Veza između visoko prerađene hrane i zdravlja mozga

Istraživanja su pokazala da je prehrana koja sadržava visoko prerađenu hranu povezana sa slabljenjem kognitivnih sposobnosti povezanih sa starenjem te s problemima mentalnog zdravlja.


Želite li održati svoj mozak zdravim dok starite, trebali biste izbaciti određene namirnice iz prehrane, poput žitarica za doručak, zamrznute pizze za ručak i sladoleda poslije večere. Sve više studija pokazuje da bi prehrana koja se temelji na visoko prerađenoj hrani mogla biti uzrok slabljenja sposobnosti pamćenja i razmišljanja te uzrok problema mentalnog zdravlja poput depresije i anksioznosti.

Što je visoko prerađena hrana?

Visoko prerađena hrana prolazi proces opsežnog rafiniranja i obrade kako bi se poboljšao njezin izgled, okus i rok trajanja, a obično uključuje kemikalije, konzervanse i umjetne arome ili boje. Takva hrana ima manje esencijalnih hranjivih tvari poput vitamina, minerala i dijetalnih vlakana te sadržava visoke razine šećera, nezdravih masti i soli u usporedbi s neprerađenom hranom. 

Najbolji način da saznamo koja je hrana visoko prerađena jest da čitamo etikete. Dugačak popis sastojaka, a posebno sastojaka koje nikada ne biste pronašli u vlastitoj kuhinji, pokazatelji su da je hrana visoko prerađena. Neka od visoko prerađene hrane uključuje zapakirane slatkiše, bijeli kruh, pojedine žitarice za doručak, instant-rezance, slatka pića, grickalice, krekere, kekse, sladoled, jogurt s okusima, čips, prerađeno meso poput kobasica, hrenovki i slanine, zamrznuta jela i brzu hranu.

Kako visoko prerađena hrana šteti zdravlju vašeg mozga

Jedan od načina na koji visoko prerađena hrana može naškoditi zdravlju vašeg mozga jest nastajanje upale, što je prirodna reakcija tijela na ozljedu ili infekciju. Kad se takve upale događaju prečesto, one mogu oštetiti naše stanice i tkiva. Neka su istraživanja otkrila da prehrana bogata visoko prerađenom hranom može dovesti do kronične upale, koja je povezana s nizom moždanih poremećaja, uključujući depresiju, tjeskobu, Alzheimerovu bolest i demenciju.

Još jedan način na koji visoko prerađena hrana može naštetiti zdravlju našeg mozga jest poremećaj crijevnog mikrobioma. Mikrobiom crijeva sastoji se od trilijuna mikroorganizama koji žive u našim crijevima i imaju ključnu ulogu u našemu cjelokupnom zdravlju. Kad jedete mnogo visoko prerađene hrane, moguća su oštećenja dobrih bakterija u crijevima, što može dovesti do mnogih zdravstvenih problema, uključujući loše raspoloženje.

Visoko prerađena hrana također može biti štetna za zdravlje vašeg mozga jer je često bogata šećerom, solju i nezdravim mastima. Previše šećera može prouzročiti nagli skok i pad razine šećera u krvi, zbog čega se možete osjećati umorno i razdražljivo. Sol može prouzročiti visoki krvni tlak, koji povezujemo s povećanim rizikom od moždanog udara i drugih moždanih poremećaja. Nezdrave masnoće, poput nezasićenih masti, povezujemo s mnogim zdravstvenim problemima, uključujući pad kognitivnih sposobnosti.

Hrana za bolje zdravlje mozga

Odaberite prehranu koja uključuje mnogo voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina kako biste bolje održavali zdravlje svog mozga. Prehrana na biljnoj bazi bogata je hranjivim tvarima koje su vašem tijelu i mozgu potrebne za pravilno funkcioniranje.

Smanjite unos visoko prerađene hrane i umjesto toga jedite zdraviju hranu koja jača mozak, kao što su bobičasto voće, luk, jabuke, lisnato povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, sjemenke i riba. Odvojite više vremena za kuhanje kod kuće i pripremanje vlastite hrane te pazite da upotrebljavate svježe sastojke.

Tako ćete točno znati što jedete i moći kontrolirati količinu soli, šećera i nezdravih masnoća koje unosite.