Kontakt centar

Besplatni tel. 0800 5000
(pon - pet 08 -17 sati)
Inozemstvo (trošak pozivatelja): +385 1 4653-535

Upišite vašu adresu

(npr. Heinzelova 70, Zagreb)

Vaš odštetni zahtjev možete prijaviti:

Moj Allianz - portal za klijente

Pregled polica osiguranja, prijava štete, statusi prijavljenih šteta, uplate, isplate...


Upišite podatke za prijavu

Brojevi telefona usluga na raspolaganju klijentima po određenim policama osiguranja:

U Hrvatskoj
U inozemstvu
  • Pomoć u slučaju bolesti ili nezgode: 00431 525 03 6240 (uz Putno osiguranje)
  • Pomoć na cesti: 00431 525 03 6240 (uz Euro+)

Allianz osiguravajuća kuća broj jedan u Turskoj

  • Potpisan je ugovor o ekskluzivnoj distribuciji s četvrtom najvećom privatnom turskom bankom Yapı Kredina 15 godina
  • Allianz je preuzeo Yapı Kredijevo poslovanje s neživotnim kao i životnim i mirovinskim osiguranjem u Turskoj
  • Ukupna neto vrijednost transakcije je 1,602 milijarde turskih lira (684 milijuna eura)[1]
  • Transakcija je u skladu s Allianzovim pristupom rastu kroz strateška povezivanja na tržištima osiguranja s visokom stopom rasta

Allianz i Yapı Kredi su potpisali ugovor o ekskluzivnoj distribuciji na razdoblje od petnaest godina, a Allianz je istodobno preuzeo Yapı Kredi Sigorta, osiguravajuću kuću koja se bavi neživotnim osiguranjima, te njenu podružnicu Yapı Kredi Emeklilik, koja se bavi životnim i mirovinskim osiguranjima.

Yapı Kredi Sigorta peta je najveća osiguravajuća kuća u Turskoj u segmentu neživotnih osiguranja s ukupnom premijom od 531 milijun eura[2]. Yapı Kredi Emeklilik je četvrta u segmentu životnih osiguranja s premijom od 90 milijuna eura2 i treća po imovini pod upravljanjem, čija vrijednost iznosi 1,5 milijarde eura2. Spajanjem Allianzove turske podružnice s osiguravajućim tvrtkama banke Yapı Kredi nastat će osiguravajuća kuća broj jedan u Turskoj u segmentu neživotnih osiguranja, osiguravajuća kuća broj dva u segmentu mirovinskih osiguranja i osiguravajuća kuća broj tri u segmentu životnih osiguranja. Turska je za Allianz strateški važno tržište na kojem je Grupa prisutna već 90 godina.

Prema uvjetima ugovorene transakcije, Allianz će preuzeti udio od 93,9% dionica koji Yapı Kredi drži u osiguravajućoj kući Yapı Kredi Sigorta, za što će banci biti isplaćen ukupan neto iznos od 684 milijuna eura. Za preostalih 6,1% tvrtke Yapı Kredi Sigorta koji kotiraju na istambulskoj burzi Allianz će biti obvezan objaviti ponudu ubrzo nakon zaključenja transakcije. Yapı Kredi će zadržati udio od 20% u Yapı Kredi Emeklilik, podružnici Yapı Kredi Sigorta koja se bavi životnim i mirovinskim osiguranjima, što bi trebalo poslužiti kao potpora dugoročnom strateškom partnerstvu s Allianzom.

Ugovor o bankoosiguranju potpisan na razdoblje od 15 godina važan je dio ugovora između Allianza i Yapı Kredija. Ovim ugovorom Allianz dobiva ekskluzivan pristup petoj najvećoj bankarskoj mreži u Turskoj s 928 poslovnica i 6,5 milijuna klijenata.

"Turska je jedno od najbrže rastućih tržišta osiguranja u svijetu, čemu doprinosi izvrsna ekonomska prognoza i brojno, mlado stanovništvo, koje broji 75 milijuna", izjavio je Oliver Bäte, član Upravnog odbora Allianza SE. "Ugovor s Yapı Kredijem predstavlja jedinstvenu priliku da zauzmemo vodeći položaj na jednom od ključnih i najbrže rastućih europskih tržišta, koje istodobno predstavlja važnu sponu između Europe i Srednjeg Istoka / Središnje Azije. Ovaj posao se savršeno uklapa u Allianzovu strategiju korištenja dodatnih akvizicija kako bismo ojačali svoj položaj na rastućim tržištima."

Faik Açıkalın, predsjednik Upravnog odbora Yapı Kredija, rekao je da je turski sektor osiguranja posljednjih godina postao jedno od najznačajnijih svjetskih tržišta zahvaljujući čvrstim makroekonomskim temeljima zemlje. "U procesu prodaje Yapı Kredi Sigorta, koji zahvaljujući svojim rezultatima u sektoru osiguranja drži pionirski položaj, kao i Yapı Kredi Emeklilik, koji zauzima važno mjesto u životu svojih klijenata zahvaljujući dodatnoj vrijednosti koju stvara, obje osiguravajuće kuće su privukle znatno zanimanje nekolicine jakih međunarodnih institucija. Zadovoljni smo što smo na kraju ovog procesa postigli sporazum s Allianzom. Sporazum također uključuje nastavak distribucije proizvoda iz domene osiguranja i mirovinskih fondova klijentima kroz bančinu široku mrežu poslovnica. U Allianzu smo dobili poslovnog partnera s kojim možemo uspješno surađivati, konsolidirati stratešku suradnju i zajednički stvarati dodanu vrijednost za svoje klijente u sektoru," nastavlja Açıkalın.

Tursko tržište pruža znatan potencijal rasta u sektoru osiguranja zahvaljujući niskoj stopi penetracije, dok premije u Turskoj iznose samo 1,3% GDP-a u usporedbi s 7,9% u zapadnoj Europi i 2,6% u srednjoj i istočnoj Europi. U proteklih pet godina (2007-2012) premija je rasla po prosječnoj godišnjoj stopi od 12,5% u segmentu neživotnih osiguranja, 14,2% u segmentu životnih osiguranja i 35,1% u segmentu mirovinskih osiguranja. Distribucija putem banaka je tijekom proteklih godina postala dominantan kanal distribucije za proizvode životnih i mirovinskih osiguranja. 77% premije životnih osiguranja u Turskoj je 2012. tako otpadalo na banke.

Očekuje se da će transakcija biti zaključena u drugoj polovici 2013. Transakcija podliježe odobrenjima regulatornih tijela i tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.


[1] Prema tečaju od 1 euro = 2,3425 lira na dan 25. ožujka 2013. Konačna cijena će se zasnivati na tečaju u trenutku zaključenja transakcije.

[2] Premije se zasnivaju na prosječnom tečaju od 1 euro = 2,3134 lira za 2012. godinu. Vrijednost imovine pod upravljanjem se zasniva na tečaju s kraja 2012. godine od 1 euro = 2,3530 lira.