Kontakt centar

Besplatni tel. 0800 5000
(pon - pet 08 -17 sati)
Inozemstvo (trošak pozivatelja): +385 1 4653-535

Upišite vašu adresu

(npr. Heinzelova 70, Zagreb)

Vaš odštetni zahtjev možete prijaviti:

Moj Allianz - portal za klijente

Pregled polica osiguranja, prijava štete, statusi prijavljenih šteta, uplate, isplate...


Upišite podatke za prijavu

Brojevi telefona usluga na raspolaganju klijentima po određenim policama osiguranja:

U Hrvatskoj
U inozemstvu
 • Pomoć u slučaju bolesti ili nezgode: 00431 525 03 6240 (uz Putno osiguranje)
 • Pomoć na cesti: 00431 525 03 6240 (uz Euro+)

Allianzovi neto prihodi u drugom tromjesečju 2017. godine skočili su za 83,4 posto na dvije milijarde eura

Allianzovi neto prihodi u drugom tromjesečju 2017. godine skočili su za 83,4 posto na dvije milijarde eura
 • Ukupni prihodi u drugom tromjesečju porasli su za 2,0 posto na 30,0 milijardi eura
 • Operativna dobit u drugom tromjesečju porasla je za 22,9 posto na 2,9 milijardi eura
 • Neto prihodi pripisivi dioničarima u drugom su tromjesečju skočili za 83,4 posto na 2,0 milijardi eura
 • Svi su poslovni segmenti doprinijeli boljim rezultatima u prvom polugodištu i drugom tromjesečju 2017. godine
 • Omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II porastao je na 219 posto na kraju drugog tromjesečja u usporedbi s 212 posto zabilježenih na kraju prvog tromjesečja 2017. godine
 • Predviđa se da će operativna dobit za 2017. biti bliža gornjoj granici ciljanog raspona od 10,8 milijardi eura, plus/minus 500 milijuna eura

Sažetak menadžmenta: svi su segmenti pridonijeli uspjehu Grupe

U drugom je tromjesečju ove godine Allianz ostvario vrlo dobre rezultate. Ukupni prihodi porasli su za 2,0 posto na 30,0 milijardi eura (u usporedbi s 29,4 milijarde eura ostvarene u istom razdoblju 2016. godine). Svi su poslovni segmenti doprinijeli spomenutom rastu, a ponajviše segment životnih i zdravstvenih osiguranja. Operativna dobit iznosila je 2,9 milijardi eura (u usporedbi s 2,3 milijarde eura zabilježene u istom razdoblju prošle godine), što predstavlja rast od 22,9 posto kojemu su doprinijeli svi poslovi segmenti, posebice naš segment neživotnih osiguranja. Neto prihodi pripisivi dioničarima skočili su za 83,4 posto na 2,0 milijardi eura (u usporedbi s 1,1 milijardom eura ostvarenom u drugom tromjesečju 2016. godine), i to zahvaljujući višoj operativnoj dobiti i boljem neoperativnom rezultatu. Neoperativni rezultat za prošlu godinu bio je opterećen negativnim utjecajem životnog osiguranja u Južnoj Koreji.

Osnovna dobit na dionici (EPS) iznosila je 4,45 eura (u usporedbi s 2,39 eura ostvarenih u istom tromjesečju prošle godine). Anualizirani povrat na uloženi kapital (RoE) iznosio je 13,4 posto (u usporedbi s onim za cijelu 2016. godinu od 12,3 posto). Anualizirane brojke ne predstavljaju prognozu za cjelogodišnje brojke. Omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II porastao je s 212 posto na kraju prvog tromjesečja ove godine na 219 posto na kraju drugog tromjesečja, i to ponajviše zahvaljujući pozitivnim kretanjima na tržištu.

Prvo polugodište 2017. godine također je bilo uspješno, a uspjehu su pridonijeli svi poslovni segmenti. Tijekom prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihodi porasli su u svim segmentima. Operativna dobit u prvoj je polovici godine skočila za 15,7 posto na 5,9 milijardi eura, što je znatno iznad polovice iznosa naše ciljane dobiti za cijelu godinu. Tijekom prvog polugodišta neto prihodi pripisivi dioničarima porasli su za dojmljivih 17,9 posto na 3,8 milijardi eura. Najsnažniji rast zabilježio je naš segment životnih i zdravstvenih osiguranja; u proteklom šestomjesečnom razdoblju taj je segment ostvario rast neto prihoda pripisivih dioničarima od 78 posto na 1,5 milijardi eura. Istovremeno je segment upravljanja imovinom zabilježio rast od 19,5 posto na 700 milijuna eura, dok je segment neživotnih osiguranja ostvario rast neto prihoda pripisivih dioničarima od 7,7 posto na 1,98 milijardi eura.

„Na pola smo puta naše trogodišnje Agende o obnovi, i u ovoj je fazi jasno da naša nastojanja i napori već sada donose korist svim našim dionicima“, istaknuo je Oliver Bäte, predsjednik uprave Allianza SE. „Imali smo vrlo dobro polugodište s dvoznamenkastim rastom operativne dobiti i neto prihoda. Naš raznovrsni portfelj u različitim poslovnim segmentima i regijama očito može ostvariti izvanredne rezultate. Snažna kapitalizacija jača Allianzovu otpornost i fleksibilnost. Sada možemo reći kako očekujemo da će operativna dobit za 2017. godinu biti bliža gornjoj granici ciljanog raspona od 10,8 milijardi eura, plus/minus 500 milijuna eura.“

Segment neživotnih osiguranja: odlična profitabilnost

 • Bruto zaračunata premija u drugom je tromjesečju ove godine iznosila 11,7 milijardi eura (u usporedbi s 11,6 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju 2016. godine). Izuzmu li se utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, interni je rast iznosio 0,5 posto, ponajprije zahvaljujući povećanju cijena od 1,0 posto i padu broja polica od 0,5 posto. Glavni pokretači rasta bili su Allianz Worldwide Partners, Španjolska i Njemačka.
 • U drugom je tromjesečju ove godine operativna dobit porasla za 28,0 posto na 1,4 milijarde eura u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, i to ponajviše zbog boljeg rezultata preuzimanja rizika koji je posljedica nižih gubitaka nakon prirodnih katastrofa i nižih gubitaka proizašlih iz „nekatastrofičnih“ događanja.
 • Kao posljedica niže kvote šteta, kombinirana kvota porasla je na 93,7 posto (u usporedbi s 96,4 posto zabilježenih u drugom tromjesečju prošle godine).

„Ostvarili smo sjajan napredak u preuzimanju rizika te stabiliziranjem prihoda od ulaganja u segmentu neživotnih osiguranja. Skok tromjesečnog rasta operativne dobiti jasan je pokazatelj da se naši napori isplate,“ izjavio je Dieter Wemmer, član uprave za financije Allianza SE.

U prvom polugodištu 2017. godine, bruto zaračunata premija ostvarila je neznatan rast na 29.4 milijarde eura (u usporedbi s 28,9 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju 2016. godine). Izuzmu li se utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, interni je rast iznosio 1,2 posto, ponajprije zahvaljujući pozitivnom razvoju situacije u kompaniji Allianz Worldwide Partners, te u Njemačkoj i Španjolskoj. Operativna dobit porasla je za 5,2 posto na 2,7 milijardi eura, i to zahvaljujući boljem rezultatu preuzimanja rizika. Kombinirana kvota za prvo polugodište porasla je za 0,2 postotna boda na 94,6 posto.

Segment životnih i zdravstvenih osiguranja: izdašan rast zahvaljujući rastućoj potražnji među korisnicima

 • Statutarne premije porasle su za2,6 posto na 16,7 milijardi eura (u usporedbi sa 16,3 milijarde eura ostvarene u istom razdoblju prošle godine), i to zahvaljujući većoj prodaji kapitalno učinkovitijih proizvoda u Njemačkoj te većim premijama koje su ostvarili proizvodi osiguranja povezani s investicijskim fondovima na Tajvanu i u Italiji. To je više nego kompenziralo pad poslovanja s anuitetima s fiksnim prinosom u SAD-u. Izuzmu li se utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, statutarne premije ostvarile su rast od 4,3 posto.
 • U drugo tromjesečju ove godine operativna dobit porasla je za 12,0 posto na 1,1 milijardu eura (u usporedbi s 1,0 milijardi eura zabilježenih u istom razdoblju 2016. godine), i to ponajviše zbog više tehničke marže u Francuskoj te većoj investicijskoj marži u skladu s rastućim rezervama. Sva su poslovanja pridonijela rastu operativne dobiti. Kapitalno učinkovitiji proizvodi napravili su najveći napredak skočivši za 16 posto.
 • Vrijednost novog posla (VNB) u drugom je tromjesečju porasla za 37,6 posto na 469 milijuna eura, što je posljedica kontinuiranog prijelaza na kapitalno učinkovitije proizvode.
 • Profitabilnost novog posla (NBM) porasla je na 3,4 posto (u usporedbi s 2,6 posto ostvarenih u drugom tromjesečju prošle godine), i to zahvaljujući našim naporima da prilagodimo proizvode trenutnom tržišnom okruženju i tako poboljšamo poslovni miks.

„Segment životnih i zdravstvenih osiguranja zabilježio je izdašan rast u ovom problematičnom okruženju. Budući da prelazimo na novi proizvodni miks, koji korisnicima omogućuje viši povrat bez preopterećivanja naše bilance, naša nova poslovna marža veća je od planiranog, dok je vrijednost novog posla u drugom tromjesečju porasla za trećinu“, dodao je Dieter Wemmer.

U prvoj polovici ove godine operativna dobit porasla je na 2,3 milijarde eura (u usporedbi s 1,9 milijardi eura zabilježenih u istom razdoblju 2016. godine). Statutarne premije iznosile su 33,6 milijarde eura, što predstavlja rast od 2,0 posto. Ciljani prijelaz na kapitalno učinkovitije proizvodeu prvih šest mjeseci ove godine odrazio se na profitabilnost novog posla (NBM), koja je porasla na 3,3 posto (u usporedbi s 2,6 posto ostvarenih u istom razdoblju prošle godine). Kao posljedica toga, vrijednost novog posla (VNB) skočila je za 29,9 posto na 922 milijuna eura u usporedbi s prvim polugodištem 2016. godine.

Segment upravljanja imovinom: snažni priljevi podržavaju daljnji rast operativne dobiti

 • Operativna dobitsegmenta upravljanja imovinom porasla je za 16,8 posto na 584 milijuna eura (u usporedbi s 500 milijuna eura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine), prije svega zahvaljujući rastu operativnih prihoda koji su posljedica veće prosječne imovine klijenata pod upravljanjem.
 • U drugom tromjesečju 2017. godine omjer troškova i prihoda (CIR) porastao je za 2,8 postotnih bodova na 62,5 posto s obzirom na to da je rast prihoda premašio rast troškova.
 • U usporedbi s krajem prvog tromjesečja 2017. godine, imovina klijenata pod upravljanjem porasla je za 3 milijarde eura na 1.406 milijardi eura. Rekordni tromjesečni priljevi klijenata od 55 milijardi eura, i to ponajviše u PIMCO-u, kao i pozitivna tržišna kretanja, velikim su dijelom neutralizirani negativnim utjecajima valutnih tečajeva, posebice deprecijacijom američkog dolara prema euru.

„PIMCO je zabilježio neto priljeve od 33 milijarde eura širom korisničke baze te nalog od 19 milijardi eura. To je podiglo njegove neto priljeve klijenata na rekordne 52 milijarde eura u drugom tromjesečju. PIMCO ponovno ostvaruje sjajne rezultate“, zaključio je Dieter Wemmer.

U prvoj polovici 2017. godine, operativni prihodi porasli su za 10,1 posto na 3,1 milijardu eura, ponajviše zbog znatnog rasta prosječne imovine klijenata pod upravljanjem. Budući da su operativni troškovi porasli za samo 4,9 posto, omjer troškova i prihoda pao je za 3,2 postotna boda na 62,9 posto. Nadalje, snažni neto priljevi klijenata i pozitivna tržišna kretanja prevagnuli su nad negativnim utjecajima valutnih tečajeva i rezultirali ukupnom imovinom pod upravljanjem u vrijednosti od 1.915 milijardi eura, što predstavlja rast od 44 milijarde eura u usporedbi s krajem 2016. godine.

Tehnička napomena: Brojke za prošlu godinu iznova su izračunate zbog ažurirane definicije operativne dobiti te promjene u računovodstvenoj politici – kao što je već istaknuto u prvom tromjesečju ove godine.

Allianz Group - key figures 2nd quarter and 1st half year of 2017

Tablica H1 2017

1  Prior year figures have been adjusted in order to reflect the impact resulting from an accounting policy change to measure the Guaranteed Minimum Income Benefit (GMIB) liability at fair value for our life business.

2  In light of the new operating profit definition, restructuring charges are reported outside of operating profit unless shared with policyholders. Prior year figures have been adjusted accordingly.

3  From the classification of the Korean life business as “held for sale” in 2Q 2016 until its disposal in 4Q 2016, the total result was considered as non-operating.

4  Excluding non-controlling interests.

5  Excluding unrealized gains/losses on bonds net of shadow accounting. Return on equity for 2Q 2017 and 6M 2017 is annualized. For 2Q 2016 and 6M 2016, the return on equity for the full year 2016 is shown. Annualized figures are not a forecast for full year numbers.

6  Current and prior year figures are presented excluding effects from the Korean life business.

7  Risk capital figures are group diversified at 99.5% confidence level. Allianz Life US included based on third country equivalence with 150% of RBC CAL (Risk Based Capital Company Action Level) since September 30, 2015.