Rast tržišnih udjela Allianza Zagreb

• Ukupni tržišni udio povećan na 14,9 posto

• Uvjerljiva liderska pozicija u životnim osiguranjima; premijski rast od 27,4 posto uz ostvareni bruto premijski prihod od 310,6 milijuna kuna

• Ukupni bruto premijski prihod iznosio je 696,3 milijuna kuna uz rast od 8,7 posto

Allianz Zagreb nastavlja s uspješnim rezultatima te je povećao tržišni udio na 14,9 posto, a ukupni premijski prihodi u prvih šest mjeseci dosegli su 696,3 milijuna kuna, što je rast od 8,7 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, dok je tržište zabilježilo pad od -4,8 posto. Potvrđena je liderska pozicija Allianza u segmentu životnih osiguranja, uz povećanje tržišnog udjela na 23,8 posto, što je rast od 4,05 posto u odnosu na isto razdoblje 2013., kada je udio iznosio 19,7 posto, a tržišni udjel povećan je i u segmentu neživotnih osiguranja na 11,4 posto. Bruto dobit na kraju lipnja iznosila je 60,6 milijuna kuna, a granica solventnosti rasla je za 18,2 postotnih poena te je iznosila 261,1 posto, više od propisanog zakonskog minimuma od 100 posto.

"Postignuti rezultati u skladu su s prognozama i zadovoljni smo ostvarenim, usprkos nepovoljnim uvjetima i liberalizaciji tržišta auto osiguranja, koja je značajno utjecala na poslovanje naše industrije u proteklih šest mjeseci. Kontinuirano ostvarujemo rast broja novih klijenata, no ukupni pad tržišta najavljuje izazovnu drugu polovicu godine", komentirao je rezultate Boris Galić, predsjednik Uprave Allianza Zagreb.

Neživotna osiguranja

U segmentu neživotnih osiguranja Allianz je na kraju lipnja ostvario ukupnu bruto premiju u iznosu od 385,7 milijuna kuna, što je za 2,8 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je tržište zabilježilo pad od 8,3 posto. Unatoč padu bruto premije, tržišni udio u ovom segmentu poslovanja Allianz je povećao na 11,4 posto u usporedbi s 10,8 posto u istom periodu prošle godine. Bruto dobit iznosila je 43,1 milijuna kuna, što je 1,2 milijun manje nego krajem lipnja 2013., a kombinirani razmjer, tj. odnos ukupnih rashoda i zarađene premije, iznosio je 93,0 posto u odnosu na 91,3 posto u lipnju 2013.

Životna i zdravstvena osiguranja

U životnim osiguranjima Allianz Zagreb kontinuirano bilježi rast i predvodi hrvatsko tržište te je u usporedbi s lipnjem 2013. povećao tržišni udio s 19,7 na 23,8 posto. U prvoj polovici godine u ovom je segmentu ostvaren bruto premijski prihod od 310,6 milijuna, odnosno rast od 27,4 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2013., dok je tržište u istom periodu zabilježilo rast od 5,7 posto.

Mirovinski fondovi i upravljanje imovinom

AZ obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi imali su na dan 30. lipnja 2014. godine 25,93 milijarde kuna imovine pod upravljanjem i 717 tisuća članova. Time AZ fondovi i dalje drže vodeći tržišni udio u obveznim mirovinskim fondovima (preko 40 posto imovine), kao i u segmentu otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (oko 52 posto imovine).

www.allianz.hr