posto na 293 milijuna eura, u usporedbi s 215 milijuna eura u 2013. Marža novih poslova i dalje je stabilna, i u trećem tromjesečju ove godine iznosi 2,4 posto.

„Naš asortiman proizvoda u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja na dobrom je putu: odmiče se od tradicionalnih proizvoda i ide u smjeru novih. Proizvodi povezani s investicijskim fondovima bilježe veću prodaju na nekoliko osnovnih tržišta,“ rekao je Dieter Wemmer. „Snažna potražnja za našim proizvodima životnog osiguranja zabilježena je i u trećem tromjesečju ove godine usprkos ljetnoj stanci, što je jasan pokazatelj potrebe za mirovinskim proizvodima. Primjerice, u Italiji su naši novi proizvodi povezani s investicijskim fondovima iznimno dobro primljeni te predstavljaju gotovo tri četvrtine proizvodnje našeg bankoosiguranja.“

U segmentu upravljanja imovinom sve po planu

U trećem tromjesečju ove godine segment upravljanja imovinom zabilježio je operativne prihode od 1,62 milijarde eura (u usporedbi s prethodnih 1,66 milijardi eura), što je pad od 2,6 posto. Operativna dobit pala je za 5,0 posto na 694 milijuna eura (s prijašnjih 731 milijuna eura). Omjer troškova i prihoda iznosio je 57,1 posto (u usporedbi s prijašnjih 56,0 posto), što je malo bolje nego u prva dva tromjesečja ove godine.

Na dan 30. rujna 2014. ukupna imovina pod upravljanjem porasla je na 1.872 milijarde eura, u usporedbi s 1.738 milijardi eura s početka godine. Imovina trećih strana pod upravljanjem na kraju trećeg tromjesečja iznosila je 1.411 milijardi eura, što predstavlja rast u odnosu na 1.329 milijardi eura zabilježenih početkom godine. Snažna tržišna kretanja i povoljan valutni utjecaj nadoknadili su neto odljeve i više nego dovoljno.

U trećem su tromjesečju neto odljevi trećih strana iznosili 47,4 milijarde eura, u usporedbi s neto odljevima od 27,5 milijardi eura zabilježenih u istom razdoblju prošle godine. Neto odljevi PIMCO-a u istom su razdoblju iznosili 49,2 milijardi eura. Međutim, većina se tih odljeva dogodila u posljednjem rujanskom tjednu nakon promjene čelnog čovjeka zaduženog za upravljanje ulaganjima. Na dan 3. listopada 2014. godine imovina fonda PIMCO Total Return Fund iznosila je 170,9 milijardi američkih dolara. Fond je i dalje najveći obveznički fond na svijetu kojim se aktivno upravlja. Tijekom listopada odljevi iz fonda Total Return Fund značajno su usporili, i to na otprilike 27,5 milijardi američkih dolara. Gotovo polovica tih odljeva dogodila se tijekom prvih pet trgovinskih dana u listopadu.

Sa zabilježenih 110 milijuna eura operativna dobit poslovne jedinice Allianz Global Investors bila je iznad 100 milijuna eura po prvi puta nakon provedbe nove strukture za upravljanje imovinom u siječnju 2012. godine. Nadalje, već sedmo uzastopno tromjesečje ta je poslovna jedinica zabilježila neto priljeve trećih strana – u trećem tromjesečju ove godine iznosili su 1,8 milijardi eura.

„Razvoj situacije s neto odljevima nakon odlaska Billa Grossa bio je unutar očekivanoga. PIMCO i dalje bilježi odlične rezultate i pruža korisničku uslugu na svjetskoj razini,“ istaknuo je Dieter Wemmer. „Investicijska učinkovitost je porasla na 93 posto PIMCO-ove imovine pod upravljanjem, čime su nadmašene referentne vrijednosti na trogodišnjoj bazi (u usporedbi s 89 posto u prethodnom tromjesečju).“

Nova politika isplate dividendi povećala omjer dividendi i neto dobiti na 50 posto

Uprava i Nadzorni odbor Allianza SE odlučili su se za novu raspodjelu neto dobiti u sklopu svoje politike isplate dividendi. S početkom financijske godine 2014. cilj je predložiti veću redovitu isplatu Allianzovim dioničarima u iznosu od 50 posto neto dobiti Allianz Grupe (pripisive dioničarima). Prema dosadašnjoj politici dividende, omjer dividendi i neto dobiti iznosio je 40 posto. U interesu kontinuiteta dividende, cilj je zadržati dividendu po dionici barem na razini one koja je isplaćena prethodne godine.

Politika isplate dividende Allianz Grupe i dalje nastoji postići zdravu ravnotežu između privlačnog prinosa i ulaganja u profitabilni rast. Kako bi osigurali financijsku disciplinu, čelni ljudi namjeravaju svake tri godine izvršiti procjenu i isplatiti neiskorišteni budžet namijenjen za vanjski rast. Prva će se takva procjena dogoditi na kraju 2016. Politika dividendi podložna je održivom razmjeru Solventnosti II iznad 160 posto.

„Naše nepromijenjene prognoze za cijelu 2014. godinu te nova višegodišnja politika dividendi vidljivi su pokazatelji povjerenja čelnih ljudi u budućnost Allianz Grupe,“ istaknuo je Dieter Wemmer.

Spomenuta politika dividendi predstavlja trenutne namjere Uprave i Nadzornog odbora i podložna je izmjenama u budućnosti. Osim toga, neovisno o tome koja je godina, odluka o isplati dividendi podložna je specifičnim prijedlozima Uprave i Nadzornog odbora vezanima za dividendu. Bilo koji od ta dva odbora može izabrati odstupanje od takve politike dividendi ako je to primjereno okolnostima u danom trenutku. Politika dividendi ovisi i o zelenom svjetlu na redovitoj godišnjoj skupštini dioničara.

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Lana Zeković Mellé

Voditelj korporativnih komunikacija

Allianz Zagreb d.d.

Heinzelova 70

10 000 Zagreb

Tel. +385 1 3670 270

Fax.+ 385 1 3670 783

GSM: 099 3670 448

lana.melle@allianz.hr