Euler Hermes - Allianz grupa: svjetsko nogometno prvenstvo naglasilo je slabosti brazilskog gospodarstva

Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. i Ljetne olimpijske igre 2016. godine nisu i neće imati znatan pozitivan utjecaj na gospodarstvo Brazila, prema Euler Hermesu, vodećem svjetskom osiguratelju kredita za financiranje trgovine, članu Allianz grupe.

U svom najnovijem istraživanju gospodarskih izgleda, Euler Hermes izvještava da će ta dva mega događaja u Brazilu uzrokovati veću inflaciju od rasta. Manjak infrastrukture, kronično nedovoljna ulaganja, protekcionizam, visoki porezi i zamršeno poslovno okruženje sprječavaju Brazil da u potpunosti ostvari korist od dodatnih gospodarskih aktivnosti koje takvi događaji potiču.

"Iako je istraživanje o mega događajima pokazalo pozitivne kratkoročne učinke, često je prisutan zanemariv ili čak negativan dugoročni rezultat – a brazilsko gospodarstvo ima specifične probleme", rekao je Ludovic Subran, glavni ekonomist Euler Hermesa. "Ne samo da država nije bila u stanju ostvariti sve gospodarske koristi od Svjetskog prvenstva, nego je suočena sa značajnom inflacijom koja utječe na svakodnevni život Brazilaca."

Pripreme za domaćinstvo Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara nisu spriječile naglo usporavanje brazilskog gospodarstva tijekom protekle tri godine, a taj će se trend teško promijeniti. Euler Hermes procjenjuje da će 2014. godine pozitivan utjecaj tih mega događaja na stvaran rast BDP-a biti ograničen na 0,2 postotna poena (pp) u najboljem slučaju. Međutim, utjecaj na inflaciju mogao bi 2014. godine doseći 0,5 pp. Ukupno gledajući, očekuje se da će ta dva događaja doprinijeti povećanju potrošačkih cijena s oko 2,5 postotnih poena tijekom razdoblja od 2009. do 2016. godine. Očekuje se da će se utjecaj na gospodarsku aktivnost postupno smanjiti nakon 2014., a učinak na potrošačke cijene mogao bi ostati prisutan do 2020. godine. Nagli porast inflacije već uzrokuje socijalne nemire, koji bi mogli rezultirati dubokim strukturnim reformama i novim političkim programom.

Osim povećane inflacije, ni drugi utjecaji Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu nisu značajno bolji:

1. Manji utjecaj na BDP i rast investicija

Ukupna ulaganja u infrastrukturu za Svjetsko nogometno prvenstvo između 2009. i 2014. dosežu 26 milijardi brazilskih reala (BRL), što je 0,5 posto BDP-a; očekuje se da će potrošnja za Olimpijske igre između 2010. i 2016. iznositi otprilike 12 milijardi BRL (0,2 posto BDP-a). To su maleni iznosi u usporedbi s nacionalnim gospodarstvom Brazila. Euler Hermes procjenjuje da su u razdoblju od 2009. do 2013. ulaganja dodala samo 0,5 pp do 0,8 pp u prosjeku godišnje na rast stvarnih ulaganja, te 0,1 pp do 0,15 pp godišnje na rast stvarnog BDP-a. Očekuje se da će se taj utjecaj postupno smanjiti nakon 2014. godine.

1. Ne postoji dugotrajan utjecaj na zaposlenost

Vlasti se nadaju da je Svjetsko nogometno prvenstvo stvorilo otprilike 700.000 radnih mjesta tijekom 2014. godine. S obzirom da se radna snaga u Brazilu procjenjuje na više od 100 milijuna, utjecaj je slab, posebice gledano dugoročno. Mnoga nova radna mjesta u građevinskom sektoru nestaju čim se investicijski projekti dovrše, a zapošljavanja u turizmu u najvećem su broju slučajeva kratkoročna i na poslovima niže zahtjevnosti.

1. Nelikvidnost će se povećati, usprkos mega događajima

Nelikvidnost poduzeća u porastu je od 2011. kao posljedica gospodarske stagnacije do koje je došlo brže od očekivanog. Predviđa se da će se takav trend nastaviti zbog slabljenja potražnje na domaćem tržištu, zaoštravanja monetarne politike i povećanja kamatnih stopa banaka. Euler Hermes očekuje da će se nelikvidnost poduzeća povećati za 9 posto tijekom 2014. te dodatnih 3 posto tijekom 2015. godine, usprkos porastu infrastrukturnih aktivnosti.

Iako ove prognoze naglašavaju postojeće gospodarske slabosti Brazila, nisu sve vijesti loše. Izvješće predviđa da u Brazilu neće biti stvoren balon nekretnina zbog organizacije velikih događanja. Osim toga, utjecaj mega događanja na državne financije bit će ograničen i ne predstavlja veliku prijetnju financijskim pokazateljima; Euler Hermes procjenjuje da će ona dodati samo 1 pp na fiskalni deficit za razdoblje od 2009. do 2016. godine.

"Dok socijalni nemiri nastavljaju jačati kao odgovor na nagli porast inflacije, neće iznenaditi ako kalendar sportskih događanja bude oblikovao politički kalendar tijekom predsjedničkih izbora u listopadu", rekao je Surban. "Na kraju, duboke strukturne reforme mogle bi biti istinski mega događaj koji očekuje brazilsko gospodarstvo."

Za više informacija o predviđanjima Euler Hermesa, pročitajte cijelo izvješće "Svjetsko prvenstvo 2014.: veća inflacija nego rast u Brazilu" i infografiku.