Kako održivi razvoj utječe na očuvanje naše zemlje?

Kao osiguravajuće društvo, različitim inicijativama i alatima u svakodnevnom poslovanju nastojimo biti pokretači pozitivnih promjena i dati svoj doprinos očuvanju Zemlje. Svakodnevno pomažemo našim klijentima da se nose s izazovima kao što su klimatske promjene i prirodne katastrofe (potresi, požari, poplave) te se brinemo o njihovoj financijskoj dobrobiti i stabilnosti lokalnoga gospodarstva.

Približavajući se Danu planeta Zemlje, koji se obilježava 22. travnja, želimo istaknuti važnost ove ključne teme i naglasiti ulogu naše Grupe u lokalnoj i globalnoj zajednici.

Što Allianz radi po pitanju održivog razvoja?

Ove smo godine objavili 23. izdanje Izvješća o održivosti, no naša priča o održivom razvoju započela je puno ranije. Strategiju o klimatskim promjenama Allianz je donio još 2005. godine i od tada svakodnevno nastojimo ostvariti pozitivan utjecaj ne samo na sadašnjost, već i na stvaranje kvalitetnih i zdravih preduvjeta za budućnost zajednice u kojoj djelujemo. Naša posvećenost održivom razvoju nije samo dio našeg poslovanja, već je naša strateška misija koja oblikuje svaki aspekt našeg djelovanja.

Različitim obrazovnim programima promičemo zapošljavanje, s posebnim naglaskom na siromašno stanovništvo, kako bismo im pomogli da pristupe radu i napreduju u današnjem okružju koje se brzo mijenja.

Također, Allianzovi zaposlenici diljem svijeta u razdoblju od lipnja do rujna sudjeluju u globalnom projektu Allianz World Run u sklopu kojega punih 90 dana trče i prikupljaju aktivne minute, čineći pritom dobro za sebe i lokalne zajednice diljem svijeta. Oko 40 naših zaposlenika iz Hrvatske svake godine sudjeluje u ovom projektu te trčeći i hodajući nastoje doprinijeti broju aktivnih minuta na globalnoj razini, istovremeno sudjelujući u globalnoj donaciji dobrotvornim projektima koji daju važan doprinos obrazovnim sustavima i lokalnim zajednicama širom svijeta.

Inkluzivnost i ravnopravnost jedni su od temelja naše organizacije pa tako s ponosom ističemo da u Allianzu Hrvatska čak 67 % Društva čine žene, a one ujedno čine 60 % udjela u Upravi našeg Društva.

Činimo svijet boljim i za naše nove generacije te smo u suradnji s Olimpijskim pokretom i Paraolimpijskim pokretom osnovali program Move Now kako bismo podigli svijest o važnosti bavljenja sportom. Ova inicijativa nudi niz globalnih programa i lokalnih trening kampova za pomicanje tijela, uma i duše kojima je cilj potaknuti mlade ljude na sport. Kao prvi na globalnoj razini, u suradnji s Međunarodnim paraolimpijskim odborom, pokrenuli smo namjensku seriju vježbi za osobe s teškoćama u razvoju. U Hrvatskoj su Allianz Hrvatska i Hrvatski paraolimpijski odbor svoje partnerstvo započeli davne 2011. godine i uz dugogodišnju suradnju i brojne projekte adresirali smo aktualne društvene probleme i javnosti približili izazove paraolimpijskih sportaša, stvarajući preduvjete za ravnopravnije i tolerantnije društvo.

Osim našeg fokusa na održivost, veliku pozornost također posvećujemo financijskoj pismenosti našeg stanovništva. Na našim društvenim mrežama redovito objavljujemo brojne edukativne sadržaje vezane za financijsku pismenost te smo partner projekta „Sigurnije sutra“ koji provodi Hrvatski ured za osiguranje, a s ciljem financijskog opismenjavanja šire javnosti, educiranja građana o pojedinim vrstama osiguranja, povećanja svijesti građana o važnosti osiguranja, preuzimanja osobne odgovornosti, kao i konkretiziranja koristi koje građani mogu imati od osiguranja.

Prošli mjesec imali smo priliku sudjelovati kao partneri na Tjednu novca na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom ovog događaja aktivno smo sudjelovali u edukaciji studenata o važnosti pametnog upravljanja vlastitim novcem.

Ovo je prilika da zajedno podignemo svijest o važnosti očuvanja našeg planeta i potaknemo pozitivne akcije za njegovu zaštitu. Neka budućnost bude vaša investicija – s nama kao vašim pouzdanim partnerom na putu prema sigurnosti i prosperitetu.

Cijelo Izvješće pročitajte ovdje -> Sustainability Report & other publications (allianz.com)