Allianz zabilježio dobre tromjesečne rezultate – potvrđena gornja granica prognoze

• Ukupni prihodi porasli za 2,4 posto na 30,2 milijarde eura
  • Operativna dobit porasla za 2,6 posto na 2,84 milijarde eura
  • Neto prihodi pripisivi dioničarima skočili za 15,0 posto na 2,02 milijarde eura
  • Kapitalizacija u okviru Solventnosti II porasla na 212 posto
  • Allianz potvrdio prognozu operativne dobiti za 2015. s gornjom granicom ciljanog raspona postavljenom na 10,8 milijardi eura

Allianz Grupa nastavila je bilježiti dobre rezultate i u drugom tromjesečju 2015. godine. Ukupni tromjesečni prihodi porasli su za 2,4 posto na 30,2 milijarde eura (u usporedbi s 29,5 milijardi eura ostvarenih u drugom tromjesečju 2014. godine). Operativna dobit porasla je za 2,6 posto na 2,84 milijarde eura u usporedbi s 2,77 milijardi eura ostvarenih u istom tromjesečju prošle godine. Neto prihodi pripisivi dioničarima iznosili su 2,02 milijarde eura (u odnosu na 1,76 milijardi eura iz drugog tromjesečja prošle godine), što predstavlja porast od 263 milijuna eura ili 15 posto. Spomenuti je rast uglavnom posljedica neoperativnih realiziranih gubitaka/dobitaka (neto) koji su za 181 milijun eura bili veći nego oni zabilježeni u drugom tromjesečju 2014. godine.

U prvoj polovici ove godine ukupni su prihodi porasli za 7,1 posto na 67,9 milijardi eura (u usporedbi s 63,4 milijarde eura ostvarene u istom razdoblju prošle godine). Operativna dobit porasla je za 3,7 posto na 5,70 milijardi eura (u usporedbi s prošlogodišnjih 5,49 milijardi eura), dok su neto prihodi pripisivi dioničarima skočili za 13,1 posto na 3,84 milijarde eura (u odnosu na 3,40 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine).

U drugom je tromjesečju segment neživotnih osiguranja zabilježio snažan skok operativne dobiti, i to zahvaljujući slabijem utjecaju prirodnih katastrofa te neto dobitku od prodaje poslovanja s osobnim osiguranjem osiguravatelja Fireman’s Fund. Istovremeno je u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja potražnja za netradicionalnim proizvodima životnog osiguranja nastavila rasti, dok je ukupna prodaja zabilježila pad. Rezultati ostvareni u segmentu upravljanja imovinom unutar su očekivanog.

Na dan 30. lipnja 2015. kapitalizacija u okviru Solventnosti II iznosila je 212 posto, što predstavlja porast od 22 postotna boda, sa 191 posto zabilježenih na kraju 2014. godine. Dionički je kapital ostao stabilan na 60,69 milijardi eura u usporedbi sa 60,75 milijardi eura zabilježenih na kraju prošle godine.

„Usprkos negativnim jednokratnim utjecajima, ostvarili smo sjajne rezultate u prvih šest mjeseci ove godine“, istaknuo je Oliver Bäte, predsjednik Upravnog odbora Allianza SE. „Ostajemo pri svojoj prognozi operativne dobiti za 2015. godinu s gornjom granicom ciljanog raspona postavljenom na 10,8 milijardi eura.“

Segment neživotnih osiguranja zabilježio snažan porast operativne dobiti

Zaračunate bruto premije u neživotnom osiguranju u drugom su tromjesečju ove godine porasle za 9,2 posto na 11,84 milijarde eura (u usporedbi s 10,85 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine). Izuzmu li se utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, unutarnji rast iznosio je 1,6 posto. Naročito snažan unutarnji rast zabilježen je u poslovnoj jedinici Allianz Worldwide Partners, kao i u Turskoj te u AGCS-u.

Operativna dobit skočila je za 29,7 posto na 1,75 milijardi eura (u usporedbi s 1,35 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju 2014. godine). Kombinirani razmjer popravio se za 1,1 postotni bod i trenutno iznosi 93,5 posto u usporedbi s prošlogodišnjih 94,6 posto. Troškovi nastali zbog prirodnih katastrofa ukupno su iznosili 122 milijuna eura (u odnosu na 172 milijuna eura iz istog razdoblja prošle godine), a uglavnom su posljedica oluja i tuče u Australiji.

„Svi su elementi dobiti pridonijeli snažnom rastu, uključujući ulaganja, rezultate preuzimanja rizika te neto dobit od prodaje poslovanja s osobnim osiguranjem osiguravatelja Fireman’s Fund“, izjavio je Dieter Wemmer, glavni financijski direktor Allianza SE.

Segment životnih i zdravstvenih osiguranja zabilježio ciljani rast novih proizvoda

Statutarna premija u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja pala je za 1,4 posto na 16,72 milijarde eura (u usporedbi s 16,96 milijardi eura ostvarenih u istom prošlogodišnjem razdoblju). Kada se izuzmu utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, statutarna premija bila je niža za 6,0 posto.

U Italiji i na Tajvanu snažan rast su zabilježili proizvodi osiguranja povezani s investicijskim fondovima. Istovremeno je u Njemačkoj i Francuskoj nastavljen rast novih proizvoda životnog osiguranja s alternativnim jamstvima. Osim toga, nakon uvedene promjene u strategiji proizvoda, pala je prodaja tradicionalnih proizvoda. U SAD-u je pala prodaja proizvoda fiksnih anuiteta vezanih uz dioničke indekse, no i dalje je unutar očekivanoga s obzirom na promjenu načina određivanja cijena uvedene 2015. godine. Potražnja za proizvodima životnog osiguranja najviše je porasla u azijsko-pacifičkoj regiji. Ukupni interni rast statutarne premije u regiji iznosio je 23,0 posto.

Marža novih poslova u drugom tromjesečju 2015. godine pala je za 1,1 postotni bod na 1,5 posto (u usporedbi s 2,6 posto zabilježenih u istom razdoblju prošle godine), i to zbog niskih kamatnih stopa. U usporedbi s prvim tromjesečjem, spomenuta je marža ostala stabilna. Vrijednost novih poslova pala je na 210 milijuna eura u usporedbi s 385 milijuna eura ostvarenih u istom razdoblju 2014. godine. Istovremeno je operativna dobit smanjena za 13,4 posto na 853 milijuna eura (za razliku od 985 milijuna eura iz istog razdoblja prošle godine). Taj je pad najvećim dijelom rezultat niže investicijske marže u Njemačkoj i snažnijih pričuva u Južnoj Koreji.

„U drugom smo tromjesečju nastavili premještati rast na nove proizvode koji su osmišljeni kako bi što bolje odgovorili na okruženje s niskim kamatnim stopama, kako sa stajališta klijenata, tako i sa stajališta dioničara“, dodao je Dieter Wemmer. „Operativna je dobit ostala stabilna.“

Segment upravljanja imovinom prema očekivanjima

U drugom tromjesečju ove godine segment upravljanja imovinom zabilježio je operativne prihode od 1,55 milijardi eura (u usporedbi s 1,61 milijardom eura iz istog razdoblja prošle godine), što je pad od 3,6 posto. Istovremeno je operativna dobit pala za 25,2 posto na 505 milijuna eura (za razliku od 676 milijuna eura iz drugog tromjesečja 2014. godine).

Na dan 30. lipnja 2015. ukupna imovina pod upravljanjem iznosila je stabilnih 1.811 milijardu eura u usporedbi s 1.801 milijardu eura zabilježenih na kraju 2014. godine. Imovina trećih strana pod upravljanjem u istom je razdoblju porasla za 0,8 posto na 1.323 milijarde eura, i to zahvaljujući povoljnim utjecajima valutnog tečaja.

U drugom tromjesečju ove godine neto odljev trećih strana iznosio je 22,5 milijardi eura u usporedbi sa 17,2 milijarde eura iz istog razdoblja prošle godine. Neto odljev trećih strana u PIMCO-u nastavio je padati u usporedbi s krajem 2014. godine te je na kraju drugog tromjesečja iznosio 29,3 milijarde eura. Poslovna jedinica Allianz Global Investors zabilježila je snažan neto priljev trećih strana, posebice u Europi; u spomenutom je razdoblju priljev iznosio 6,7 milijardi eura.

„Rezultati segmenta upravljanja imovinom u okviru su očekivanog“, istaknuo je Dieter Wemmer. „Neto priljev trećih strana u kompaniji Allianz Global Investors dostigao je rekordni iznos, dok je odljev u PIMCO-u i više nego prepolovljen u usporedbi s prvim tromjesečjem 2015. godine.“

München, 7. kolovoza 2015.