Kontakt centar

Besplatni tel. 0800 5000
Inozemstvo (trošak pozivatelja): +385 1 4653-535
(pon - pet 08-20, sub 09-15)

Upišite vašu adresu

(npr. Heinzelova 70, Zagreb)

Vaš odštetni zahtjev možete prijaviti:

Moj Allianz - portal za klijente

Pregled polica osiguranja, prijava štete, statusi prijavljenih šteta, uplate, isplate...


Upišite podatke za prijavu

Brojevi telefona usluga na raspolaganju klijentima po određenim policama osiguranja:

U Hrvatskoj
U inozemstvu
  • Pomoć u slučaju bolesti ili nezgode: 00431 525 03 6240 (uz Putno osiguranje)
  • Pomoć na cesti: 00431 525 03 6240 (uz Euro+)

Allianz je u srednjoj i istočnoj Europi (SEE) u prvoj polovici 2013. godine ostvario snažne rezultate

  • Prihodi u iznosu od 1,8 milijardi eura za 0,3 milijarde eura niži od prošlogodišnjeg rezultata uslijed novih zakonskih propisa za životno osiguranje u Poljskoj
  • Ostvarena vrlo dobra operativna dobit u iznosu od 123 milijuna eura unatoč velikom broju odštetnih zahtjeva uzrokovanih vremenskim nepogodama
  • Allianz Zagreb: Ukupni tržišni udio povećan na 13 posto
  • Allianz Zagreb: Uvjerljiva liderska pozicija u životnim osiguranjima; premijski rast od 19,8 posto uz ostvareni bruto premijski prihod od 243,8 mil. kn
  • Allianz Zagreb: Ukupni bruto premijski prihod iznosio je 640,7 mil. kn, što je rast od 8,6 posto

Allianz je u srednjoj i istočnoj Europi (SEE) u prvoj polovici 2013. godine ostvario snažne rezultate unatoč izazovnom ekonomskom okruženju i teškim vremenskim nepogodama. Ukupni prihodi pali su za 13,3 posto, s 2,053 milijuna eura ostvarenih u prvoj polovici prošle godine na 1,780 milijuna eura ove godine, što je u najvećoj mjeri posljedica novih zakonskih propisa u Poljskoj, a koji se odnose na porezni tretman životnih osiguranje. Unatoč izazovima, Allianz je u srednjoj i istočnoj Europi ostvario vrlo dobar operativni rezultat od 123 milijuna eura u usporedbi s 128 milijuna eura* ostvarenih u prvom polugodištu prošle godine.

Nakon vrlo dobrog početka u prvom tromjesečju, na poslovanje u drugom tromjesečju 2013. snažno su utjecale vremenske nepogode u čitavoj regiji. Češku su pogodile snažne poplave, Mađarsku i Poljsku velike oluje, a Slovačku je pogodila najgora zima zabilježena u proteklih 50 godina.

U Hrvatskoj, Allianz Zagreb nastavlja s uspješnim rezultatima i u 2013. godini. Ukupan premijski prihod i rast premija u neživotnim i životnim osiguranjima ojačali su poziciju Allianza Zagreb na tržištu, čiji ukupni tržišni udio sada iznosi 13posto. Potvrđena je liderska pozicija u segmentu životnih osiguranja uz povećanje tržišnog udjela na 19,7 posto u odnosu na isto razdoblje protekle godine, kada je udio iznosio 17,4 posto.

Ukupni bruto premijski prihodi Allianza Zagreb u prvih šest mjeseci 2013. godine dosegli su 640,7 milijuna kuna, što je za 50,7 milijuna kuna više u usporedbi s istim razdobljem 2012. godine. Tako je Allianz ostvario ukupni premijski rast od 8,6 posto, dok je tržište zabilježilo rast od 0,3 posto. Uspješno poslovanje rezultiralo je i ostvarenjem operativnog profita koji je na kraju lipnja iznosio 62,8 milijuna kuna. Granica solventnosti, kao jedan od najvažnijih pokazatelja kvalitete poslovanja, rasla je u prvoj polovici 2013. za 2,6 postotnih poena te je na kraju lipnja iznosila 242,9 posto, što više od dvostruko nadmašuje zakonski minimum za hrvatske osiguravatelje (100 posto).

"Ponosni smo na ostvarene rezultate, unatoč nepromijenjenim trendovima na tržištu. Visoke stope rasta u oba segmenta rezultat su povjerenja postojećih i novih klijenata, a posebno nas veseli što je rast ostvaren uz istovremeno povećanje profitabilnosti. Ukupno tržište osiguranja u Hrvatskoj i dalje stagnira, a iako nam predstoji izazovna druga polovica godine, u narednom razdoblju ipak ne očekujemo značajnije promjene", komentirao je rezultate Boris Galić, predsjednik Uprave Allianza Zagreb.

Neživotna osiguranja

Segment neživotnih osiguranja u srednjoj i istočnoj Europi ostvario je u prvih šest mjeseci 2013. zaračunatu bruto premiju u iznosu od 1,274 milijuna eura, što predstavlja porast u odnosu na 1,272 milijuna eura zabilježenih u istom razdoblju 2012. unatoč teškim ekonomskim uvjetima i snažnoj cjenovnoj konkurenciji u brojnim zemljama regije.

Značajna iznimka od ovog tipičnog okruženja je Rusija, gdje je naša zaračunata bruto premija u prvom polugodištu 2013. porasla za 11 posto, dosegnuvši 400 milijuna eura u usporedbi s 360 milijuna eura ostvarenih prošle godine, što je uglavnom posljedica snažnog rasta prometa u Allianzovim segmentima osiguranja motornih vozila i zdravstvenog osiguranja.

Operativna dobit je u prvom polugodištu 2013. pala za 16,9 posto na 59 milijuna eura u usporedbi s 71 milijunom eura ostvarenim prošle godine**. Kombinirani razmjer je u istom razdoblju porastao za 2,1 postotna boda i dosegnuo 100,2 posto, što je uglavnom posljedica odštetnih zahtjeva proizašlih iz spomenutih događaja i prilagodbi kod rezervacija za odštetne zahtjeve u segmentu osiguranja motornih vozila u Rusiji i Mađarskoj.

Poplave u srednjoj Europi za posljedicu su imale više od 3 000 odštetnih zahtjeva samo u Češkoj. Kako bi što brže pomogli Allianzovim klijentima, procjenitelji šteta iz susjednih zemalja priskočili su u pomoć svojim češkim kolegama te je dosad izvršena inspekcija preko 80 posto šteta prouzročenih poplavama.

"Vrijednost naše dobro diversificirane prisutnosti u regiji jasna je", izjavio je Bruce Bowers, Allianzov regionalni glavni izvršni direktor za srednju i istočnu Europu. "Iako smo u nekim područjima pod utjecajem nepovoljnih uvjeta, naša snaga na drugim područjima pomaže nam da ostanemo na dobrom putu. Naša pozicija ostaje snažna, što je pokazala i naša reakcija na poplave. Vrlo sam ponosan na svoje kolege u pogođenim zemljama koji su odštetne zahtjeve naših klijenata obradili brzo i profesionalno."

Allianz Zagreb je na kraju lipnja ostvario ukupnu bruto premiju u iznosu od 396,9 milijuna kuna, što je za 2,7 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je istovremeno tržište palo za 1,4 posto. Operativni profit je na kraju lipnja iznosio 46,2 milijuna kuna. Kombinirani razmjer, odnosno odnos ukupnih rashoda i zarađene premije, kao najvažniji pokazatelj uspješnosti u segmentu neživotnih osiguranja, iznosio je 91,3 posto te je smanjen u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je iznosio 91,7 posto.

Životna i zdravstvena osiguranja

U prvoj polovici 2013. godine u Poljskoj su uvedena regulatorna ograničenja za životna osiguranja, što je rezultiralo padom statutarne premije u Poljskoj od 220 milijuna eura i pokazalo se glavnim uzrokom ukupnog pada statutarnih premija od 282 milijuna eura u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja, koje su na godišnjoj osnovi pale s 730 milijuna eura na 448 milijuna eura.

Unatoč smanjenim prihodima, operativna dobit je u prvoj polovici 2013. porasla na 42 milijuna eura u usporedbi s 38 milijuna eura ostvarenih u istom razdoblju 2012**.

Bruce Bowers je ovakav rezultat prokomentirao sljedećim riječima: "U regiji se i dalje suočavamo s promjenama, no jedna stvar ostaje uvijek ista: stanovništvo je u ovim zemljama sve starije i ljudi si žele osigurati dostojan prihod u starosti. Iako smo kod kratkoročnog proizvoda s niskom maržom u Poljskoj zabilježili pad, potražnja za proizvodima životnog osiguranja koje nudi Allianz kao snažan i siguran osiguravatelj dugoročno će ostati stabilna."

U životnim osiguranjima, Allianz Zagreb je dodatno učvrstio lidersku poziciju među hrvatskim osigurateljima. U prvih šest mjeseci u ovom je segmentu ostvaren premijski prihod od 243,8 milijuna kuna čime je ostvaren premijski rast od 19,8 posto dok je tržište istovremeno zabilježilo rast od 5,9 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2012. Uspješni rezultati su iskazani i ostvarenjem operativnog profita koji je na kraju lipnja iznosio 16,7 milijuna kuna.

Mirovinski fondovi i upravljanje imovinom

U segmentu mirovinskih fondova i upravljanja imovinom, Allianz je u prvoj polovici 2013. u srednjoj i istočnoj Europi nastavio rasti i ostao jedan od vodećih osiguravatelja. Imovina pod upravljanjem je koncem lipnja 2013. dosegnula 9,0 milijardi eura u usporedbi s 8,0 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine. Rastu je doprinio porast neto priljeva od Allianzovih podružnica u Hrvatskoj, Češkoj i Rumunjskoj. Operativni prihodi su u usporedbi s prvih šest mjeseci 2012. godine porasli za više od 8 posto i dosegnuli 36,4 milijuna eura. Operativna dobit je u prvoj polovici 2013. porasla za 0,3 milijuna eura i dosegnula iznos od 16,5 milijuna eura.

"Različitost rezultata odražava raznolikost regije. Naš dobro uravnoteženi portfelj omogućuje nam da se odupremo općenitim ekonomskim poteškoćama i različitim lokalnim tržišnim uvjetima. Naš snažan razvoj u odabranim područjima u segmentu mirovinskih fondova i upravljanja imovinom, gdje kontinuirano bilježimo priljeve, najbolji je dokaz, te jasan signal povjerenja i pouzdanja kojeg uživamo kod svojih klijenata", komentirao je Manuel Bauer, član upravnog odbora Allianza SE odgovoran za rastuća tržišta.

U Hrvatskoj, na dan 30. lipnja 2013. godine, AZ obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi imali su 23 milijarde kuna imovine pod upravljanjem i 710 tisuća članova. Time AZ fondovi i dalje drže vodeći tržišni udio u obveznim mirovinskim fondovima (cca 40 posto imovine), kao i u segmentu otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (cca 50 posto imovine).

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Frane Majstorović

v.d. Direktor Službe marketinga

frane.majstorovic@allianz.hr


*Od 1. siječnja 2013. troškovi restrukturiranja uključeni su u operativnu dobit. Brojke za prijašnje godine su usklađene.


**Rezultat za prvih šest mjeseci 2012. opterećen je promjenama u terminima knjiženja mađarskog kriznog poreza kojima su porezi za čitavu godinu već uknjiženi polovicom godine, što je imalo nepovoljni učinak na operativnu dobit u prvih šest mjeseci u iznosu od 6 milijuna eura u segmentu neživotnih osiguranja i 3 milijuna eura u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja.