Kontakt centar

Besplatni tel. 0800 5000
(pon - pet 08 -17 sati)
Inozemstvo (trošak pozivatelja): +385 1 4653-535

Upišite vašu adresu

(npr. Heinzelova 70, Zagreb)

Vaš odštetni zahtjev možete prijaviti:

Moj Allianz - portal za klijente

Pregled polica osiguranja, prijava štete, statusi prijavljenih šteta, uplate, isplate...


Upišite podatke za prijavu

Brojevi telefona usluga na raspolaganju klijentima po određenim policama osiguranja:

U Hrvatskoj
U inozemstvu
  • Pomoć u slučaju bolesti ili nezgode: 00431 525 03 6240 (uz Putno osiguranje)
  • Pomoć na cesti: 00431 525 03 6240 (uz Euro+)

Allianz ostvario 2,4 milijarde eura operativne dobiti u drugom tromjesečju

Allianz ostvario 2,4 milijarde eura operativne dobiti u drugom tromjesečju
  • Ukupni prihodi pali su za 2,5 posto na 29,4 milijarde eura u drugom tromjesečju; interni rast prihoda od 0,4 posto u drugom tromjesečju, kad se izuzmu valute i konsolidacija
  • Operativna dobit za drugo tromjesečje smanjena za 17,2 posto na 2,4 milijarde eura zbog prirodnih katastrofa i izvanrednih utjecaja
  • Stabilizira se operativna dobit za drugo tromjesečje u segmentu upravljanja imovinom, porast imovina pod upravljanjem u odnosu na prvo tromjesečje
  • Vrijednost novog posla u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja porasla je za 62,2 posto u drugom tromjesečju, margina novog posla porasla je na 2,6 posto
  • Neto dobit pripisiva dioničarima pala je za 46,0 posto na 1,1 milijardu eura u drugom tromjesečju zbog utjecaja 352 milijuna eura od očekivane prodaje u Južnoj Koreji
  • Omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II otporan je na razini 186 % na dan 30. lipnja 2016.
  • Potvrđena prognoza operativne dobiti za 2016. u ciljanom rasponu od 10,5 milijardi eura plus/minus 500 milijuna eura

Allianz na putu prema ostvarenju godišnjih ciljeva

Allianz Grupa ostvarila je solidan rezultat u prvoj polovici godine koji odražava teške tržišne uvjete i pojačane napore uložene u povećanje učinkovitog korištenja kapitala. Dobit je bila opterećena isplatama šteta zbog prirodnih katastrofa i manjim povratima od ulaganja zbog tržišnih turbulencija. Grupa je uspješno provela prelazak na proizvode s učinkovitijim korištenjem kapitala (capital-efficient products) u segmentu životnog osiguranja što je uzrokovalo smanjenje ukupnih prihoda, ali zabilježen je porast profitabilnosti u novim poslovima. Segment upravljanja imovinom ostvario je rezultate u skladu s očekivanjima i zabilježio povećanje imovine trećih strana u usporedbi s krajem 2015. Očekivana prodaja južnokorejskog poslovanja grupe po završetku će rezultirati jačanjem kapitalne osnovice, ali ima značajan jednokratni utjecaj na neto dobit kao što je navedeno.

„Allianz se transformira u organizaciju koja je bliža svojim klijentima, učinkovito koristi kapital, ostvaruje veću profitabilnost i sve to čini u zahtjevnom okruženju. Drugo je tromjesečje obilježeno znatno višim isplatama šteta zbog jakih poplava i oluja u Europi ovog proljeća. Rado smo pružili podršku svojim klijentima u tim teškim trenucima“, izjavio je Oliver Bäte, predsjednik Uprave Allianz SE.

„Dobar rast zarade u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja nije mogao u potpunosti neutralizirati pad u segmentu neživotnih osiguranja. U segmentu upravljanja imovinom operativna  dobit ostala je gotovo na razini od prošle godine i smanjio se neto odljev u PIMCO-u, no još nismo postigli svoje ciljeve“, rekao je Oliver Bäte.

Grupa: solidna prva polovica godine

Operativna dobit za prvu polovicu 2016. godine smanjila se za 10,3 posto na 5,1 milijardu eura. Razlika je rezultat uglavnom većih isplata šteta zbog prirodnih katastrofa i usporedivo visoke razine dobiti godinu dana ranije zbog neto dobiti od prodaje segmenta osobnih osiguranja Fireman's Fund-a. Na neoperativni  rezultat uglavnom je utjecala klasifikacija sjevernokorejskog poslovanja kao poslovanja za prodaju. Ukupni prihodi   u prvoj polovici godine smanjili su se za 4,7 posto na 64,8 milijardi eura. Ukupno, neto dobit pripisiva dioničarima smanjila se za 14,5 posto na 3,3 milijarde eura.

Ukupni prihodi u drugom tromjesečju 2016. pali su za 2,5 posto na 29,4  milijarde eura (u usporedbi s 30,2 milijarde eura iz istog razdoblja prošle godine) zbog svih poslovnih segmenata, naročito segmenta životnih i zdravstvenih osiguranja.

Operativna dobit smanjila se za 17,2 posto na 2,4 milijarde eura. Rast operativne dobiti u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja nije mogao u potpunosti nadoknaditi pad operativne dobiti u segmentu neživotnih osiguranja. U segmentu upravljanja imovinom, operativna je dobit stabilna u usporedbi s drugim tromjesečjem 2015.

Na neoperativni  rezultat utjecala je klasifikacija sjevernokorejskog poslovanja životnih i zdravstvenih osiguranja kao poslovanja za prodaju. Neto dobit pripisiva dioničarima smanjila se za 46,0 posto na 1,1 milijardu eura u drugom tromjesečju. Osnovna dobit na dionici  (EPS) iznosila je 2,40  eura (u usporedbi s 4,44 eura iz istog razdoblja prošle godine). Grupa je ostvarila anualizirani povrat na uloženi kapital (RoE) od 12 posto za prvu polovicu godine (u usporedbi s 12,5 posto 2015. godine). Anualizirane brojke ne predstavljaju predviđanja za godišnje iznose.

Kapitaliziranost prema Solventnosti II održala se na 186 posto na kraju drugog tromjesečja, isto kao i na kraju prvog tromjesečja, čime se pokazala otpornost grupe unatoč izrazito malim kamatnim stopama.

„U slučaju izostanka nepredviđenih događaja ili neočekivanih turbulencija na tržištima kapitala, potvrđujemo cilj ostvarivanja operativne dobiti od 10,5 milijardi eura plus/minus 500 milijuna eura za cijelu godinu. I dalje smo izrazito kapitalizirani i naš profil rizičnosti kojim se pažljivo upravlja omogućuje nam da podnesemo tržišne šokove“, izjavio je Oliver Bäte.

Segment neživotnih osiguranja: prirodne katastrofe odrazile su se na operativnu dobit             

U prvih šest mjeseci 2016. bruto zaračunata premija  blago se smanjila na 28,9  milijardi eura (u usporedbi s 29,2 milijarde eura ostvarene u istom razdoblju prošle godine). Kad se izuzmu utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, interni rast iznosio je 3,1 posto, i to uglavnom zahvaljujući rezultatima koje su zabilježili Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), Turska i Njemačka.

Operativna dobit  smanjila se za 16,2 posto na 2,5 milijardi eura u usporedbi s prvom polovicom 2015. zbog slabijeg rezultata preuzimanja rizika i niže dobiti od ulaganja. Prošlogodišnji rezultat također proizlazi iz neto dobit od prodaje segmenta osobnih osiguranja Fireman's Fund-a. Kombinirana kvota smanjila se za 0,8 postotnih bodova na 94,9 posto.

Bruto zaračunata premija smanjila se za 2,0 posto na 11,6 milijardi eura u drugom tromjesečju 2016. zbog negativnih kretanja stranih valuta i zbog prodaje segmenta osobnih osiguranja Fireman's Fund-a prošle godine. Kad se izuzmu utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, interni rast iznosio je 3,7 posto, uglavnom zahvaljujući rezultatima koje su zabilježile Turska i Argentina. Rastu su pridonijeli povećanje cijena od 0,7 posto i povećanje broja polica od 3,0 posto.

Operativna dobit smanjila se za 37,0 posto na 1,1 milijardu eura u drugom tromjesečju 2016. Na tehnički rezultat negativno je utjecalo veliko povećanje (od)šteta za prirodne katastrofe kao i veliki gubici i gubici povezani s vremenskim uvjetima u većim iznosima, što je djelomično neutralizirano povećanim run-offom. Uz to, operativna dobit u istom tromjesečju prethodne godine imala je koristi od neto dobitaka od prodaje segmenta osobnih osiguranja Fireman's Fund-a. Kombinirana kvota iznosila je 96,4 posto(u usporedbi s 93,5 posto iz istog razdoblja prošle godine).

„Interni  rast bio je veći u drugom tromjesečju što pokazuje snagu našeg poslovanja. Međutim, na operativnu  dobit negativno su utjecale poplave i oluje u Europi, požari u Kanadi, tuče u SAD-u te smanjena dobit od ulaganja“, izjavio je član Uprave za financije Allianza SE, Dieter Wemmer.

Segment životnih i zdravstvenih osiguranja: stabilna profitabilnost unatoč teškim tržišnim uvjetima

U segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja operativna dobit za prvih šest mjeseci 2016. ostala je na 1,9 milijardi eura. Statutarne premije za prvu polovicu godine iznose 33,0 milijarde eura što predstavlja smanjenje od 7,2 posto. Margina novog posla za prvih šest mjeseci odražava ciljani pomak prema proizvodima koje odlikuje učinkovitost kapitala i porasla je na 2,6 posto (u usporedbi s 1,5 posto iz istog razdoblja prošle godine). Zbog toga se vrijednost novog posla (VNB)  povećala za 49,7 posto na 710 milijuna eura u usporedbi s prvom polovicom 2015.

Statutarne premije smanjile su se za 2,6 posto na 16,3 milijarde eura u drugom tromjesečju (u usporedbi s 16,7 milijardi eura iz istog razdoblja prošle godine) zbog manjih tradicionalnih i jednokratnih premija koje su zabilježili proizvodi osiguranja povezani s investicijskim fondovima. To je djelomično nadoknađeno povećanom prodajom proizvoda fiksnih anuiteta vezanih uz dioničke indekse u SAD-u i rastom poslovanja u Njemačkoj za proizvode koje odlikuje učinkovitost kapitala. Kad se izuzmu utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, statutarne premije smanjile su se za 1,3 posto.

Operativna dobit povećala se za 18,3 posto na 1,0 milijardu eura u usporedbi s istim tromjesečjem prošle godine. To je uglavnom rezultat većih margina ulaganja kao rezultata pozitivnog utjecaja derivata s fiksnim prinosom u Njemačkoj. Tom je razvoju također pridonijelo smatranje sjevernokorejskog rezultata neoperativnim u drugom tromjesečju 2016. nakon što je Sjeverna Koreja klasificirana kao poslovanje za prodaju. Kad se izuzme Sjeverna Koreja, rast operativne dobiti iznosio je 6,6 posto.

Vrijednost novog posla (VNB) povećala se za 62,2 posto na 341 milijun eura u drugom tromjesečju. Zbog promjene strategije proizvoda, premije su se pomaknule prema proizvodima koje odlikuje učinkovitost kapitala. Margina novog posla porasla je za 1,0 postotni bod na 2,6 posto.

„Segment životnog osiguranja prolazi temeljnu preobrazbu s rastom u prodaji proizvoda koje odlikuje učinkovitost kapitala što je rezultirao povećanom profitabilnošću u izrazito izazovnom okruženju kojim diktiraju kamatne stope“, rekao je Dieter Wemmer. „Prednosti ove nove kombinacije proizvoda predstavljaju našu sposobnost da se brzo prilagodimo okruženju kojim diktiraju niske kamatne stope.“

Segment upravljanja imovinom: povećani omjer troškova i prihoda

Operativna dobit u segmentu upravljanja imovinom smanjila se u prvoj polovici 2016. za 9,3 posto na 961 milijun eura, prvenstveno zbog neto odljeva, što je rezultiralo nižom prosječnom imovinom trećih strana pod upravljanjem. Međutim, niži operativni troškovi djelomično ublažavaju smanjenje.

Tromjesečna operativna dobit u segmentu upravljanja imovinom spustila se za 1,4 posto na 498  milijuna eura (u usporedbi s 505 milijuna eura iz istog razdoblja prošle godine), ali  porasla je 8 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem ove godine. Operativni prihodi smanjili su se zbog niže prosječne imovine trećih strana i smanjenja marže za tu imovinu.

Omjer troškova i prihoda (CIR) poboljšao se sa 67,4 posto na 65,4 posto u usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine zbog izrazitog smanjenja operativnih troškova.

Imovina trećih strana pod upravljanjem povećala se za 65 milijardi eura na 1,307 milijardi eura u drugom tromjesečju 2016. To je rezultat utjecaja tržišta, konsolidacije i valutnih tečajeva koji su djelomično neutralizirani neto odljevom. Posljednje je iznosilo 19 milijardi eura što predstavlja malo poboljšanje u odnosu na 23 milijarde eura u drugom tromjesečju 2015. Neto odljev trećih strana odvio se uglavnom u PIMCO-u.

„Operativna dobit u segmentu upravljanja imovinom stabilizirala se u ovom tromjesečju, djelomično zbog uspješnog upravljanja troškovima“, izjavio je Dieter Wemmer.

Na slijedećem linku možete pronaći tromjesečne i polugodišnje rezultate.