Kontakt centar

Besplatni tel. 0800 5000
Inozemstvo (trošak pozivatelja): +385 1 4653-535
(pon - pet 08-20, sub 09-15)

Upišite vašu adresu

(npr. Heinzelova 70, Zagreb)

Vaš odštetni zahtjev možete prijaviti:

Moj Allianz - portal za klijente

Pregled polica osiguranja, prijava štete, statusi prijavljenih šteta, uplate, isplate...


Upišite podatke za prijavu

Brojevi telefona usluga na raspolaganju klijentima po određenim policama osiguranja:

U Hrvatskoj
U inozemstvu
  • Pomoć u slučaju bolesti ili nezgode: 00431 525 03 6240 (uz Putno osiguranje)
  • Pomoć na cesti: 00431 525 03 6240 (uz Euro+)

Gospodarski rast u Njemačkoj ponovno osnažio

  • Očekivan rast od 1,0 posto u 2012., 2,0 posto u 2013.

  • Potrošačka potražnja ostaje ključno uporište

  • Nezaposlenost će nastaviti padati na 2 ½ milijuna do kraja 2013.

  • Proračun javnog sektora gotovo uravnotežen do 2013.

 

Pod pretpostavkom da ne dođe do ponovne eskalacije krize javnog duga u EU, izgledi za njemačko gospodarstvo su vrlo pozitivni. "Očekujemo rast od oko 2 posto tijekom 2012. i 2013. Prosječan rast BDP-a iznosi samo 1 posto ove godine, ali bi trebao porasti na 2 posto u 2013. Ovakav tempo rasta je dovoljan da se nastavi zamah na tržištu rada. Krajem 2013. samo će 2 ½ milijuna ljudi u Njemačkoj biti nezaposleno," kaže Michael Heise, glavni ekonomist u Allianzu.


Iako situacija u Europi ostaje kritična, značajan napredak je postignut u borbi s krizom. "Svi ključni igrači imaju neku ulogu: Vlade perifernih zemalja koncentriraju se na štednju, europski tvorci politika napravili su važan korak fiskalnim sporazumom, a Europska središnja banka (ECB) osigurala je znatan vlastiti fond za spašavanje - također zbog dužeg vremena potrebnog za reakciju na razini usvajanja politika, pri čemu su mjere ECB-a privremene prirode i usmjerene na podršku", rekao je Heise.


Što se tiče daljnjih injekcija likvidnosti, potreban je veći oprez s obzirom da su rizici da bi takav lijek mogao imati negativne nuspojave u znatnom porastu. U suprotnom, nije vrlo vjerojatno da će ECB brzo prekinuti svoje nekonvencionalne mjere. Ključna kamatna stopa će ostati nepromijenjena na 1 posto sve do kraja godine. Iako će gospodarstvo ostati ranjivo i nervoza je zasad i dalje prisutna na financijskim tržištima, nedavni znakovi poboljšanja u gospodarstvu bi se mogli nastaviti, dok bi turbulencije oko dužničke krize mogle polako nestati i standard cjenovne stabilnosti od 2 posto bi mogao ponovno izostati kao i prošle godine.


Svjetsko gospodarstvo je u 2011. izgubilo značajan zalet. Početkom ove godine, ključni pokazatelji ukazuju na to da se usporavanje u globalnom gospodarstvu neće nastaviti. Svjetska industrijska proizvodnja, koja se već oporavila u prosincu 2011., ponovno je značajno porasla u siječnju, gotovo 1,5 posto u usporedbi s ukupnom razočaravajućom razinom u zadnjem kvartalu 2011. Heise: "Sve u svemu, puno toga ukazuje na to da će svjetsko gospodarstvo ostati na putu rasta. Ipak, 2012. neće biti laka godina. Prije svega, konsolidacija proračuna javnih sektora bi mogla obuzdati gospodarski zamah."


U Njemačkoj pozadina za ponovno uspostavljanje nešto snažnijeg rasta izvoza je u osnovi čvrsta. Cjenovna konkurentnost njemačkog gospodarstva se poboljšala za 3 posto od listopada 2011. Nadalje, različita poslovna istraživanja, poput Ifo testa, ukazuju na to da su se očekivanja za izvoz barem ponovno stabilizirala. A snažan zamah rasta koji se nastavio na tržištima zemalja u razvoju ukazuje na daljnji rast potražnje iz tih zemalja za njemačkim izvozom. Sa svojom širokom paletom proizvoda i fokusom na kapitalna dobra, njemačko gospodarstvo može osigurati točno one proizvode koje brzo rastuća gospodarstva moraju brzo obnoviti i izgraditi svoju zalihu kapitala.


Na temeljima snažnog stvaranja novih radnih mjesta i istovremenog znatnog rasta efektivne zarade po zaposleniku, realna privatna potrošnja, s porastom od 1,5 posto prošle godine, zabilježila je najstrmiji rast od 2006. U prosjeku, u posljednjih deset godina privatna je potrošnja porasla za samo 0,4 posto. Privatna potrošnja će ostati glavno uporište gospodarstva i ove godine. Posljednja istraživanja pokazuju da tvrtke namjeravaju dodatno pojačati zapošljavanje. Umjeren oporavak na njemačkom tržištu rada bi se stoga mogao nastaviti. U cijeloj 2012. očekujemo da će zaposlenost porasti za 1 posto. Sve u svemu, raspoloživi prihod privatnih domaćinstava će porasti za 3 posto u 2012. Prilagođen očekivanoj inflaciji, to omogućava porast realne zarade od 1 posto. Budući da očekujemo da će stopa štednje ostati nepromijenjena u usporedbi s godinom ranije, realna privatna potrošnja bi isto mogla porasti za 1 posto. Iduće godine taj bi se pozitivni trend mogao nastaviti i privatna potrošnja bi mogla porasti za 1,3 posto.


Novo zaduživanje je u 2011. drastično reducirano na oko ¼ razine iz 2010. Na 25,3 milijarde eura bilo je na 1,0 posto BDP-a. To pokazuje kako brzo se može obuzdati deficit u danom gospodarskom rastu. U 2012. i 2013. neće biti sličnih velikih pomaka na strani konsolidacije. Kao rezultat umjerenog gospodarskog rasta, porezni prihodi će vjerojatno porasti oko 3 ½ posto u 2012., nakon što su prošle godine porasli 7,1 posto. Državna potrošnja, koja je pala 1 posto u 2011., bi mogla ponovno umjereno porasti u 2012. i 2013. S obzirom na te trendove u prihodima i rashodima, novo zaduženje će pasti na oko 13 milijardi eura ove godine i 5 milijardi eura iduće godine. "Cilj uravnoteženog proračuna će stoga praktički biti postignut najranije u 2013.," rekao je Heise.

 

Stope rasta u glavnim gospodarskim regijama

BDP, realna promjena u % prethodnih godina

 

Clipboard01

 Izvori: EcoWin, vlastite prognoze

 

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Sonja Miočić Maksić

direktorica Korporativnih komunikacija

sonja.miocic-maksic@allianz.hr