Zdrav duh u zdravom tijelu – savjeti za kvalitetnije zdravlje

U svojem trudu da se brinemo o našim najmilijima i pružimo im podršku u teškim životnim situacijama, često zaboravljamo da je naše vlastito zdravlje od ključne važnosti. Iako se svi slažemo da bi zdravlje uvijek trebalo biti naša primarna briga, ponekad se dogodi da sebe stavljamo na drugo mjesto. U današnjem užurbanom načinu života, suočeni s velikim brojem obveza, često zanemarujemo svoje zdravstvene potrebe uz opravdanje „ma proći će“. No, trebamo biti svjesni kako takvo odgađanje promjene naših navika može ozbiljno ugroziti kvalitetu našeg zdravlja.

Svjetski dan zdravlja, koji se svake godine obilježava 7. travnja, posvećen je promicanju prednosti dobrog zdravlja i dobrobiti. Svake se godine fokus stavlja na različite javnozdravstvene izazove, a ove godine WHO ističe temu „Moje zdravlje, moje pravo“ kako bi obilježio svoju 76. godišnjicu.

Diljem svijeta organiziraju se kampanje, uključujući konferencije, seminare, radionice i aktivnosti, a mi donosimo nekoliko prijedloga kako ovaj dan možete iskoristiti za poboljšanje vlastitog zdravlja: 

Budite aktivniji
Redovita tjelovježba važna je za održavanje zdravlja i forme. Pomaže smanjiti stres, podiže raspoloženje i povećava gipkost tijela. Stručnjaci preporučuju 150 i više minuta umjerene do snažne tjelesne aktivnosti svakog tjedna kako biste smršavili, postali psihički otporniji i, što je najvažnije, smanjili rizike od kardiovaskularnih bolesti, kao što su srčani i moždani udari te dijabetes. 
Meditirajte
Uz brigu o svojem tjelesnom zdravlju, važno je da se posvetite i svojoj psihičkoj dobrobiti. Uključite meditaciju i jogu u svoju dnevnu rutinu ili vježbajte duboko disanje. Vježbanje svjesne meditacije, joge i dubokog disanja opušta i umiruje vaš um i tijelo. 
Hranite se zdravo
Prema preporukama, svatko bi trebao svakodnevno konzumirati pet porcija svježeg voća i povrća radi dobivanja potrebnih količina hranjivih tvari. Uključite nemasne bjelančevine u svoju prehranu, kao što su perad, grah, riba i tofu. Izbjegavajte prejedanje i jedite dok ne budete siti. Prestanite jesti prije nego što se osjećate potpuno siti i dajte svojem tijelu vremena da pravilno probavi hranu. Grickajte namirnice kao što su orašasti plodovi i voće te izbacite nezdravu, prženu i prerađenu hranu.
Pijte puno vode
Pijenje dovoljno vode svakog dana važno je za održavanje razine hidracije u vašem tijelu. Voda je prirodni pročišćivač organa i probavnog sustava te pomaže izbaciti štetne toksine iz tijela. 
Izbjegavajte štetne tvari 
Riješite se loših navika poput pušenja i konzumiranja alkohola. Svjetski dan zdravlja može biti ono „sutra“ na koje već predugo odgađate prestanak štetnih navika .
Dobro se odmorite i naspavajte
Spavanje izravno utječe na vaše raspoloženje, metabolizam, tjelesnu težinu, pamćenje, razinu stresa, imunitet i kardiovaskularno zdravlje. Čvrst san noću pomaže opustiti tijelo, umiriti um i osloboditi se stresa.
Obavite liječnički pregled
Čak i ako se osjećate zdravo, važno je redovito odlaziti na liječničke preglede kako biste bili sasvim sigurni da je sve u redu s vašim zdravljem. Dogovorite sistematski pregled kod svojeg liječnika. Visoki krvni tlak može godinama ostati neprimijećen, zbog čega se povećava rizik od srčanoga i moždanog udara, između ostalih bolesti. Vaš postotak tjelesne masti: (količina masti koju nosite sa sobom) može povećati rizik od raznih bolesti i poteškoća, uključujući rak. A vaš postotak visceralne masti (nevidljiva masnoća koja okružuje vaše organe) može povećati rizik od razvoja dijabetesa.