Kako odabrati ispravan tip skija za sebe?

Pri odabiru skija treba voditi računa o stilu vožnje i svrsi. Stručni savjeti u prodavaonici sportske opreme pomoći će vam u donošenju prave odluke.
Tehnički optimalne
Carving skije su nakon uvođenja na tržište 1997. potisnule klasične skije za alpsko skijanje. Nešto kasnije na tržištu su se pojavile rocker skije i stekle brojne obožavatelje izvan skijaških staza. Rocker konstrukcija je u međuvremenu prevladala i na carving skijama. Posljednjih godina vlada trend lakših, a time ujedno i okretnijih skija. Proizvođači biraju laganije materijale poput karbonskih vlakana te optimalnija tehnička rješenja poput vrhova i završetaka ispunjenih zrakom.
Lagani, energetski učinkovit stil vožnje

Za razliku od konvencionalnih skija, rocker skije posjeduju negativan nagib te su nešto kraćeKontaktne površine se zbog toga pomiču više prema sredini skije, čak i kad skija nije opterećena. A vrh skije je jače savijen prema gore.

Rocker skije bolje reagiraju na okrete, rjeđe se nakose te stoga iziskuju manje snage za vožnju. Rocker skije su zato pogodne za dubok snijeg.

Na tvrdim stazama rocker skije u vožnji ravno nisu mirne: Vrhovi skija vibriraju pri visokom tempu ranije nego klasične skije. Univerzalne skije i skije za skijaške staze s rocker konstrukcijom imaju manji negativni nagib od freeride skija.

Za sve stilove vožnje i sve uvjete na stazi

Pri odabiru skija treba voditi računa o stilu vožnje i svrsi. Stručni savjeti u prodavaonici sportske opreme pomoći će vam u donošenju prave odluke. Okretnost i stabilnost skija ovisi o nagibu (rocker konstrukcija), jačini savijanja i torzijskoj krutosti. Duljina i vrsta sidecuta određuju hoće li skija biti najbolja u kratkim ili dugim zavojima. Ovisno o elastičnosti, amortizaciji i težini imat ćete osjećaj da se stazom vozite kao u sportskom automobilu ili kao da uživate u laganoj vožnji.

  • Easycarver: Lagane i jako okretne skije, koje su vrlo učinkovite, čak i pri opreznoj vožnji.
  • Allround skije: Prikladne su za razne staze i stilove vožnje. Neke od inačica su Ladycarver skije prilagođene ženskoj anatomiji te All-Mountain-Carver skije predviđene za dubok snijeg.
  • Slalomcarver: Kratke, krute skije koje su sa svojim izraženim sidecutom pogodne za dinamičnu vožnju i vrlo uske radijuse zavoja.
  • Racecarver i Crosscarver: Relativno dugačke skije prikladne za spust pri visokom tempu.
  • Freerider/Backcountry: Dugačke i široke skije – istinski stručnjaci za dubok snijeg.

Proizvođači skija neprestano rade na inovacijama. Zato ćete u trgovinama sportskom opremom naići na brojne različite „tipove skija“.

Osim toga postoje i turne skije, snowboardovi te tzv. splitboard. Splitboard izgleda poput snowboarda, ali se može podijeliti i pretvoriti u turne skije, kojima se skijaši mogu popeti uzbrdo. Za spust se polovice ponovno mogu spojiti u snowboard.

Kod skijaških štapova bitan je samo jedan kriteriji: vaša visina. Minimalna duljina skijaškog štapa može se načelno izračunati prema sljedećoj formuli visina × 0,7. Ako se nalazite između dviju veličina, odaberite dulje štapove. U trgovini isprobajte kako štapovi leže u rukavicama.

Stručni prodavač može vam pomoći u odabiru

Skijaški vezovi su precizni dijelovi koji moraju biti prilagođeni sportašu, tipu skije, pancerici i načinu vožnje:

  • Preslabo namješteni vezovi prerano će se otvoriti, skija će se prerano odvojiti i vi ćete pasti.
  • Prejako namješteni vezovi prekasno će se otvoriti, skija će pri padu ostati na pancerici te ćete ozlijediti koljeno ili slomiti neku kost.

Ukratko: Potreban vam je stručnjak koji će vam pomoći pri odabiru odgovarajućih vezova te će ih ujedno i pravilno namjestiti.

Sljedeće točke pomoći će vam u tome da prepoznate je li vaš „stručnjak za skijanje“ dobar u svojem poslu:

  • Za namještanje vezova koristi se metodom tibije ili metodom težine. Kod metode tibije mjeri širinu glave tibije. Kod metode težine upitat će vas za težinu i visinu.
  • Pri kupnji novih vezova dobit ćete upute za uporabu.
  • Također ćete dobiti potvrdu o namještanju vezova, odnosno potvrdu o inspekciji pri preuzimanju namještenih skija.