Kontakt centar

Besplatni tel. 0800 5000
Inozemstvo (trošak pozivatelja): +385 1 4653-535
(pon - pet 08-20, sub 09-15)

Upišite vašu adresu

(npr. Heinzelova 70, Zagreb)

Vaš odštetni zahtjev možete prijaviti:

Moj Allianz - portal za klijente

Pregled polica osiguranja, prijava štete, statusi prijavljenih šteta, uplate, isplate...


Upišite podatke za prijavu

Brojevi telefona usluga na raspolaganju klijentima po određenim policama osiguranja:

U Hrvatskoj
U inozemstvu
  • Pomoć u slučaju bolesti ili nezgode: 00431 525 03 6240 (uz Putno osiguranje)
  • Pomoć na cesti: 00431 525 03 6240 (uz Euro+)

Allianzov demografski puls

Usprkos porastima i padovima na financijskim tržištima životno osiguranje ostaje sigurno i profitabilno i igra ključnu ulogu u stabiliziranju financijskih tržišta:

  • Konzervativna ulagačka politika je zaštitila klijente od velikih gubitaka tijekom krize

  • Životno osiguranje je najvažniji alat koji nudi zaštitu od životnih rizika, kao što su siromaštvo u starosti

Trenutna financijska kriza i povezane niske kamatne stope na tržištu kapitala pokazale su se pravim testom snage za životno i mirovinsko osiguranje. Međutim, niske kamatne stope nisu jedini izazov s kojim se suočava proizvod, koji ove godine slavi svoj 250. rođendan. Novi nadzorni zakonski propisi, kao što su Solventnost II i uvođenje uniseks osiguranja, trenutačno stvaraju poteškoće životnim i mirovinskim osiguranjima. Bez obzira na to, kada je riječ o odvajanju novca za starost, zaštiti od radne nesposobnosti i invalidnosti, kao i nizu drugih rizika koji su izravno povezani sa životom općenito, ne postoji bolja alternativa. Naime, demografski trendovi pokazuju da proizvod postaje sve važniji pojedincima: "Kako društva postaju sve starija i starija zbog sve dužeg životnog vijeka s jedne i nižeg nataliteta s druge strane, potražnja za zaposleničkom mirovinom i privatnom pričuvom će se nastaviti povećavati u budućnosti," tvrdi Michael Heise, glavni ekonomist i voditelj korporativnog razvoja u Allianz Grupi, u novom izdanju Allianzovog Demografskog pulsa koji se kritički osvrće na ulogu životnog osiguranja. "Društva za životno osiguranje su ključni igrači na globalnomtržištu kapitala te s dugoročnim politikama ulaganja pomažu stabilizirati tržišta kapitala. Štoviše, konzervativne politike ulaganja tih tvrtki zaštitile su mnoge klijente od velikih gubitaka tijekom krize. Usprkos svim kritikama na njegov račun, životno osiguranje je važno, sigurno i profitabilno za pojedince," zaključuje Heise.

Svijet bez životnog osiguranja?

Pitanje je li povrat od gotovo 4 posto prenizak ili odgovarajući, s obzirom na trenutno okruženje, može biti temom žustre rasprave. Međutim, ono što je puno važnije jest činjenica da police životnog osiguranja nisu samo ulagački proizvodi, već i služe za pokrivanje onoga što se u osiguranju nazivaju biometrički rizici. Iz Allianza navode imaginaran primjer svijeta u kojem ova vrsta proizvoda nikad nije postojala. Kada životno osiguranje ne bi postojalo, ne bi bilo financijske zaštite za rodbinu ako bi osiguranik preminuo. Tako bi dostatnu zaštitu za obitelj ili partnera, u slučaju da se nešto dogodi glavnom donositelju plaće dok je još mlad, bilo puno teže dobiti. Police životnog osiguranja su isto tako često ključne u omogućavanju pojedincima da pretvore svoje snove o posjedovanju vlastitog doma u stvarnost. Primjerice, na kraju 2011. godine u Njemačkoj je čak 1,9 milijuna polica bilo kreirano da pokriju rizike vezane uz ugovore o stambenoj štednji te je bilo oko 2,9 milijuna polica riziko osiguranja, koje su često i same preduvjet za kupovinu nekretnine.

Životno osiguranje pomaže stabilizirati tržišta kapitala

Važnost uloge osiguravateljnih društava koja nude životno osiguranje na tržištu kapitala vidljiva je iz iznosa akumuliranih ulaganja. Primjerice, na kraju 2011. godine su životni osiguravatelji u Njemačkoj upravljali sa 743 milijarde eura. U cijeloj Europskoj uniji ukupan iznos je bio oko 5,400 milijardi eura. Samim time su pružatelji životnih osiguranja ujedno i veliki institucionalni igrači na tržištu kapitala koji, svojim dugoročnim politikama ulaganja, pomažu stabilizirati financijska tržišta, a što se u konačnici i odražava na rokove dospijeća njihovih obveza.

Važan oblik zaštite od siromaštva u starosti

Drugi važan društveni aspekt je činjenica da životno i mirovinsko osiguranje nude zaštitu od siromaštva u starosti. S obzirom na visoke razine državnog duga i na broj osoba rođenih u doba naglog porasta nataliteta, a koji bi trebali ući u dob za umirovljenje u sljedećih nekoliko godina, daljnja smanjenja državnih mirovina su u većini zemalja vrlo vjerojatna - bilo izravno, u obliku poteza za smanjenje mirovinskih razina, ili neizravno, u obliku mjera za povećanje dobi za umirovljenje. Štoviše, bez pokrića za njihov vlastiti rizik od dugovječnosti, mnogi će biti prinuđeni prihvatiti niži životni standard u starosti, usprkos tome što imaju osobnu ušteđevinu koju su ostavili sa strane u tu svrhu. To se događa kada je privatni ulagački kapital iskorišten te kada pojedincima za život ostaju samo njihove državne mirovine. Brojke jasno pokazuju da cijeli svijet postaje sve stariji. Dok smo 1950. godine na svaku novorođenu bebu imali 2,3 osobe preko 60 godina starosti, do 2050. godine ćemo na svaku novorođenu bebu imati malo manje od 16 osoba s više od 60 godina starosti. To znači da će do 2050. godine jedan od pet stanovnika na Zemlji imati više od 60 godina.

U 2011. godini je svaki građanin Njemačke potrošio u prosjeku 1.042 eura na životno osiguranje

Životno i mirovinsko osiguranje su važni za mnoge dijelove društva. To se isto tako odražava u značajnim iznosima koje klijenti povjere osiguravajućim društvima širom svijeta. Prošle su godine premije životnog osiguranja plaćene širom svijeta ukupno iznosile više od 1,7 bilijuna eura, što je otprilike jednako bruto nacionalnom proizvodu Ujedinjenog Kraljevstva. U 2011. godini je svaki građanin Njemačke potrošio u prosjeku 1.042 eura na životno osiguranje, dok je svaki građanin Sjedinjenih država potrošio ekvivalent od 1.270 eura, a svaki građanin Japana čak 2.183 eura.

 beba

Slika: U 2050. godini će svaka peta osoba imati 60 i više godina (izvori: Allianz / Ujedinjeni narodi)

Usprkos svim kritikama - životno i mirovinsko osiguranje su profitabilni

Nema sumnje da trenutni period niskih kamatnih stopa stavlja pritisak na povrate osiguranika. Taj pritisak pojačava i činjenica da su propisi o ulaganju za životne osiguravatelje primjereno strogi. Primjerice, na kraju 2011. godine njemačke su tvrtke držale manje od 4 posto ukupnih ulaganja u dioničkim fondovima. Međutim, 2008. godine je upravo ova konzervativna politika ulaganja zaštitila njemačke klijente životnog osiguranja od velikih gubitaka, kakve su, primjerice, pretrpjeli klijenti britanskih životnih osiguravatelja koji puno više ulažu u dioničke fondove. Kada je riječ o povratu, važno je imati na umu da su svi drugi ulagački proizvodi koji, za razliku od životnog osiguranja ne nude zaštitu od životnih rizika, isto tako pogođeni i nude niže povrate. "U nesigurnim vremenima ljudi trebaju pouzdan proizvod. Zato vjerujem da će, usprkos svim kritikama, životno i mirovinsko osiguranje dugoročno ostati ključne komponente privatne štednje," zaključuje Heise.

 

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Sonja Miočić Maksić

direktorica Korporativnih komunikacija

sonja.miocic-maksic@allianz.hr