Treneri velikog srca u Makarskoj otvorili atletsku školu za djecu s teškoćama u razvoju

Makarska, 28. veljače 2015. – USportskoj gradskoj dvorani jučer je u sklopu projekta Treneri velikog srca otvorena škola atletike za djecu s teškoćama u razvoju. Makarska će se djeca s teškoćama u razvoju odsad moći nesmetano baviti sportom uz stručni nadzor posebno educiranih trenera, zahvaljujući projektu kojeg širom Hrvatske provode Allianz i Hrvatski olimpijski odbor.

Društveno-odgovornim projektom Treneri velikog srca prepoznata je potreba velikog broja djece u Hrvatskoj koja nemaju mogućnost bavljenja sportom. Program atletskih škola osmišljen je da potakne djecu da se okušaju u velikom broju disciplina, s naglaskom na sinergijski učinak individualnog i grupnog rada. Njegova posebnost je što djeci s teškoćama u razvoju omogućuje zajedničke treninge s ostalim sportašima što pospješuje njihovu socijalizaciju.

„Dosadašnja pozitivna iskustva iz atletskih i plivačkih škola koje su dio ovog projekta te napredak njihovih polaznika ohrabruju nas da gledamo prema naprijed i tražimo nove mogućnosti za sve one koji se žele baviti sportom. Posebno nas veseli podrška svih uključenih te činjenica da se radi o projektu s dugotrajnim potencijalom, od kojeg će koristi imati ne samo djeca s teškoćama u razvoju, nego i sama zajednica“, izjavio je Dino Drača, direktor poslovnice Allianza u Splitu, zahvalivši pritom Hrvoju Kujunđiću s Kineziološkog fakulteta u Splitu i timu makarskih volontera koji su se posebno angažirali u pokretanju ovog projekta. „Ovi mladi sportaši radi kojih smo se danas okupili svakodnevno nas uče da barijere postoje samo u našim glavama i da nema toga što se radom i predanošću ne može ostvariti“, zaključio je Dino Drača.

Predsjednik Športskog saveza invalida Splita Mijo Bakić izrazio je svoje zadovoljstvo otvaranjem nove atletske škole naglasivši pritom važnost aktivnog načina života i socijalizacije kroz sport. „Bavljenje sportom pogoduje razvoju motoričkih sposobnosti djece s teškoćama u razvoju, što uz zajedničke treninge i međusobno druženje u velikoj mjeri utječe na podizanje kvalitete života“, pojasnio je Mijo Bakić te dodao kako je ključ uspjeha u edukaciji trenera čiji profesionalni pristup omogućuje djeci s teškoćama u razvoju da iskoriste svoje potencijale i prate vlastiti napredak.

Otvorenju makarske škole nazočila je i Marina Andačić Krivić, savjetnica u Odjelu za društvene djelatnosti grada Makarske, koja je pružila podršku ovom, ali i budućim projektima kojima je cilj povećanje kvalitete života svih građana Makarske.

Za okupljene je tom prilikom pripremljen i sportsko-zabavni program u kojemu je naš proslavljeni paraolimpijac Branimir Budetić odmjerio snage sa svjetskom prvakinjom u kick-boxingu i aktualnom makarskom sportašicom godine Anđelom Stanić, nakon čega je uslijedila demonstracija treninga atletske škole. Otvorenje škole podržali su i sportaši invalidi Zoran Jezerčić i Pero Sunara.

Projekt Treneri velikog srca pokrenut je u suradnji s poznatom paraolimpijkom Anom Sršen u listopadu 2013. otvaranjem najprije plivačkih, a potom i atletskih škola širom Hrvatske. Atletski program razvijen je u suradnji s dr. sc. Tomislavom Krističevićem, izbornikom atletske reprezentacije osoba s invaliditetom, te Kineziološkim fakultetom u Zagrebu.

Više informacija o projektu i pregled škola po gradovima dostupan je na Facebook stranici Allianz ParaSport.

www.allianz.hr