Rizik: Jelo i piće na godišnjem odmoru

Kad putujete u zemlje u razvoju, postoji opasnost od infekcija ili trovanja. Često nije dostupna čista, pitka voda iz vodovoda ili nedostaju higijenski ispravne namirnice.

  • Čuvajte se od infekcija

U dalekim zemljama suviše opušteno postupanje s namirnicama ili napitcima može uzrokovati za život opasne bolesti ili trovanja.  

  • Umanjite negativne posljedice loše higijene

Kojim jednostavnim mjerama možete izbjeći rizike kod jela i pića unatoč lošim higijenskim standardima? Naši savjeti će vam u tome pomoći.

  • Trovanje ribom

Morski otrovi, npr. toksin ciguatera, kroz hranidbeni lanac talože se u jestivoj ribi i plodovima mora i uzrokuju opasno trovanje ribom.

Ako ne pripremate sami vodu za piće, a nalazite se u jednoj od zemalja u razvoju, molimo vas da vodite računa o sljedećem:
 

  •  Nemojte piti vodu iz površinskih voda, vodu iz bunara ili vodu iz vodovoda.
  • Pijte isključivo iz originalno zatvorenih boca s mineralnom vodom. Ako vam serviraju bocu koja je otvorena na šanku, uvijek postoji opasnost da su vam podvalili „recikliranu“ bocu napunjenu vodom iz vodovoda.
  • Ako niste sigurni, pijte iz boce koju ste sami otvorili, a ne iz čaše ili šalice koje nisu čiste.
  • Napitci pripremljeni s prokuhanom vodom poput čaja i kave sigurni su.
  • Alkoholna pića u načelu ne sadržavaju klice. Vino upitne kvalitete može sadržavati otrove iz plijesni.
  • Pijte isključivo pasterizirano ili prokuhano mlijeko.
  • Nemojte koristite kockice leda, većina uzročnika bolesti može preživjeti u ledu.

Ovdje vrijedi sljedeće načelo: „Boil it, peel it, or forget it!“ Na hrvatskome: „Prokuhaj, oguli ili zaboravi!“

  • Jedite sirovo voće koje ste sami ogulili. Alternativa je da voće blanširate, odnosno jednu minutu stavite u kipuću vodu.
  • Nemojte jesti lisnatu salatu.
  • Konzumirajte isključivo dobro kuhana ili pečena jela.
  • Izbjegavajte sirove ili slabo pečene namirnice, osobito meso, perad, morske plodove, ribu, jaja, majonezu, sladoled ili kreme s maslacem.
  • Ograničite se na konzumaciju industrijski proizvedenoga i zapakiranog sladoleda.
  • U zemljama u razvoju također su nesigurni hladni bifei i podgrijana jela.
  • Nemojte kupovati lokalno proizvedena prehrambena ulja jer mogu biti krivotvorena i stoga štetna za vaše zdravlje.
  • Prije kuhanja s lokalnim namirnicama upoznajte se s pravilnim načinom njihove pripreme. Egzotično voće i povrće mogu sadržavati otrove, koji se neutraliziraju tek tijekom kuhanja.

Morski otrovi, koji se kroz hranidbeni lanac talože u jestivoj ribi i plodovima mora, velik su problem. Najučestalije trovanje ribom zove se ciguatera. Uzrokuje ga neurotoksin koji luče određeni bičaši, koji žive na algama i morskim travama u koraljnim grebenima.

Problem: Toksin ciguatere je toplinski stabilan i ne može se uništiti prženjem. Prisutan je u ribama iz tropskih i australskih voda, posebice grabežljivim ribama poput barakude, tune, murine, skuše, škarpine i kirnje.

  •  Informirajte se na licu mjesta jesu li trenutačno poznati slučajevi trovanja toksinom ciguatera.
  • Oluje na koraljnim grebenima povećavaju rizik od ciguatere. Stoga nakon nevremena nemojte konzumirati ribe i morske plodove.
  • Izbjegavajte robu i morske plodove tijekom cvjetanja mora.
  • Preferirajte dubokomorsku ribu koja je u pravilu sigurna.

Sljedeće mjere će vam pomoći u tome da umanjite negativne posljedice loših higijenskih standarda u zemljama u razvoju:

  • Načelno se informirajte o potencijalnim zdravstvenim rizicima uzrokovanim hranom, za pojedine zemlje pogledajte savjete o putovanju i sigurnosti ministarstva vanjskih poslova. Tamo ćete pronaći i informacije o higijeni u pojedinim zemljama.
  • Jelo i piće zapakirajte tako da ih zaštitite od kukaca jer kukci mogu prenijeti bolesti.
  • Za pranje zubi koristite isključivo prokuhanu vodu. Jednako tako koristite prokuhanu vodu za konzumaciju lijekova.
  • Voda iz vodovoda pogodna je za pranje.
  • Uvijek koristite čiste ručnike.