U sklopu Allianzovog projekta „Treneri velikog srca“ u Virovitici otvorena prva škola atletike za djecu s teškoćama u razvoju

Početkom listopada prošle godine Allianz je pokrenuo poseban sportski program za djecu s teškoćama u razvoju pod nazivom Treneri velikog srca, u sklopu kojeg je otvoreno devet plivačkih škola diljem Hrvatske, a danas je službeno otvorena i prva atletska škola u Virovitici. Otvorenju su prisustvovali Alen Bjelica, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice, Tomislav Krističević, izbornik hrvatske atletske reprezentacije osoba s invaliditetom i prodekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te voditeljica korporativnih komunikacija u Allianzu Lana Zeković Mellé. Podršku projektu dali su i slavni atletičar i paraolimpijac Branimir Budetić te Dejan Patrčević, triatlonac i rekorder u Ironmanu, koji su ovom prilikom omjerili svoje snage demonstrirajući atletske discipline za novinare.

Kreativan i prilagođen pristup dječjoj atletici kroz novi projekt Međunarodne atletske federacije Kids' Athletics omogućio je Trenerima velikog srca da nakon plivačkih pokrenu i atletske škole, a program se razvija u suradnji s Kineziološkim fakultetom u Zagrebu. Kao nositelj projekta, Tomislav Krističević naglasio je kako se program temelji na motivaciji djece i na velikom broju rekvizita primjerenih njihovoj dobi. „Dosad su djeca nastupala u samo jednoj ili dvije discipline, a onda čekala do kraja natjecanja i većina bi se kući vratila bez medalje. To nije motivirajuće i stoga nastojimo da djeca budu cijelo vrijeme uključena u aktivnosti, da se okušaju u svim disciplinama i da rezultate ostvare zajedno, kao tim“, objašnjava Tomislav Krističević.

Škole atletike unutar projekta Treneri velikog srca posebno su značajne jer omogućuju djeci sa i bez teškoća u razvoju zajedničke treninge kao dio iste ekipe, bez odvajanja, što je važno s aspekta njihove socijalizacije, a doprinosi rušenju predrasuda. Ključan faktor u cijelom procesu su posebno certificirani treneri koji motiviraju djecu i kreiraju atmosferu u kojoj se članovi međusobno podupiru te kroz sinergiju individualnog i grupnog rada uče djecu da daju najbolje od sebe kako bi svladali nove vještine.

Treneri velikog srca prvi je projekt u Hrvatskoj usmjeren na razvoj sporta za djecu s teškoćama u razvoju na lokalnoj razini. U organizaciji Allianza i Ane Sršen, projektom su do sada pokrenute plivačke škole u devet gradova diljem Hrvatske, a cilj je atletskim školama obuhvatiti sve gradove koji nemaju potrebnu infrastrukturu ili mogućnost korištenja bazena za pokretanje plivačkih škola. Od početka nam je cilj bio osigurati održivost projekta Treneri velikog srca i proširiti ga i na druge gradove, stoga surađujemo s udrugama, upravama sportskih klubova te lokalnim vlastima, a interes za sudjelovanjem pristiže iz cijele Hrvatske. Želja nam je jednog dana omogućiti svakom djetetu u Hrvatskoj ravnopravnu mogućnost bavljenja sportom“, izjavila je Lana Zeković Mellé, voditeljica korporativnih komunikacija u Allianzu.

Kroz projekt Treneri velikog srca škole trenutno pohađa više od stotinu djece pod nadzorom  posebno certificiranih trenera. Dosad je educirano dvanaest trenera za plivanje i deset trenera za atletiku, četiri iz atletskih klubova, a šest iz projekta Hrvatskog atletskog saveza osoba s invaliditetom. Ovog je ljeta još u planu otvorenje atletske škole u Osijeku, a na jesen i u Dubrovniku te Zadru. Više informacija o projektu i točan raspored škola po gradovima svi zainteresirani mogu pronaći na Facebook stranici Allianz ParaSport, a informacije mogu dobiti i slanjem e-maila na adresu treneri.velikog.srca@gmail.com.