Allianz započeo 2016. godinu snažnim prvim tromjesečjem

• Ukupni prihodi pali su za 6,4 posto na 35,4 milijarde eura
  • Operativna dobit u prvom tromjesečju pala je za 3,5 posto na 2,8 milijardi eura
  • Neto dobit pripisiva dioničarima porasla za 20,5 posto na 2,2 milijarde eura
  • Solvency II kapitaliziranost spustila se na 186 posto
  • Potvrđena prognoza operativne dobiti za 2016. godinu u iznosu od 10,5 milijardi eura, plus/minus 500 milijuna euraTablica

Allianz snažno započeo 2016. godinu

Tijekom prvog tromjesečja 2016. godine, u okruženju koje je i dalje ispunjeno brojnim izazovima, Allianz Grupa nastavila je bilježiti vrlo dobre rezultate. Neto dobit pripisiva dioničarima porasla za 20,5 posto na 2,2 milijarde eura, djelomično zahvaljujući i neoperativnim realiziranim dobicima. U segmentu neživotnih osiguranja, operativna dobit zabilježila je značajno poboljšanje u usporedbi s prošlom godinom, i to uglavnom zahvaljujući manjem broju nastalih šteta vezanih za prirodne katastrofe. U segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja zabilježen je pad ukupnih prihoda nakon promjena u strategiji proizvoda. Istovremeno, u segmentu upravljanja imovinom neto odljev klijenata nastavio je padati u usporedbi s prošlom godinom.

„Prvo tromjesečje predstavlja sjajan početak godine. Na dobrom smo putu postići ciljanu operativnu dobit u iznosu od 10,5 milijardi eura, plus/minus 500 milijuna eura za cijelu godinu“, istaknuo je član Uprave za financije Allianza SE, Dieter Wemmer.

Grupa: povrat na kapital u porastu

Ukupni prihodi u prvom su tromjesečju pali za 6,4 posto na 35,4 milijarde eura (u usporedbi s 37,8 milijardi eura iz istog razdoblja prošle godine), prije svega kao posljedica ciljanog prelaska na proizvode s učinkovitijim korištenjem kapitala (capital-efficient products) te nižih premija koje su ostvarili proizvodi osiguranja povezani s investicijskim fondovima u Italiji i na Tajvanu u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja.

Operativna dobit pala je za 3,5 posto na 2,8 milijardi eura. U segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja zabilježena je operativna dobit u skladu s predviđanjima, usprkos djelomično priznatom gubitku od 82 milijuna eura u Koreji te nižem doprinosu Njemačke nakon izvanrednog prvog tromjesečja 2015. godine. Što se tiče segmenta upravljanja imovinom, manja prosječna imovina  klijenata pod upravljanjem bila je glavni pokretač pada operativne dobiti. Ti su učinci djelomično nadoknađeni porastom operativne dobiti u segmentu neživotnih osiguranja.

Neoperativni rezultat bolji je za 339 milijuna eura i iznosi 278 milijuna eura. Rezultat je to bolje realizacije, i to uglavnom na području ulaganja u dionice te pozitivnog doprinosa aktivnosti vezanih za hedging. Neto dobit pripisiva dioničarima porasla za 20,5 posto na 2,2 milijarde eura. Osnovna dobit na dionici (EPS) skočila je za 20,3 posto na 4,82 eura. Anualizirani povrat na uloženi kapital (RoE) iznosio je 15,7 posto  (u usporedbi s 12,5 posto 2015. godine). Anualizirane brojke ne predstavljaju predviđanja za godišnje iznose.

Solvency II kapitaliziranost spustila se na 186 posto na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja (u usporedbi s 200 posto zabilježenih na kraju 2015. godine), i to kao posljedica događanja na tržištu kapitala koja su djelomično neutralizirana aktivnostima upravljanja rizikom. Do pada je došlo i zbog promjene  regulatornog tretmana poreza u njemačkom segmentu životnih osiguranja, koja je na snagu stupila 1. siječnja 2016. godine.

Segment neživotnih osiguranja: poboljšana kombinirana kvota

„Nakon prošlogodišnjih uspjeha poslovanje u segmentu neživotnih osiguranja nastavilo je bilježiti vrlo dobre rezultate. Spomenuti je segment odgovoran za više od polovice ukupne operativne dobiti Allianz Grupe ostvarene u prvom tromjesečju ove godine“, istaknuo je Dieter Wemmer. „Osim toga, uspjehu poslovanja doprinijela je i činjenica da je tijekom prvog tromjesečja bilo manje prirodnih katastrofa.“

Bruto zaračunata premija u segmentu neživotnih osiguranja u prvom je tromjesečju iznosila 17,2 milijarde eura (u usporedbi s a 17,3 milijarde eura ostvarene u istom razdoblju prošle godine), što je blagi pad od 0,5 posto. Rezultat je to negativnih kretanja valutnih tečajeva. Kada se izuzmu utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, interni rast je iznosio 2,7 posto, i to uglavnom zahvaljujući rezultatima koje su zabilježili Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), Turska i Njemačka. Rastu od 2.7 posto pridonjeli su povećanje cijena od 1% i povećanje broja polica od 1,7 %.

Operativna dobit porasla je za 12,0 posto na 1,4 milijarde eura u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Pad prihoda od ulaganja više je nego kompenziran zahvaljujući manjim štetama vezanima za prirodne katastrofe te nižim troškovima restrukturiranja. Kombinirana  kvota poboljšana je za 1,3 postotna boda na 93,3 posto (u usporedbi s 94,6 posto iz istog razdoblja prošle godine).

Segment životnih i zdravstvenih osiguranja: prijelaz na druge proizvode popravio financijske rezultate

„Prvo tromjesečje ove godine treće je uzastopno tromjesečje u kojem su zabilježene zdrave i stabilne marže na novim poslovima. Učinci uvođenja novih proizvoda s učinkovitijim korištenjem kapitala  postali su vidljivi u drugoj polovici 2015. godine, a isto se može reći i za prvo tromjesečje 2016. godine“, istaknuo je Dieter Wemmer. „Zahvaljujući novim cijenama tradicionalnih proizvoda te uvođenju novih proizvoda s učinkovitijim korištenjem kapitala, poboljšana je profitabilnost novih poslova diljem Europe i SAD-a.“

Statutarne premije pale su za 11,4 posto na 16,7milijardi eura (u usporedbi sa 18,8 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine). Posljedica je to smanjene prodaje tradicionalnih proizvoda, ponajprije u Njemačkoj, te nižim  jednokratnim premijama koje su zabilježili proizvodi osiguranja povezani s investicijskim fondovima u Italiji i na Tajvanu. Kada se izuzmu utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, statutarne su premije pale za 11,1 posto.

Operativna dobit pala je za 16,0 posto na 0,9 milijardi eura u prva tri mjeseca ove godine. Razlozi pada uglavnom leže u nižoj investicijskoj marži poslovanja njemačkog segmenta životnih osiguranja nakon vrlo dobrog prvog tromjesečja prošle godine, nižim naknadama za učinak na području osiguranja povezanog s investicijskim fondovima u Italiji, te djelomičnim priznatim gubitkom u Koreji.

Vrijednost novog posla (VNB) porasla je za 36,7 posto na 367 milijuna eura u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Nadalje, nakon promjena u strategiji proizvoda, premije su prešle na kapitalno učinkovitije proizvode . Profitabilnost novog posla (NBM) porasla je za 1,0 postotni bod na 2,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Tome se svakako može dodati i povoljniji poslovni miks  s većim udjelima kapitalno učinkovitijih proizvoda i nižim udjelima štednih proizvoda s grancijama i renti.

Segment upravljanja imovinom: značajno smanjeni neto odljevi

"Neto odljevi imovine trećih strana pod upravljanjem u PIMCO-u su usporili, no i dalje nastavljaju opterećivati imovinu pod upravljanjem, baš kao i valutne promjene“, izjavio je Dieter Wemmer. „Iako predviđamo kako će okruženje biti puno izazova za industriju upravljanja imovinom, i dalje očekujemo pozitivne neto tokove u PIMCO-u u drugoj polovici godine, kao i postojane neto priljeve Allianz Global Investors-a (AGI).“

Operativna dobit u segmentu upravljanja imovinom pala je za 16,5 posto na 463 milijuna eura (u usporedbi s 555 milijuna eura u istom razdoblju prošle godine). Nakon pada prosječne imovine klijenta pod upravljanjem i nešto niže marže na tu istu imovinu, operativni su prihodi pali za 11,8 posto na 1,4 milijarde eura (u usporedbi s 1,6 milijardi eura ostvarenih u prvom tromjesečju prošle godine). Spomenuti su rezultati djelomično neutralizirani nižim operativnim troškovima.

Omjer troškova i prihoda (CIR) porastao je na 66,6 posto u usporedbi sa 64,7 posto u istom razdoblju prošle godine, najviše zahvaljujući padu prihoda koje je zabilježio PIMCO.

Imovina klijenata  pod upravljanjem je u usporedbi s onom zabilježenom na dan 31, prosinca 2015. godine pala za 34 milijarde eura na 1.242 milijarde eura, i to uglavnom zbog negativnih utjecaja valutnih tečajeva. Neto odljevi trećih strana u prvom su tromjesečju ove godine pali na 9 milijardi eura u usporedbi sa 62 milijarde eura u prvom tromjesečju prošle godine. Na neto odljeve utjecali su neto odljevi trećih strana u PIMCO-u, dok je Allianz Global Investors (AGI)  ponovno zabilježilo neto priljeve trećih strana, kao i sada već više od tri prethodne godine.