Rak prostate – simptomi, rizici i liječenje

Rak prostate je drugi najčešći rak kod muškaraca. Pobliže ćemo razmotriti rak prostate, istaknuti simptome, faze bolesti, rizike i liječenje bolesti.

Što je rak prostate?

Rak prostate pojavljuje se kad se normalne stanice u toj žlijezdi promijene i pretvore u stanice raka stvarajući tumor. O svakom pojedincu ovisi kako će te stanice reagirati i utjecati na rad prostate. Kod nekih muškaraca stanice mogu rasti vrlo sporo i kod njih se ne moraju pojaviti simptomi raka prostate.

Kod drugih će pak stanice raka rasti vrlo brzo i bit će potrebno liječenje radi uništavanja stanica i sprečavanja širenja na ostala područja. Rizik razvoja raka prostate povećava se s godinama.

Često se dijagnosticira u ranim fazama prije nego što se počne širiti izvan žlijezde.

U mnogim slučajevima rak prostate može se izliječiti ili držati pod kontrolom.

Doznajte koji su čimbenici rizika

Uzrok raka prostate nije poznat. No postoje neki čimbenici koji mogu povećati rizik od te bolesti.

• Dob: Rizik se povećava s godinama. Šezdeset posto raka prostate dijagnosticira se kod muškaraca starijih od 65 godina.

• Obiteljska anamneza: Muškarci čija su braća ili očevi imali rak prostate u ranoj dobi i sami imaju povećan rizik od razvoja bolesti.

• Rasa: Muškarci crne boje kože u Americi i na Karibima imaju 70 % više šanse razviti rak prostate od ostalih etničkih skupina.

• Prehrana: Muškarci čija prehrana uključuje mnogo zasićenih masti, a nedovoljno zelenog povrća imaju povećan rizik od obolijevanja.

• Preboljeli rak: Muškarci koji su preboljeli rak u većem su riziku od obolijevanja od raka prostate.

Faze raka prostate

Tri su faze raka prostate, a one ovise o tome koliko je velik tumor i koliko se raširio. Određivanjem faze raka na doktorima je da odluče koje bi liječenje bilo najprikladnije.

Kako bi se doznalo više o fazi bolesti, pacijentu se rade pretrage za dijagnozu raka. Katkad nije moguće odrediti fazu nego tek nakon operacije.

Rana faza raka prostate

U ranoj fazi bolesti ili kad je rak lokaliziran, bolest je ograničena samo na žlijezdu. Tumor može biti vrlo mali i bolest može biti bez ikakvih simptoma. Liječnik može sumnjati na rak prostate nakon krvne pretrage PSA.

Pretraga PSA je pretraga iz krvi koja se ponajprije koristi za otkrivanje raka prostate. Pretraga mjeri razinu antigena specifičnog za prostatu (PSA) u krvi. PSA je protein koji proizvode kancerogena i nekancerogena tkiva u prostati.

PSA pretraga može samo indicirati problem s prostatom, no ne dijagnosticira posebno rak prostate.

Za liječenje rane faze raka prostate dostupno je nekoliko mogućnosti, a većina ima za cilj izliječiti rak.

Rak prostate često se dijagnosticira u ranim fazama prije nego što se počne širiti izvan prostate.

Lokalno uznapredovao rak prostate

Lokalno uznapredovao rak prostate slučaj je u kojem se rak prostate proširio po prostati i prešao na okolna tkiva, ali se nije još proširio na ostale dijelove tijela.

Možda se proširio na:

• tkivo oko prostate

• cjevčice koje provode sjeme (sjemenovode)

• obližnje tjelesne organe poput ravnog crijeva (rektuma) ili vrat mjehura

• limfne čvorove u blizini prostate.

Liječenje će ovisiti o tome koliko se rak prostate proširio.  Liječenje se može usredotočiti na iskorjenjivanje raka ili držanja pod kontrolom.

Uznapredovali rak prostate (metastazirani)

U fazi uznapredovalog raka prostate rak se proširio iz prostate na ostale dijelove tijela, najčešće limfne čvorove ili kosti. U nekim se slučajevima može također proširiti na ostale organe.

Stanice raka šire se na ostale organe u tijelu preko krvnih žila ili limfnog sustava.

Nije moguće liječiti uznapredovali rak prostate, ali postoje načini liječenja koji mogu pomoći u kontroli bolesti.

Simptomi raka prostate

Rak prostate obično uzrokuje simptome tek kad naraste dovoljno veliko da utječe na mjehur ili pritišće mokraćnu cijev te stvara probleme pri mokrenju. Ti se simptomi zovu urinarni simptomi raka prostate.

Problemi s mokrenjem česta su boljka muškaraca pri starenju.

Također je važno shvatiti kako rana faza raka prostate nema nužno urinarne simptome niti ikakve druge simptome. Ne smijete pretpostaviti kako nemate rak prostate samo zato što nemate urinarne simptome raka prostate.

Ako ste zabrinuti ili ako imate te simptome, posjetite liječnika kako biste mogli o njima raspraviti i kako biste ih mogli procijeniti.

Simptomi mogu uključivati sljedeće:

• urinarne probleme

• slab protok urina

• probleme s početkom ili završetkom mokrenja

• učestalo mokrenje

• učestalo buđenje zbog mokrenja tijekom noći

• bolno mokrenje

• krv u mokraći ili spermi – rjeđi simptomi

• hitno – nagla snažna potreba za mokrenjem

• osjećaj da mjehur nije do kraja ispražnjen

• istjecanje mokraće

• probleme s erekcijom – rjeđi simptomi.

Kako se dijagnosticira rak prostate?

Budući da rana faza raka prostate obično nema simptome, bolest se često otkriva testovima za rak prostate. To znači da liječnik provjerava mogućnost od raka prostate, čak i kad se ne pojavljuju simptomi raka.

Muškarci koji posjete liječnika zbog urinarnih simptoma prvo prolaze sistematski pregled na kojem liječnik dobiva uvid u opće zdravlje pacijenta, simptome i obiteljsku anamnezu raka prostate.

Prva pretraga za procjenu prostate je PSA krvna pretraga i digitalno rektalni pregled.

U ranoj fazi bolesti tumor prostate može biti tako mali da ga liječnik ne može osjetiti tijekom digitalno rektalnog pregleda.

Povećana razina PSA upućuje na to da muškarac može imati problem s prostatom te se šalje na daljnje pretrage.  Velik broj muškaraca s povišenim PSA koji su poslani na biopsiju prostate nemaju rak prostate.

Liječenje raka prostate

Liječenje raka prostate state ovisi o tome:

• gdje se rak nalazi

• koliko je uznapredovao ili se proširio (faza)

• koja je vrsta raka

• koliko abnormalno stanice izgledaju ispod mikroskopa (stupanj)

• kakvo je opće zdravlje pacijenta i razina kondicije.

Liječnik će s pacijentom razmotriti opcije liječenja, objasniti prednosti i moguće nuspojave. Mnogim je muškarcima stresno odabrati načine liječenja i boje se da ne odaberu krivi način. Često ne postoji jedna najbolja opcija, važno je dati si vremena i razmisliti o svakom načinu liječenje te odlučiti s liječnikom koja je opcija najbolja.

Aktivno promatranje

Općenito se preporučuje muškarcima kod kojih se rak dijagnosticira rano, ograničen je ili ne uzrokuje simptome. Muškarci prate promjene kod tijeka bolesti i redovito se liječe.

Terapija zračenjem

Visoko energetske X-zrake ciljane su na rak radi izlječenja ili kontrole.

Postoje dvije primarne vrste radioterapije. Vanjska radijacija zraka i interna radijacija (brahiterapija).

Hormonska terapija

Rak prostate ovisi o rastu muškog hormona testosterona. Smanjivanjem količine testosterona s pomoću hormonske terapije rast stanica raka može se usporiti ili zaustaviti.

Kemoterapija

Neki pacijenti s uznapredovalim rakom prostate mogu biti podvrgnuti kemoterapiji u kombinaciji s hormonskom terapijom.

Propisuju se lijekovi protiv raka napravljeni da zaustave rast stanica raka.

Operacija

Radikalna prostatektomija je druga opcija liječenja uz terapiju zračenjem, a odabir uvelike ovisi o tome što pacijent želi.

Opcije uključuju otvorenu abdominalnu operaciju i minimalno invazivnu laparoskopsku operaciju (obje se izvode „poštedom živaca“) što je povezano sa znatno nižom stopom komplikacija koje bi utjecale na kvalitetu života pacijenta.

Te se tehnike također provode kao robotske operacije.

I liječenje zračenjem i kirurško liječenje mogu imati neželjene komplikacije urinarne inkontinencije i erektilne disfunkcije.

Primiti vijest o raku prostate je šok. Teško je zapamtiti i razumjeti sve informacije koje daje liječnik ili znati koja pitanja treba postaviti. Mnogi muškarci traže liječnika da zapiše informacije i zabilježi detalji o rezultatu biopsije te opcijama liječenja kako bi im se mogli vratiti kasnije.