Briga o ljubimcu po hladnom vremenu

Kako temperature padaju i dolazi zimsko vrijeme, važno je biti svjestan potreba vašeg ljubimca. Interni veterinar za Allianz Irsku sastavio je nekoliko vrhunskih savjeta koji će pomoći da vaš ljubimac bude ugrijan i siguran ove zime.

Šetnje pasa

🐾Naši su psi uvijek željni šetnje bez obzira na vrijeme, a i za nas je to dobro! Međutim, starije, vrlo mlade ili kratkodlake pasmine možda neće dobro podnijeti vrlo niske temperature ili one ispod ništice.

🐾 Topli, vodootporni kaputi dobri su za održavanje vašeg ljubimca suhim i tjelesne temperature.

🐾 Držite pse na sigurnom na povodcima po snježnom vremenu i u blizini zaleđenih jezera ili ribnjaka. Snijeg koji pada može prekriti mirise tako da oni ne mogu pronaći put natrag do vas.

🐾 Provjerite je li vaš ljubimac mikročipiran i nosi identifikacijsku pločicu u slučaju da se izgubi.

🐾 Jakne za vidljivost i reflektirajući ovratnici korisni su u mračnim večerima.

🐾 Smanjite duljinu šetnje u teškim vremenskim uvjetima. Dvije manje šetnje bile bi bolje nego dugo ostati vani.

🐾 Izbjegavajte ostavljati svog ljubimca u automobilu dulje vrijeme jer se brzo hladi i može djelovati poput hladnjaka.

🐾 Po povratku kući provjerite ima li na šapama zbijenog leda ili bolnih jastučića. Krpom namočenom u toplu vodu prebrišite između jastučića i uzduž trbuha kako biste uklonili čestice leda, kao i svu sol koja je bila rasuta po pločnicima kako biste spriječili smrzavanje. Dobro osušite i pustite svog ljubimca da se odmori u toplom udobnom krevetu u zatvorenom prostoru.

Kod kuće

🐾 Idealno bi bilo da kućni ljubimci zimi ostanu u kući  

🐾 Ako provode vrijeme vani, osigurajte im kućicu ili sklonište u šupi ili garaži s puno suhe, meke posteljine u koju se mogu ukopati.

🐾 Redovito provjeravajte da posuđe s vodom nije zamrznuto.

🐾 Dovedite mačke u kuću preko noći kada su temperature najniže.

🐾 Pripremite posude za mačji pijesak za korištenje preko noći.

🐾 Mačke ostavljene vani tražit će topla mjesta i često se nalaze ispod haube automobila. Uvijek provjerite prije pokretanja automobila.

🐾 Sredstvo protiv smrzavanja (etilen glikol) vrlo je otrovno za kućne ljubimce pa budite vrlo oprezni da očistite sve prolivene tvari i spremite ih na sigurno.

🐾 Starijim ljubimcima s artritisom potrebna je stalna toplina pa njihove krevete smjestite blizu radijatora ili drugog izvora topline.

🐾 Ako postoji upozorenje za loše vremenske uvjete, pobrinite se da se unaprijed opskrbite hranom za kućne ljubimce, pijeskom za mačke i svim lijekovima potrebnim vašem ljubimcu.

Slijedeći ove savjete, pomoći ćete da vaš ljubimac bude siguran, topao i sretan ove zime! 🐶🐱