Allianz u 2014. godini nadvladao nepovoljno okruženje u srednjoj i istočnoj Europi

Allianz je u 2014. godini ostvario vrlo dobre rezultate u srednjoj i istočnoj Europi (Allianz je u srednjoj i istočnoj Europi prisutan u Bugarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Slovačkoj i Ukrajini), i to u uvjetima nepovoljnog okruženja. Ukupni su prihodi pali s 3,5 milijardi eura ostvarenih godinu dana ranije na 3,2 milijarde eura, i to zbog odluka o repozicioniranju neživotnih osiguranja u Rusiji i Ukrajini te fokusiranju na komercijalno osiguranje u obje spomenute zemlje. Ukupna operativna dobit iznosila je 106 milijuna eura, što predstavlja pad s 252 milijuna eura ostvarenih godinu dana ranije. Izuzmu li se Rusija i Ukrajina, srednja i istočna Europa su ostvarile izvanrednu operativnu dobit od 300 milijuna eura (za razliku od 290 milijuna eura zabilježenih 2013. godine).

„Naše je poslovanje u regiji srednje i istočne Europe u 2014. godini nadvladalo nepovoljno gospodarsko i političko okruženje. Iznimno teški uvjeti za osiguravateljski sektor u Rusiji i Ukrajini primorali su nas na repozicioniranje samog poslovanja. Te su mjere utjecale i na naše rezultate. Sve su ostale operativne jedinice u srednjoj i istočnoj Europi ostvarile iznimno dobre rezultate, što predstavlja uspjeh s obzirom na nedaće s kojima smo se susretali u 2014. godini“, istaknuo je Manuel Bauer, član Upravnog odbora Allianza SE zadužen za rastuća tržišta.

Segment neživotnih osiguranja

Izuzmu li se Rusija i Ukrajina, bruto premije u srednjoj i istočnoj Europi porasle su za 1,5 posto na 1.677 milijuna eura. Premije korigirane za utjecaje valutnih tečajeva porasle su za 3,2 posto u usporedbi s 2013. godinom. Snažan rast auto osiguranja u Češkoj te dobri rezultati korporativnog poslovanja u Slovačkoj nadoknadili su manje količine premija u Poljskoj gdje je iznimno jaka konkurencija izvršila pritisak na tržišne cijene.

U Rusiji i Ukrajini Allianz je zaračunao 550 milijuna eura u premijama, što je za 274 milijuna eura manje nego godinu dana ranije te je posljedica promijenjenog fokusa poslovanja u spomenutim zemljama. Ukupno su prošle godine bruto premije zaračunate u segmentu neživotnih osiguranja u srednjoj i istočnoj Europi iznosile 2.227 milijuna eura (u usporedbi s 2.477 milijuna eura godinu dana ranije), što predstavlja pad od 10,1 posto.

Operativna dobit (izuzmu li se Rusija i Ukrajina) iznosila je 168 milijuna eura (u usporedbi s 165 milijuna eura ostvarenih 2013. godine). Povoljan ishod s potraživanjima u Slovačkoj više je nego nadoknadio negativne posljedice prirodnih katastrofa u Bugarskoj. Kombinirani razmjer (ne uključimo li Rusiju i Ukrajinu) popravio se i iznosio 93,3 posto (u usporedbi s 93,9 posto zabilježenih godinu dana ranije). Ukupno je regija srednje i istočne Europe zabilježila gubitak od 27 milijuna eura uz kombinirani razmjer od 104,4 posto, i to zahvaljujući mjerama restrukturiranja u Rusiji i Ukrajini.

„Bilo je nužno reagirati na nepovoljne tržišne uvjete te sve lošiju gospodarsku i političku situaciju u Rusiji. Zahvaljujući odluci o napuštanju maloprodajnog tržišta, možemo se fokusirati na naše korporativno poslovanje u toj zemlji, kao i na dodatne prilike na drugim tržištima u srednjoj i istočnoj Europi,“ objasnio je Manfred Knof, regionalni glavni izvršni direktor Allianza u srednjoj i istočnoj Europi.

Segment životnih i zdravstvenih osiguranja

Premije korigirane za utjecaje valutnih tečajeva porasle su za 2,2 posto, i to zahvaljujući snažnijoj prodaji proizvoda s jednokratnom premijom i okrenutih ka ulaganju u Poljskoj, Hrvatskoj i Bugarskoj. Utjecaji valutnih tečajeva u regiji kompenzirali su taj pozitivan trend pa su ukupne premije u segmentu životnih i zdravstvenih ulaganja prošle godine pale za 0,4 posto na 909 milijuna eura.

Operativna dobit zabilježena u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja iznosila je 119 milijuna eura, uključujući i 42 milijuna eura ostvarenih u segmentu upravljanja mirovinskim fondovima i imovinom. Zasebna operativna dobit regije u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja ostala je postojana – 77 milijuna eura (u usporedbi sa 78 milijuna eura zabilježenih godinu dana ranije).

Segment upravljanja mirovinskim fondovima i imovinom ostvario je operativnu dobit od 42 milijuna eura, što predstavlja porast od 5 milijuna eura. To uključuje i jednokratni utjecaj akvizicije mirovinskog fonda Warta, nacionalizacije mirovinske imovine u Poljskoj te naknada za učinak koje su porasle zahvaljujući većoj vrijednosti imovine pod upravljanjem i okruženju s niskim prinosima u Slovačkoj. Cjelokupna imovina kojom upravljaju naši mirovinski fondovi po prvi je puta premašila iznos od 10 milijardi eura.

Manfred Knof je izjavio sljedeće: „Naše poslovanje u segmentu životnih osiguranja suočeno je s gospodarskim okruženjem u kojem u većini zemalja padaju kamatne stope. Takvo nam okruženje i dalje predstavlja izazov. Međutim, dobri rezultati ostvareni tijekom 2014. godine odraz su snažne reputacije našeg brenda te velike potražnje za Allianzovim proizvodima u srednjoj i istočnoj Europi.“

www.allianz.hr