Komentar financijskog tržišta siječanj 2024.

Sažetak:

Inflacija je i dalje povišena, ali uz primjetan pad u zadnje vrijeme. Snažna tržišta rada najzaslužnija su za otpornost ekonomija. Veća je globalna recesija izbjegnuta te se čini kako centralne banke u bližoj budućnosti mogu smanjivati kamatne stope i potaknuti gospodarsku aktivnost.

U Hrvatskoj i dalje bilježimo visoki rast BDP-a uz nastavak poboljšanja javnih financija, što je prepoznato i od strane triju vodećih kreditnih rejting agencija koje su podignule izglede Hrvatske iz stabilnih u pozitivne.

Na obvezničkim je tržištima u zadnjem tromjesečju prošle godine došlo do pada prinosa na obveznice na globalnoj razini, tržište očekuje kako će uskoro doći do spuštanja referentnih kamatnih stopa od strane centralnih banaka. Krivulje su i dalje inverzne, prinosi na obveznice kraćih dospijeća u pravilu viši nego prinosi na obveznice dužih dospijeća.

Dionička tržišta bilježe dvoznamenkaste pozitivne prinose u SAD-u i eurozoni u 2023. godini, a performans su predvodile dionice tehnoloških kompanija. Sjajan performans imalo je i hrvatsko dioničko tržište uz sve veće povjerenje investitora prema domaćim kompanijama.

Pozitivna očekivanja glede nadolazećih turističkih sezona, dostupnost EU sredstava, snažno tržište rada i konvergencija standarda prema prosjeku EU-a i eurozone trebala bi biti pozitivan pokretač vrijednosti lokalnog dioničkog tržišta i u budućnosti.

Viši trenutačni prinosi te mogućnost pada referentnih kamatnih stopa odnosno mogućnost cjenovne aprecijacije čine obveznice i dalje atraktivnom klasom imovine. Atraktivnost hrvatskih državnih obveznica dodatno proizlazi iz veće fundamentalne i kreditne kvalitete RH što bi moglo utjecati na sužavanje premija rizika (spreadova).

Dugoročni investicijski horizont: prednosti koje nudi tržište kapitala u dugom roku nadilaze periode pojačane tržišne volatilnosti te se dugoročnijom investicijskom orijentacijom negativni periodi mogu uspješno neutralizirati.

Upravljanje imovinom osiguranja: konzervativniji pristup uz fokus na instrumente fiksnog prinosa, usklađivanje karakteristika investicijskog portfelja s profilom obveza, osiguravanje stabilnog prinosa tijekom duljeg vremenskog razdoblja i održavanje uvijek dostatne razine likvidnosti.

Cijeli komentar financijskog tržita pročitaj u dokumentu u prilogu.