„Muškarci koji mrze žene“ najrizičniji film u 2011.

Film "Muškarci koji mrze žene", koji se upravo prikazuje u kinima diljem Hrvatske, ponio je naslov najrizičnijeg filma 2011. godine prema izboru Allianzove tvrtke Fireman's Fund, vodećeg osiguravatelja Hollywoodskih filmova već više od 85 godina. U uzbudljivom trileru, snimljenom prema istoimenom bestseleru Stiega Larsona, igraju Rooney Mara u ulozi računalne hakerice Lisbeth Salander i Daniel Craig u ulozi novinara Mikaela Blomkvista koji zajednički pokušavaju razriješiti zagonetku.

'Muškarci koji mrze žene sadrži mnogo rizičnih elemenata, poput vožnji na motociklima, skateboardima, prizore tuče i mučenja, kao i snimanje na stranim lokacijama, a sve to je znatno uvećalo ukupan rizik," istaknula je Lauren Bailey, potpredsjednica kompanije Fireman's Fund zadužena za industriju zabave. "Kod osiguranja filmova, Fireman's Fund surađuje s filmskim studijima na upravljanju rizicima i osiguranju od odgovornosti kako bi osigurao sigurnost svih sudionika, ali i ostvario umjetničke zamisli redatelja."

Neke od akcijskih scena u filmu, kao i ključna scena na motociklu iz knjige, morale su se izmijeniti zbog osiguranja. "Dio mog posla savjetnika u osiguranju od rizika je surađivati s filmskim studijima i analizirati akcijske i scene s vratolomijama, razumjeti sve sigurnosne mjere koje su uvedene i osigurati sigurnost glumaca i ostatka ekipe," objašnjava Paul Holehouse, savjetnik kompanije Fireman's Fund za osiguranje u industriji zabave.

Snimanje na međunarodnim lokacijama, poput Švedske, Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva za film "Muškarci koji mrze žene" stvorilo je dodatne izazove vezane uz set, prijevoz filmske opreme i kostima, kao i potencijalne probleme s bolestima na stranim lokacijama.

"Zastoji u snimanju mogu produkciju stajati milijune dolara - ako se glumac ozlijedi i ne može raditi, to može stajati i do 250,000 dolara kod visokobudžetnih filmova," pojašnjava Wendy Diaz, voditeljica osiguranja u industriji zabave tvrtke Fireman's Fund.

Sonja Miočić Maksić

direktorica Korporativnih komunikacija