(pon - pet 08 -17 sati)

Bruto dobit Allianz Zagreba u 2017. dosegnula 138,2 milijuna kuna

Allianz Zagreb je i u 2017., jednoj od najizazovnijih godina za financijski sektor na hrvatskom tržištu, nastavio uspješno poslovanje ostvarivši bruto premijskim prihod od  1.146,1 milijuna kuna što je 2,7 posto više u odnosu na godinu prije u kojoj je ostvareni prihod iznosio 1.116,1 milijuna kuna.

Bruto dobit u 2017. dosegla je 138,2 milijuna kuna, a rasla je u oba segmenta, i u životnim i u neživotnim osiguranjima. Bruto dobit u životnim osiguranjima iznosila je 77,9 milijuna kuna, a u neživotnim osiguranjima 60,3 milijuna kuna.

Istodobno, granica solventnosti, koja je važan pokazatelj kvalitete poslovanja, iznosila je 257,7 posto, a kombinirana kvota 94,1 posto u skladu s planiranim očekivanjima.

Tržišni udio Allianza i u 2017. ostao je stabilan i iznosio je 12,7 posto, kao i godinu ranije, pri čemu je tržišni udio neživotnih osigurana narastao za 0,2 posto na 10,1 posto dok je tržišni udio u životnim osiguranjima lagano pao za 0,4 posto na udio od 18,1 posto.

U neživotnim osiguranjima Allianz je ostvario bruto premijski prihod od 614,8 milijuna kuna zabilježivši rast premijskog prihoda od 6,7 posto pri čemu je bolje rezultate u odnosu na tržište ostvario u gotovo pa svim segmentima neživotnih osiguranja – imovina je rasla za 4,4 posto, kasko osiguranje raslo je za 6,1 posto, odgovornost za 19,8 posto, PAT za 13,5 posto,  nezgoda za 1,4 posto, a putno osiguranje za 46,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Zdravstveno osiguranje raslo je za čak 276,9 posto čime je dokazano da u ovom segmentu i dalje postoji veliki potencijal.

U životnim osiguranjima bruto premijskim prihod pao je za 1,6 posto, a bruto premija iznosila je i dalje visokih 531,3 milijuna kuna. „Lagani pad u životnim osiguranjima očekivani je rezultat promjene portfelja životnog osiguranja te prelaska s klasičnih osiguranja na unit linked proizvode. Novi proizvodi bez garancije štednje traže nastavak ulaganja u edukaciju klijenata. Kako bismo u potpunosti zadovoljili potrebe naših klijenata nedavno smo uveli još jednu inovaciju te na tržište plasirali novi paket proizvoda koji spaja životno osiguranje i dobrovoljnu mirovinski štednju, Allianz Optimum“, izjavila je Zrinka Galić Jakovljević, članica uprave za financije Allianza Zagreb.

Transformacija prodajne mreže koju je Allianz uveo prije dvije godine implementacijom poduzetničkog modela pokazala se kao ispravan smjer te prodajna mreža kontinuirano raste.

„Ova transformacija donijela je korist ne samo kompaniji već i klijentima jer nam je omogućila da se još više usmjerimo na odnose s klijentima, na razumijevanje njihovih potreba i pružanje još kvalitetnije usluge i podrške što je naš primarni fokus. Uz uspješnu implementaciju ove značajne promjene u prodaji i lani smo nastavili s procesom digitalizacije poslovanja te uvođenjem inovacija pa smo u Štetama uveli novi, brži i jednostavniji proces obrade, u cijelosti online, bez dolaska u poslovnicu. Inače, i u prošloj i na početku ove godine svjedočili smo i vidimo sve češće elementarne nepogode koje uzrokuju značajne materijalne štete i na našim područjima.  Podaci Europske agencije za zaštitu okoliša (EEA) ukazuju da je Hrvatska prva u Europi po štetama izazvanim prirodnim nepogodama, a zadnja po osiguranjima dobara. I podaci Udruženja osiguravatelja potvrđuju nisku razinu osiguranja od ovih rizika -  u ukupnoj zaračunatoj bruto premiji u Hrvatskoj za 2017. osiguranje od požara i elementarnih šteta sudjelovalo je sa svega 6,81 posto. Očito je da svi zajedno kao industrija moramo uložiti dodatne napore kako bismo osvijestili građane o potrebi osiguranja od elementarnih nepogoda i smanjili zaostatak u odnosu na druga, razvijenija tržišta“,   izjavio je Boris Galić, predsjednik uprave Allianza Zagreb d.d.

AZ obvezni mirovinski fondovi su krajem 2017. godine upravljali s 33,1 milijardom kuna što čini gotovo 40 posto tržišnog udjela u imovini pod upravljanjem obveznih mirovinskih fondova dok AZ dobrovoljno mirovinsko društvo upravlja s nešto više od 2,06 milijarde kuna što čini 53 posto tržišnog udjela u otvorenim dobrovoljnim mirovinskim fondovima.