Hodanje sa svrhom: koliko koraka morate dnevno napraviti?

Često se smatra da je 10.000 koraka „zlatni broj“ ili zlatni standard kad je riječ o dobroj kondiciji. Uređaji za praćenje tjelesne kondicije preporučuju 10.000 dnevno kako biste se osjećali zdravi i bili u dobroj kondiciji. No jeste li znali kako ta brojka od 10.000 koraka, što je oko 8 kilometara, ili 5 milja, ne proizlazi iz znanosti, nego iz marketinga?

Mit o 10.000 koraka dnevno: što znanost otkriva o ostajanju u dobroj kondiciji

Radi iskorištavanja popularnosti Olimpijskih igara u Tokiju 1964. japanski profesor medicinskih znanosti izumio je pedometar, odnosno Manpo-Kei, što u prijevodu znači mjerač od 10.000 koraka. Ali broj od 10.000 nije utemeljen na stvarnom istraživanju, nego zato što je zvučao dobro. No od tada se ta brojka zadržala. 

Dakle, trebate li stvarno hodati 10.000 koraka dnevno kako biste ostali u formi? Ukratko, ne. Stručnjaci smatraju da slične rezultate za poboljšanje zdravlja možete postići ako napravite oko 8.000 koraka dnevno jer dobrobiti nakon toga počinju opadati. Iako je hodanje odlično za vaše zdravlje, istraživanja sugeriraju kako bi 6.000 do 8.000 koraka mogao biti bolji cilj, a sve više od 8.000 zapravo se ne računa u smislu zdravstvenih prednosti.

Kako napraviti više koraka dnevno

Ključ je u kretanju. Medicinski stručnjaci preporučuju da napravite male promjene u načinu života kako biste više koračali. Ovo su neki jednostavni načini kako napraviti više koraka dnevno. 

• Svaki dan odvojite 30 minuta za šetnju u vrijeme ručka ili pokušajte prošetati tri puta po 10 minuta. 

• Hodajte na mjestu ili po kući dok čekate da voda zaključa.

• Telefonirajte dok hodate.

• Siđite iz javnog prijevoza stanicu prije. 

• Parkirajte dalje kako biste više hodali.

• Svakog tjedna dogovorite vrijeme za hodanje s prijateljima, obitelji ili susjedima.

• Družite se s prijateljima u šetnji umjesto u kafiću ili baru.

• Koristite se stubama umjesto dizala.

• Tijekom dana iskoristite nekoliko prilika za ustajanje, izlazak i kretanje. 

• Upotrijebite besplatnu aplikaciju za praćenje koraka na svojem telefonu da vidite kako napredujete svaki dan.

• Postavite idealni broj koraka za zdraviju verziju sebe.

Budući da ne postoji točan odgovor na to koliko biste koraka trebali napraviti svaki dan, bolje je pronaći cilj koji odgovara vašem tijelu i načinu života. Kako biste odredili svoj cilj broja koraka, počnite s brojenjem koliko koraka napravite u prosjeku od tjedan dana. Zatim povećavajte broj za 500 svaki tjedan. Nastavite povećavati dnevni broj koraka dok ne postignete brojku od oko 6.000 – 8.000.

Stručnjaci se slažu kako redovito hodanje može imati koristi i za tijelo i za um. Hodanje može smanjiti rizik od demencije, raka i bolesti srca. Dobra je vijest da ne morate nužno postići cilj od 10.000 koraka kako biste ostvarili te prednosti – bilo koji broj koraka je bolji od nule.