Kontakt centar

Besplatni tel. 0800 5000
Inozemstvo (trošak pozivatelja): +385 1 4653-535
(pon - pet 08-20, sub 09-15)

Upišite vašu adresu

(npr. Heinzelova 70, Zagreb)

Vaš odštetni zahtjev možete prijaviti:

Moj Allianz - portal za klijente

Pregled polica osiguranja, prijava štete, statusi prijavljenih šteta, uplate, isplate...


Upišite podatke za prijavu

Brojevi telefona usluga na raspolaganju klijentima po određenim policama osiguranja:

U Hrvatskoj
U inozemstvu
 • Pomoć u slučaju bolesti ili nezgode: 00431 525 03 6240 (uz Putno osiguranje)
 • Pomoć na cesti: 00431 525 03 6240 (uz Euro+)

Allianz: zbog snijega povećan interes za policama osiguranja od nezgode i osiguranje kućanstva

Allianz: zbog snijega povećan interes za policama osiguranja od nezgode i osiguranje kućanstva

 • Najviše upita vezano za štete nastale uslijed ozljeda
  na snijegu, štete na vozilima i imovini
 • Dvadeset centimetara snijega na krovu kuće teži oko dvije tone - što je jednako težini slona
 • Štete nastale na automobilu uslijed pada snijega sa zgrade snosi vlasnik/ci zgrade

Snijeg i niske temperature u posljednjih nekoliko dana uzrokovali su brojne probleme građanima Hrvatske - od nesretnih padova i lomova na ledu do štete na imovini koju su uzrokovale velike količine snijega. Kako bi lakše prevladali posljedice takvih neželjenih događanja građani posljednjih dana upućuju niz poziva u Allianz, koji bilježi pojačan interes za policama osiguranja privatne imovine i osiguranja od posljedica nesretnog slučaja.

Snijeg na krovu teži nekoliko tona

Prema izračunu stručnjaka svega dvadeset centimetara snijega na krovu kuće teži oko dvije tone - što je jednako težini slona. Ako gust snijeg pada bez prestanka samo jednu noć, snijeg koji će se nakupiti na krovu može predstavljati akutan rizik po stabilnost vašeg krova. Kako se krov ne bi urušio, snijeg je potrebno očistiti. "Vlasnici privatnih kuća ili poslovnih prostora koji žele sami očistiti snijeg sa svojih krovova moraju poduzeti sve sigurnosne mjere", savjetuju u Allianzu. Posebno treba paziti na krovne prozore, koji su često skriveni pod gomilom snijega, a postoji i opasnost da biste se mogli okliznuti dok ste na krovu.

Štete ovih dana nastaju i na vozilima zbog neodgovornih vlasnika zgrada koji nisu očistili krov. Takve štete, nastale na autu na koji padne snijeg s krova zgrade, u pravilu uvijek snosi vlasnik, odnosno vlasnici zgrade. Oštećeni vlasnik namiruje se od vlasnika zgrade bilo putem police ili na neki drugi način. Najbolja opcija je ako vlasnik vozila ima kasko jer će tako najbrže popraviti svoje vozilo, a onda će se osiguranje naknadno namiriti od vlasnika zgrade.

Štete uzrokovane smrzavanjem - čuvajte se napuklih cijevi

Niske temperature zimi mogu uzrokovati pucanje cijevi. Ako kuću ili poslovni prostor planirate duže vrijeme ostaviti bez nadzora, mudro je prvo provjeriti dotok goriva kojeg koristi sustav grijanja. Pumpe sustava grijanja moraju stalno raditi kako bi voda mogla kružiti u sustavu. U protivnom bi moglo doći do pucanja cijevi.


Ako su vam se cijevi već smrznule, Allianz vam savjetuje sljedeće:

 • Prije nego što počnete odmrzavati cijevi zatvorite dotok vode.
 • Cijevi odmrznite uz pomoć vruće vode i ručnika, samoljepljivih grijača i sušila za kosu.
 • Kad cijevi budete ponovo stavljali u funkciju, polako otvorite glavnu slavinu kako biste na osnovu fluktuacija vodomjera mogli otkriti eventualna puknuća cijevi.
 • Nipošto za odmrzavanje cijevi ne koristite infracrvene radijatore, industrijske fenove ni otvoreni plamen (svijeće, letlampe i plamenike za zavarivanje).
 • Ako ste u nedoumici, obavezno pozovite stručnjaka.

Policama osiguranja do dodatne sigurnosti

Uz mjere opreza kojima se građani mogu zaštiti ako se neželjene posljedice ipak dogode u prevladavanju problema pomaže i osiguranje. Ugovaranjem Allianz police osiguranja od posljedica nesretnog slučaja ne može se spriječiti neželjeni događaj, ali mogu se ublažiti posljedice kao što su lomovi kostiju, potreba za kućnom njegom, potreba za bolničkim liječenjem, nesposobnost za rad, trajni invaliditeti sl. Usluga koju nudi samo Allianz na tržištu, "Kućna njega" pomaže i nakon što se dogodi nesretni slučaj. Kućna njega je usluga kojom se organizira pomoć i pokrivaju troškovi pri obavljanju kućanskih poslova, korištenju stručne psihološke pomoći, posjetu bliske osobe i potrebi za drugim liječničkim mišljenjem.

Polica Dom+ osigurava sve stvari u kućanstvu - od dokumenata i ukrasa do uređaja ili podova - od čitavog niza rizika kao što su: provalna krađa, požar, udar groma, eksplozija, poplava, oluja i tuča, izljev vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi... Dodatno se mogu osigurati i opasnosti potresa i loma stakla. To su samo neke situacije koje mogu prouzročiti značajne neplanirane izdatke u kućanstvu. Allianz nudi i uslugu "Pomoć u kući" koja je dostupna 24 sata na dan koja je najbrže rješenje za sva oštećenja u domu kao što su oštećena ulazna vrata ili puknuti ključ, šteta na električnim ili vodovodnim instalacijama, razbijeno prozorsko staklo…

Lopatom do sigurnosti

Kad netko padne na zaleđenim stepenicama ili se dogodi da su prolazi zakrčeni snijegom, često dolazi do sporova. Obično se postavlja pitanje tko je trebao očistiti snijeg ili led. Svaka zajednica ima svoje pravilnike kojima se regulira ovo pitanje i vlasnici privatnih kuća i posjeda trebali bi se pobrinuti da se s njima upoznaju. "Vlasnik privatne kuće ili podstanar se treba unaprijed raspitati o svojim obvezama oko čišćenja snijega", objašnjavaju u Allianzu. "Zakonom je obično vrlo jasno definirano gdje se snijeg treba čistiti i koliko često." Ako se netko ozlijedi jer snijeg nije bio očišćen u dovoljnoj mjeri, osoba koja je bila zadužena za njegovo čišćenje može se suočiti s brojnim potencijalno skupim tužbama. To uključuje troškove liječenja, gubitak zarade, odštetu za bol i patnju, čak i doživotne mirovine, administrativne kazne i tako dalje. Osiguravajuće društvo će provjeriti je li vlasnik postupao kako treba ili ne.

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Sonja Miočić Maksić

direktorica Korporativnih komunikacija

sonja.miocic-maksic@allianz.hr