Allianz krenuo u 2012. sa snažnim rezultatima u prvom tromjesečju

• Stabilni prihodi od 30,1 milijardi eura
  • Operativna dobit porasla 40,4 posto na 2,3 milijarde eura
  • Neto dobit povećana 57,9 posto na 1,4 milijarde eura
  • Kapitalna pozicija i dalje vrlo snažna
  • Potvrđena prognoza operativne dobiti za 2012. od 8,2 milijarde eura plus/minus 0,5 milijardi eura.

Allianz je ostvario uspješan početak 2012. godine: u prvom su tromjesečju nadmašene razine prihoda, operativne dobiti i neto dobiti u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Allianz Grupa je također dodatno poboljšala svoju već ionako snažnu kapitalnu poziciju.

U prvom tromjesečju 2012. Allianz Grupa  je ostvarila 30,1 milijardi eura ukupnih prihoda, što je drugi najbolji rezultat u povijesti. U istom razdoblju lani ukupni su prihodi dosegnuli 29,9 milijardi eura.

Operativna dobit od 2,3 milijarde eura bila je 40,4 posto iznad prošlogodišnje, odnosno 1,7 milijardi eura. U neživotnim osiguranjima iskazan je znatan porast operativne dobiti zbog smanjenog utjecaja šteta od prirodnih katastrofa; u životnim i zdravstvenim osiguranjima, kao i u upravljanju imovinom također je zabilježen značajan rast.

U prvom tromjesečju 2012. neto dobit je povećana 57,9 posto na 1,4 milijarde eura, u odnosu na 0,9 milijardi u istom razdoblju lani, kada su na rezultat utjecala visoka potraživanja od šteta uzrokovanih elementarnim nepogodoma.

Ukupna granica solventnosti dodatno je porasla, sa 179 posto na kraju 2011. na 183 posto. U istom je razdoblju dionički kapital povećan  za 7,4 posto, s 44,915 na 48,245 milijarde eura.

"Allianz je ostvario vrlo dobre rezultate u ovom tromjesečju, nakon što je 2011. godina bila iznimno teška za cijelu industriju osiguranja", izjavio je Oliver Bäte, glavni financijski direktor tvrtke Allianz SE. "Unatoč nastavku krize oko javnog duga, nestabilnim tržištima i niskim kamatama, i dalje očekujemo operativnu dobit od 8,2 milijarde eura, plus/minus 0,5 milijardi eura u 2012.".

Snažni rezultati u neživotnim osiguranjima

Ukupna  zaračunata bruto premija u segmentu neživotnih osiguranja dosegnula je iznos od 14,8 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 3,8 posto u usporedbi s 14,3 milijarde eura u prvom tromjesečju 2011. Rast je ostvaren zahvaljujući pozitivnim cjenovnim i količinskim učincima.

Ovom su rastu doprinijele gotovo sve regije i globalne poslovne jedinice. U Australiji i Azijsko-pacifičkoj regiji, kao i u segmentima osiguranja kredita  te korporativnim osiguranjima ostvarena su znatna povećanja premije.

U prvom tromjesečju 2012. operativna dobit je povećana za 79,3 posto na godišnjoj razini, na 1,2 milijarde eura. Ostvarena je zahvaljujući smanjenju utjecaja prirodnih katastrofa u iznosu od 695 milijuna eura u usporedbi s prva tri mjeseca prošle godine. Kombinirani razmjer je poboljšan sa 101,3 posto u prvom tromjesečju 2011. na 96,2 posto. Razmjer troškova od 27,9 posto ostao je na približno istoj razini kao i u prvom tromjesečju 2011., kada je iznosio 28,0 posto.

Oliver Bäte: "Prihodi u neživotnim osiguranjima na rekordnim su razinama, dok je operativna dobit u skladu s predviđanjima. Iako je učestalost prirodnih katastrofa u ovom kvartalu smanjena, vidljiv je trend povećanja njihovih utjecaja. Iz tog smo razloga pričuve za te utjecaje u 2012. povećali na 1,2 milijarde eura".

Dobri operativni rezultati životnih i zdravstvenih osiguranja

U životnim i zdravstvenim osiguranjima u prvom  tromjesečju 2012. statutarne premije  dosegle su 13,7 milijardi eura, što je u usporedbi sa 14,3 milijarde eura u istom tromjesječju protekle godine pad od 4,0 posto.

Premije za tradicionalne proizvode životnog osiguranja povećane su sa 6,4 na 6,6 milijardi eura, dok je prihod u investicijski orijentiranim proizvodima smanjen sa 7,9 na 7,1 milijardi eura. Uz opći pad potražnje za osiguranjima vezanim uz investicijske fondove, taj je trend uglavnom rezultat gašenja nove tvrtke za životno osiguranje u Japanu i smanjene prodaje bankoosigurateljnih proizvoda, na primjer u Italiji.

Zahvaljujući povoljnim uvjetima na tržištu, operativna dobit je u prva tri mjeseca 2012. povećana na 826 milijuna eura, što je najviša razina u protekle dvije godine. To predstavlja rast od 17,7 posto u odnosu na 702 milijuna eura u prvom tromjesečju 2011.

Prosječna aktiva ostvarila je daljnji rast na 368,5 milijardi eura u prvom tromjesečju 2012., što  predstavlja porast od  6,0 posto u odnosu na 347,8 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju  2011. Vrijednost nove premije je također porasla sa 223 milijuna eura u prvom tromjesječju 2011. na 243 milijuna eura u prvom tromjesječju 2012.

"Naš segment životnih i  zdravstvenih  osiguranja i dalje bilježi snažne rezultate. Tradicionalno životno osiguranje pokazuje pozitivne znakove. U ovom zahtjevnom okruženju nastavljamo se fokusirati na stvaranje vrijednosti, a ne isključivo prihoda", kaže Oliver Bäte.

Segment upravljanja imovinom i dalje bilježi rast

U segmentu  upravljanja imovinom u prvom je tromjesečju 2012. zabilježen još jedan izvanredan rezultat. Neto prihod od naknada i provizija povećan je na 1,4 milijarde eura, što je 12,7 posto više od 1,3 milijarde eura ostvarenih u prvom tromjesečju 2011.

Kvartalna operativna dobit povećana je s 528 na 613 milijuna eura, što predstavlja rast od 16,1 posto. Prilagođen za promjene tečaja i utjecaja konsolidacije, rast operativne dobiti je iznosio 10,3%. Udio svih troškova u ukupnim prihodima u ovom segmentu poboljšan je s 58,5 posto u prvom tromjesečju 2011. na 57,4 posto u istom razdoblju ove godine.

Ukupna imovina pod upravljanjem porasla je za 10,7 posto na godišnjoj razini, s 1,5 na 1,7 bilijuna eura. Vrijednost imovine  trećih strana pod upravljanjem povećana je s 1,1 bilijuna eura u prvom tromjesečju  2011. na 1,3 bilijuna eura na kraju ožujka ove godine.

"Segment upravljanja imovinom nastavlja rasti i ostvarivati iznadprosječne rezultate u odnosu na tržište," kaže Oliver Bäte. "Ovaj segment zaokružuje naš portfelj, a klijentima donosi izvanredne prinose. Novi sustav s dva stupa uzAllianz Global Investors i PIMCO omogućuje nam da na još bolji način zadovoljimo potrebe klijenata i nastavimo s ovom uspješnom pričom".

München, 15. svibnja, 2012.