Kontakt centar

Besplatni tel. 0800 5000
Inozemstvo (trošak pozivatelja): +385 1 4653-535
(pon - pet 08-20, sub 09-15)

Upišite vašu adresu

(npr. Heinzelova 70, Zagreb)

Vaš odštetni zahtjev možete prijaviti:

Moj Allianz - portal za klijente

Pregled polica osiguranja, prijava štete, statusi prijavljenih šteta, uplate, isplate...


Upišite podatke za prijavu

Brojevi telefona usluga na raspolaganju klijentima po određenim policama osiguranja:

U Hrvatskoj
U inozemstvu
  • Pomoć u slučaju bolesti ili nezgode: 00431 525 03 6240 (uz Putno osiguranje)
  • Pomoć na cesti: 00431 525 03 6240 (uz Euro+)

Allianz ostvario operativnu dobiti od 1,9 milijardi eura i potvrdio prognozu operativne dobit za 2011.

  • Stabilni prihodi od  24,1 milijardi eura 

  • Neto dobit od 258 milijuna eura pod snažnim utjecajem nestabilnosti na financijskim tržištima

  • Kapitalizacija i dalje snažna

  • Potvrđena prognoza operativne dobiti za 2011 od 8,0 milijarde eura plus/ minus 0,5 milijardi eura

Allianz je u trećem tromjesečju 2011. zadržao prihode na visokoj razini i ostvario solidnu operativnu dobit, istodobno sačuvavši svoju snažnu kapitalnu osnovicu unatoč padu dioničkih tržišta i nastavku krize državnih dugova.

Allianz Grupa ostvarila je 24,1 milijardi eura ukupnih prihoda, što predstavlja pad od svega 1,8 posto u usporedbi s rezultatima iz trećeg tromjesečja prošle godine. Kad se uračunaju tečajni i konsolidacijski utjecaji, prihodi Grupe porasli su za 0,2 posto.

Operativna dobit od 1,906 milijardi eura predstavlja pad od 7,3 posto u usporedbi s proteklom godinom, no u skladu je s ciljevima za ovu godinu. Pad rezultata je u najvećoj mjeri posljedica nižih rezultata investiranja u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja u usporedbi s 2010. godinom. Operativna dobit je u segmentu neživotnih osiguranja ostala stabilnom, dok je segment upravljanja imovinom nastavio nizati uspjehe i povećao operativnu dobit.

Tromjesečni neto prihod iznosio je 258 milijuna eura, u usporedbi s prošlogodišnjim rezultatom od 1,3 milijarde eura. Neoperativno umanjenje vrijednosti imovine iznosi 931 milijuna eura, posebice kod ulaganja u financijski sektor i grčkog državnog duga. Osim toga, efektivna porezna stopa Allianz Grupe porasla je na 60 posto s 34,4 posto u trećem tromjesečju protekle godine jer su ulaganja čija je vrijednost umanjena u najvećoj mjeri izuzeta iz poreznog izračuna.

Allianz je zadržao svoju snažnu kapitalizaciju s regulatornim koeficijentom solventnosti od 179 posto, što je gotovo jednako koeficijentu od 180 posto ostvarenom na kraju drugog tromjesečja. Dionički kapital je u istom razdoblju porastao za 2,2 posto, na 43,564 milijarde eura.

"Svi sudionici na tržištu suočeni su s nesigurnošću i visokom promjenjivošću tržišta kapitala, no Allianz se zahvaljujući svojim solidnim operativnim rezultatima i postojanoj snažnoj kapitalizaciji može nositi s ovim poteškoćama", izjavio je Oliver Bäte, glavni financijski direktor Allianza SE. "Naš cilj ostaje u 2011. ostvariti operativnu dobit od 8.0 milijarde eura, plus ili minus 0.5 milijardi eura."

Segment neživotnih osiguranja stabilan

Ukupna zaračunata bruto premija u segmentu neživotnih osiguranja je u trećem tromjesečnu porasla za 2,2 posto na 10,8 milijardi eura, u usporedbi s 10,6 milijardi eura u istom razdoblju protekle godine. Interni rast iznosio je 4,2 posto.

Više premije u Sjedinjenim državama, Ujedinjenom kraljevstvu, Australiji i azijsko-pacifičkoj regiji ublažile su pad na drugim tržištima, posebice u Njemačkoj i u Reosiguranju. Taj je rast uglavnom posljedica osiguranja usjeva i nasada u Sjedinjenim državama, gdje je rast cijena roba povećao prihode.

Operativna dobit iznosila je solidnih 1,111 milijardi eura, što predstavlja pad od svega 1,0 posto u usporedbi s brojkom od 1,122 milijarde eura ostvarenom u trećem tromjesečju 2010. godine.

Razmjer troškova popravio se na 27,1 posto s prošlogodišnjih 28,4 posto. Međutim, neobično velik broj elementarnih nepogoda povisio je razmjer šteta za godinu nesreće za četiri postotka, što je za posljedicu imalo kombinirani razmjer od 97,6 posto u usporedbi s 97,1 posto prethodne godine, dok je razmjer razvoja šteta od 3,6 posto sličan onome od 3,4 posto u 2010. godini.

"Iako smo ponovo imali iznadprosječna opterećenja uzrokovana elementarnim nepogodama, naš segment neživotnih osiguranja se u trećem tromjesečju nastavio stabilno razvijati", komentirao je Oliver Bäte, "što predstavlja jasan dokaz uravnoteženosti i otpornosti našeg portfelja."

U segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja stabilna potražnja za tradicionalnim proizvodima

Na segment životnih i zdravstvenih osiguranja snažno je utjecala nesigurnost na financijskim tržištima. Statutarne premije dosegnule su 11,8 milijardi eura u usporedbi s 12,6 milijardi eura u istom tromjesečju protekle godine. Pad od 0,6 posto može se u potpunosti pripisati investicijski orijentiranim proizvodima. S druge strane, premije tradicionalnih proizvoda životnog osiguranja dosegle su prošlogodišnju razinu od 5,6 milijardi eura.

Premijski volumen je na većini europskih tržišta porastao ili se barem zadržao na prošlogodišnjoj razini. U Aziji i Europi volumen se smanjio ponajviše zbog jednokratnih utjecaja. 

Operativna dobit iznosila je 520 milijuna eura, što predstavlja pad od 20,6 posto u usporedbi s dobiti od 655 milijuna eura ostvarenom u trećem tromjesečju prethodne godine. Pad je posljedica pada neto rezultata investiranja za 224 milijuna eura.

Prosječna osnovica sredstava za životna i zdravstvena osiguranja ostvarila je daljnji rast na 357,7 milijardi eura u trećem tromjesečju 2011, što predstavlja porast od 3,2 posto u odnosu na 346,7 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju 2010. Vrijednost novog poslovanja je također porasla s 206 milijuna eura u trećem tromjesečju 2010. na 233 milijuna eura u trećem tromjesečju 2011. Profitna marža novog poslovanja porasla je na 2,7 posto s 2,2 posto u prošlogodišnjem trećem tromjesečju.

"Naš segment životnih i zdravstvenih osiguranja nastavlja ostvarivati dobre rezultate u teškim uvjetima na tržištima kapitala. Uspjeli smo postići solidan rezultat unatoč znatnom padu dohotka od ulaganja kojeg je uzrokovala kriza. Potražnja za našim proizvodima ostala je u osnovi stabilna, što ukazuje na to da se Allianz još uvijek smatra pouzdanim partnerom u osiguranju mirovine", rekao je Oliver Bäte.

Segment upravljanja imovinom i dalje ostvaruje izvanredne rezultate

Segment upravljanja imovinom nastavlja putem profitabilnog rasta. Neto prihod od naknada i provizija je u trećem tromjesečju 2011. porastao za 8,1 posto na 1,335 milijarde eura, u usporedbi s 1,235 milijardi eura protekle godine. Kad se uračunaju valutni i konsolidacijski utjecaji, porast iznosi 15,9 posto.

Operativna dobit iznosila je 537 milijuna eura u odnosu na 521 milijuna eura u trećem tromjesečju 2010. Kontinuirano visoke marže dovele su do ovog rasta od 3,1 posto. Kad se uračunaju valutni utjecaji, porast iznosi 10,6 posto.

Ukupna imovina pod upravljanjem porasla je za 10,3 posto, na 1,592 milijardi eura, što predstavlja najvišu razinu od povijesti, u usporedbi s imovinom od 1,443 milijarde eura na kraju trećeg tromjesečja 2010. godine. Vrijednost imovine trećih strana pod upravljanjem je na dan 30. rujna 2011. iznosila 1,222 milijarde eura, u usporedbi s prošlogodišnjom razinom od 1,131 milijarde eura. Omjer troškova i prihoda u ovom segmentu porastao je za 1 posto, na 59,5 posto.

"Ovaj segment uzor je čitavoj industriji. Poslovanje nastavlja rasti i ostvarivati atraktivne povrate, što je u postojećim uvjetima izvanredno postignuće", rekao je Oliver Bäte. "Allianz je umnogome profitirao iz svog uravnoteženog poslovnog modela. Naša prostorna i poslovna razgranatost izvor je stabilnosti i pouzdanosti, posebice u teškim vremenima poput ovih." 

 graf

U Münchenu, 11. rujna 2011.


Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Sonja Miočić Maksić

direktorica Korporativnih komunikacija

sonja.miocic-maksic@allianz.hr