Mjesec borbe protiv raka dojke

Rak dojke najčešći je rak kod žena u svijetu, s približno 1,7 milijuna novih slučajeva godišnje.

Učestalost raka dojke u porastu je, osobito u zemljama u razvoju gdje se većina slučajeva dijagnosticira u kasnim stadijima.

Pobliže razmatramo rak dojke, ističući simptome, rizike, dijagnozu i liječenje bolesti.

Vrste raka dojke

Rak dojke maligni je tumor koji nastaje u stanicama dojke. S vremenom, kancerogeni tumor raste, može zahvatiti okolno tkivo i proširiti se na druga područja tijela.

Rak dojke obično počinje u unutarnjoj ovojnici mliječnih kanala (duktalni karcinom) ili režnjića koji ih opskrbljuju mlijekom (lobularni karcinom). Duktalni karcinom najčešći je tip raka dojke.

Invazivni rak dojke

Ako je rak dojke invazivan, stanice raka šire se iz režnjića ili kanala i napadaju obližnje tkivo. Kod ove vrste raka, stanice raka mogu se proširiti u limfne čvorove i druge organe putem krvotoka ili limfnog sustava.

Neinvazivni rak dojke

Tada je rak ograničen na mjesto gdje se izvorno razvio.

Ovaj tip raka dojke često se naziva „pretkanceroznim“. To znači da, iako se kancerogene stanice nisu proširile izvan svog mjesta nastanka, one se na kraju mogu razviti u invazivni rak dojke.

Simptomi raka dojke

Simptomi raka dojke uvelike variraju, a mnogi oblici raka dojke uopće nemaju očite simptome. Simptomi slični onima kod raka dojke mogu biti posljedica nekancerogenih stanja poput infekcije ili ciste. Iako će većina kvržica biti nekancerogena, bitno je da svaku kvržicu pregleda liječnik ili zdravstveni djelatnik.

Odmah se posavjetujte s liječnikom ako se otkrije bilo koji od sljedećih znakova ili simptoma. Liječnik će obaviti fizički pregled, a zatim uputiti specijalistu ako se utvrdi da je potrebna daljnja procjen

- Kvržica u dojci

- Zadebljalo tkivo u dojci

- Bol u pazuhu ili dojci

- Promjena veličine ili oblika grudi

- Otok dijela ili cijele dojke

- Iritacija kože ili udubljenja/rupice

- Osip na bradavicama

- Inverzija bradavice

- Iscjedak iz bradavice

Samopregled dojki

Rano otkrivanje raka dojke ključno je za uspješno liječenje i oporavak. Redoviti pregledi mogu pomoći u ranom otkrivanju, povećavajući vjerojatnost pozitivnog ishoda. Redoviti su mamografski pregledi ključni, ali kako mamografski pregledi ne otkrivaju svaki rak dojke, važno je biti svjestan promjena na dojkama te poznavati znakove i simptome raka dojke.

Samopregled dojki trebao bi biti dio vaše mjesečne zdravstvene rutine, a trebali biste posjetiti svojeg liječnika ako osjetite promjene na dojkama.

Zdravlje grudi počinje s osjećajem što je normalno za vaše grudi (svijest o grudima). Za promicanje zdravlja dojki razmislite o redovitom samopregledu dojki, znajte što je za vas normalno i kada se trebate posavjetovati s liječnikom. S vježbom ćete otkriti kako se vaše grudi razlikuju u osjetljivosti i teksturi u različito vrijeme tijekom vašeg menstrualnog ciklusa. Obavite samopregled dojki barem jednom mjesečno.

Korak 1

Pogledajte svoje grudi u ogledalu s ravnim ramenima i rukama na bokovima.

Tražiti:

·       Sve nepravilnosti u uobičajenoj veličini, obliku i boji dojki

·       Iskrivljenje ili oteklina

·       Udubljenje, naboranje ili ispupčenje kože

·       Inverzija bradavice

·       Crvenilo, bol, osip ili otok

Korak 2

Podignite ruke iznad glave i potražite iste promjene.

Korak 3

Stisnite bradavicu i provjerite ima li iscjetka i kvržica. Potražite bilo kakve znakove tekućine koja izlazi iz jedne ili obje bradavice (to može biti vodenasta, mliječna, žuta tekućina ili krv).

Korak 4

Lezite tako da se tkivo dojke ravnomjerno rasporedi duž stijenke prsnog koša. Stavite jastuk ispod desnog ramena, a desnu ruku iza glave. Lijevom rukom lagano pomičite jastučiće prstiju oko desne dojke malim kružnim pokretima pokrivajući cijelo područje dojke i pazuha.

Koristite lagani, srednji i čvrsti pritisak. Ponovite ove korake za lijevu dojku.

Korak 5

Na kraju opipajte svoje grudi dok stojite ili sjedite. Mnoge žene smatraju da je najlakši način da opipaju grudi kada im je koža mokra i skliska, pa ovaj korak rado rade pod tušem. Pokrijte cijelu dojku, koristeći iste pokrete ruku opisane u koraku 4.

Prevencija raka dojke

Promjene načina života mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja raka dojke.

Konzumacija alkohola – ako se alkohol konzumira, treba biti umjeren.

Budite tjelesno aktivni – odvajanje vremena za tjelesnu aktivnost vrlo je važno za cjelokupno zdravlje. Održavanje fizički aktivnog načina života i zdrave tjelesne težine smanjuje rizik povezan s rakom dojke.

Dijeta – istraživanje je pokazalo da žene koje slijede zdravu, dobro uravnoteženu prehranu mogu smanjiti rizik od razvoja raka dojke. Glavni obrok trebao bi se sastojati od tri četvrtine povrća, graha ili žitarica i jedne četvrtine mesa, ribe ili bjelančevina. Pokušajte birati vodu umjesto ostalih pića.

Smanjite unos soli i pokušajte izbjegavati previše prerađene hrane bogate šećerom.

Hormonska terapija u postmenopauzi – ograničavanje hormonske terapije može pomoći u smanjenju rizika od razvoja raka dojke. Važno je da pacijentica sa svojim liječnikom temeljito razgovara o prednostima i nedostatcima.

Održavanje zdrave tjelesne težine – osobe sa zdravom tjelesnom težinom imaju znatno manje šanse za razvoj raka dojke u usporedbi s onima koje su pretile.

Upoznajte svoje grudi – redovito pregledavajte svoje grudi i shvatite što je normalno za vaše grudi kako bi se sve abnormalnosti mogle brzo prepoznati.

Redovito pregledavajte – idite na redovite preglede dojki, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kada započeti s probirima za rak dojke i koliko često.

Izvor: www.allianzcare.com

Nagradni natječaj "Ružičasti mjesec"

U mjesecu borbe protiv raka dojke osnaži druge i osvoji zdravstvenu zaštitu za sebe. Saznaj više ovdje.