Allianz zabilježio snažne rezultate u drugom tromjesečju te potvrdio prognozu za cijelu godinu

•  Ukupni prihodi porasli su za 10,0 posto na 29,46 milijardi eura
  • Operativna dobit porasla je za 17,1 posto na 2,77 milijardi eura
  • Neto prihodi pripisivi dioničarima porasli su za 10,5 posto na 1,76 milijardi eura
  • Dionički kapital povećan je za 9,8 posto na 55 milijardi eura u usporedbi s krajem 2013. godine
  • Allianz je potvrdio prognozu operativne dobiti za 2014. u iznosu od 10 milijardi eura, plus/minus 0,5 milijardi eura – gornja granica ciljanog raspona dostižna

Allianz Grupa je u drugom tromjesečju 2014. godine ostvarila snažne rezultate. Ukupni tromjesečni prihodi tako su porasli za 10,0 posto na 29,46 milijardi eura (u usporedbi s 26,78 milijardi eura u drugom tromjesečju 2013. godine). Operativna dobit skočila je za 17,1 posto na 2,77 milijardi eura (u usporedbi s 2,37 milijardi eura ostvarenih godinu dana ranije). Neto prihodi pripisivi dioničarima dosegli su iznos od 1,76 milijardi eura (u usporedbi s 1,59 milijardi eura ostvarenih u drugom tromjesečju 2013. godine), što je porast od 10,5 posto.

U prvoj polovici ove godine Allianz Grupa zabilježila je najveće ukupne prihode u povijesti kompanije. Ukupni su prihodi tako porasli za 7,8 posto na 63,42 milijardi eura (u usporedbi s prethodnih 58,82 milijardi eura). Operativna dobit porasla je za 6,4 posto na 5,49 milijardi eura (s 5,16 milijardi eura), dok su neto prihodi pripisivi dioničarima tijekom prvih šest mjeseci ove godine skočili za 3,0 posto na 3,40 milijardi eura (s prijašnjih 3,30 milijardi eura).

U drugom je tromjesečju segment neživotnih osiguranja ponovno ostvario otprilike polovicu operativne dobiti Allianz Grupe. Utjecaj prirodnih katastrofa bio je manji u usporedbi s onim zabilježenim u drugom tromjesečju 2013. godine, a popravio se i rezultat preuzimanja rizika. U segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja nastavljen je zamah u prodaji novih životnih osiguranja, a statutarne su premije tijekom tromjesečja porasle za više od 20 posto. Operativna dobit je u spomenutom segmentu dosegla povijesni rekord. Segment upravljanja imovinom nastavio je s očekivanim rezultatima.

Na dan 30. lipnja ove godine stopa adekvatnosti kapitala zabilježila je porast od 3 posto na 185 posto, a u odnosu na 182 posto ostvarenih na kraju prošle godine. U istom je razdoblju dionički kapital porastao za 9,8 posto, s 50,084 milijardi eura na 54,979 milijarde eura.

„Tržišno okruženje i dalje predstavlja izazov za klijente i pružatelje financijskih usluga. Zahvaljujući našem iznimno diversificiranom modelu poslovanja, kao i novim rješenjima za klijente, već smo ostvarili 55 posto srednje vrijednosti prognoze za prvih šest mjeseci 2014. godine,“ istaknuo je predsjednik Uprave Allianza SE Michael Diekmann. „S obzirom na dobre polugodišnje rezultate, zadržali smo prognozu operativne dobiti za 2014. u iznosu od 10 milijardi eura, plus/minus 500 milijuna eura te očekujemo da će gornja granica ciljanog raspona biti dostižljiva. Kao i uvijek, predviđanja su takva pod uvjetom da prirodne katastrofe i turbulencije na tržištima ne prijeđu očekivane razine.

Drugo tromjesečje detaljnije:

Operativna dobit u segmentu neživotnih osiguranja porasla za 14,2 posto

Zaračunate bruto premije u neživotnom osiguranju dosegnule su iznos od 10,85 milijardi eura, što je porast od 0,9 posto (s 10,75 milijardi eura). Nepovoljni utjecaji valutnih tečajeva zabilježeni su i u drugom tromjesečju. Istovremeno, kada se izuzmu utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, interni je rast iznosio 2,6 posto.

Poslovna jedinica Allianz United Kingdom zabilježila je snažan interni rast od 15,5 posto u svim segmentima poslovanja. Premije njemačkog Allianza porasle su za 6,0 posto na internoj bazi, i to zahvaljujući pozitivnim trendovima u segmentima osiguranja motornih vozila i komercijalnih neživotnih osiguranja. Osiguravatelji Allianz Worldwide Partners i Allianz Global Corporate & Specialty također su ostvarili pozitivan rast. S druge strane, poslovne jedinice u Brazilu, Rusiji i Turskoj suočile su se s izazovima koji su ostavili traga na njihovim bruto prihodima.

Operativna dobit spomenutog segmenta skočila je za 14,2 posto na 1,35 milijardi eura (u usporedbi s prijašnjih 1,18 milijardi eura). Poboljšani rezultat preuzimanja rizika od 516 milijuna eura (357 milijuna eura) potaknuo je rast operativne dobiti, potpomognut povoljnim vremenskim prilikama. Utjecaj prirodnih katastrofa u drugom tromjesečju dostigao je iznos od 172 milijuna eura (549 milijuna eura), i to uglavnom zahvaljujući oluji Ela koja je u lipnju pogodila Belgiju, Francusku i Njemačku.

Tromjesečni kombinirani razmjer porastao je za 1,4 postotna boda na 94,6 posto (s prijašnjih 96,0 posto). Razmjer šteta pao je za 1,1 postotni bod sa 67,3 posto na 66,2 posto. Omjer troškova porastao je za 0,3 postotna boda s 28,7 posto na 28,4 posto.

„Naše poslovanje u segmentu neživotnih osiguranja iza sebe ima još jedno uspješno tromjesečje dijelom zahvaljujući i relativno malom utjecaju prirodnih katastrofa te strogoj disciplini u preuzimanju rizika,“ istaknuo je glavni financijski direktor Allianza SE Dieter Wemmer.

Prihodi i dobiti segment životnih i zdravstvenih osiguranja nastavili s rastom

U segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja u drugom tromjesečju ove godine statutarne su premije porasle za 20,1 posto na 16,96 milijardi eura (s prethodno zabilježenih 14,13 milijardi eura). Kada se izuzmu utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, interni je rast iznosio 20,9 posto.

Porastu premija uglavnom su pridonijela poslovanja u SAD-u, Njemačkoj i Italiji. Allianz Life u SAD-u gotovo da je udvostručio premije s 1,79 milijardi eura na 3,35 milijardi eura, i to zahvaljujući snažnoj prodaji fiksnih anuiteta vezanih uz dioničke indekse. Premije su u Italiji porasle za 17 posto na 3,1 milijardu eura. Istovremeno je u Njemačkoj nastavljen uspjeh proizvoda životnog osiguranja Perspektive, a udio u maloprodajnom poslovanju preko agenata skočio je na 27 posto. Zabilježena je i vrlo dobra potražnja za proizvodima s jednokratnom premijom u Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj, azijsko-pacifičkoj regiji te SAD-u.

Marža novih poslova porasla je za 0,7 postotnih bodova s 1,7 posto na 2,4 posto. Vrijednost novih poslova u istom se razdoblju udvostručila na 380 milijuna eura (u usporedbi s prijašnjih 190 milijuna eura). Operativna dobit u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja porasla je za rekordnih 47 posto na 984 milijuna eura (u usporedbi s ranijih 669 milijuna eura).

„Svjedoci smo pozitivnog trenda u kupnji proizvoda životnog osiguranja kako bi se zadovoljile potrebe u starijoj dobi,“ izjavio je Dieter Wemmer. „I dok je segment životnog osiguranja još uvijek pod pritiskom strogih regulatornih zahtjeva te niskih kamatnih stopa, Allianz je ponudio inovativne proizvode koji odražavaju postojeće izazove i trenutno su vrlo traženi.“

U segmentu upravljanja imovinom sve ide po planu

U drugom tromjesečju ove godine segment upravljanja imovinom zabilježio je operativne prihode u iznosu od 1,61 milijardu eura, što predstavlja pad od 11,5 posto s prijašnjih 1,82 milijarde eura. Operativna je dobit pala za 16,0 posto na 675 milijuna eura (u usporedbi s prethodnih 804 milijuna eura). Ti rezultati uključuju i negativan utjecaj prijenosa subjekata u druge poslovne segmente te nepovoljnih utjecaja valutnih tečajeva. Bez toga bi operativni prihodi pali za 5,8 posto, a operativna dobit za 9,7 posto.

Na kraju drugog tromjesečja 2014. godine ukupna imovina pod upravljanjem porasla je za 4,4 posto na 1.814 milijardi eura, u usporedbi s 1.738 milijardi eura na početku godine. U istom je razdoblju imovina trećih strana pod porasla za 3.3 posto, i to s 1.329 milijardi eura na 1.373 milijarde eura.

Razvoj u segmentu upravljanja imovinom podržao je rast tržišne vrijednosti koji je prevagnuo nad neto odljevom trećih strana u iznosu od 17,2 milijarde eura u drugom tromjesečju ove godine (za razliku od neto priljeva u iznosu od 6,0 milijardi eura zabilježenih u drugom tromjesečju prethodne godine).

„Segment upravljanja imovinom ostvario je rezultate unutar očekivanoga,“ istaknuo je Dieter Wemmer. „S 3,2 milijarde eura poslovna jedinica Allianz Global Investors zabilježila je rekordni tromjesečni neto priljev trećih strana, dok su se odljevi PIMCO-a nastavili usporavati. Ključ za buduće rezultate leži u investicijskoj učinkovitosti koja je iznimno visoka: 89 posto PIMCO-ove imovine pod upravljanjem nadmašilo je referentne vrijednosti na trogodišnjoj bazi."