Demografske promjene zahtijevaju modernu reakciju

Predstavnici političkog, poslovnog, akademskog i društvenog života susreli su se jučer na međunarodnoj javnoj raspravi u Allianz Forumu u Berlinu. Tema događanja bile su društvene i demografske promjene u 21. stoljeću.

U uvodnom izlaganju njemački ministar financija Wolfgang Schäuble objasnio je važnost održivosti javnih financija kad je riječ o prevladavanju izazova demografskih promjena. „Održivost javnih financija i demografija međusobno su ovisni. Bez održivih javnih financija nećemo se moći nositi sa starenjem stanovništva. Međutim, nećemo ni moći jamčiti održivost javnih financija ako naše gospodarstvo ne nastavi rasti – a dovoljno kvalificirana radna snaga koja će u svojstvu poreznih obveznika čuvati održivost javnih financija nužna je osnova za gospodarski rast“, rekao je Schäuble. U drugom uvodnom izlaganju o izazovima koje donose demografske promjene bavio se Jan Eliasson, zamjenik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda. Mladi akademici iz cijelog svijeta sudjelovali su na okruglom stolu te, iz perspektive mlađeg naraštaja, dali svoje viđenje ključnih demografskih trendova i njihovom utjecaju kako na pojedince, tako i na društvo u cjelini.

„Naša društva prolaze korjenite promjene kako stanovništvo postaje sve starije, a digitalne tehnologije sve raširenije, što će u potpunosti promijeniti lice društva sutrašnjice“, objasnio je Michael Diekmann, predsjednik Uprave Allianza SE. Primjerice, kako sve digitaliziraniji svijet rada mijenja obrasce produktivnosti i trendove zapošljavanja na kojima su zasnovani zakonski sustavi socijalnog osiguranja u kojima korisnici sami odabiru model uplate? U kojoj mjeri će postojeći mirovinski sustav s tri stupa biti potrebno modernizirati ako primijenimo realistične scenarije kamatnih stopa? I kojim će zahtjevima morati udovoljiti imigracija, obrazovanje i tradicija ako prilagodimo produktivnost i konkurentnost na način koji će odražavati posljedice digitalizacije i starenja stanovništva? „Dinamički razvoj u ova tri područja – imigraciji, niskim kamatnim stopama i digitalizaciji – može na posljedice demografskih promjena baciti sasvim novo svjetlo“, rekao je Diekmann, dodajući da je „rješavanje ovih ključnih problema stvar međugeneracijske jednakosti.“

Poticaj za dijalog orijentiran na rješenja

Allianzova nova publikacija također se bavi utjecajem koji će megatrendovi demografskih i klimatskih promjena imati na život budućih naraštaja. Pod naslovom Our world and us (Naš svijet i mi) publikacija sadrži članke uglednih međunarodnih akademika i internih Allianzovih stručnjaka u kojima istražuju utjecaj megratrendova demografskih i klimatskim promjena na život nadolazećih naraštaja. Njihove analize nisu ograničene na fascinantne, premda zabrinjavajuće činjenice, već sadrže i duboke analize i predviđanja za budućnost te nude konkretna rješenja.

„Društvo će moći održati potrebni manevarski prostor samo ukoliko se o problemima bude promišljalo. Naš cilj mora biti očuvanje kvalitete života u poodmakloj dobi, održanje ravnoteže međugeneracijskih odnosa i povećanje naše ekonomske produktivnosti“, rekao je Diekmann u Berlinu.

125. godišnjica Allianza – fokus na društvenim izazovima

Allianz je osnovan 1890. u razdoblju obilježenom korjenitim promjenama. Svoju 125. godišnjicu obilježava aktivnostima fokusiranim na ključne izazove s kojima će se suočiti društvo sutrašnjice. Naglasak je na demografskim i klimatskim promjenama i pokretanju konstruktivnog dijaloga o ovim problemima. Uz današnje događanje u Berlinu, Allianz će održati još jedan međunarodni forum o klimatskim promjenama 21. travnja u Münchenu.

München, 4. veljače 2015.

www.allianz.hr