Priopćenje za medije: Podaci o vozilu mogu biti velik poticaj za rast europskog digitalnog gospodarstva  

  • 11. Allianz Motor Day: Novi EU Zakon o podacima Allianz smatra dobrodošlim – no mišljenja smo da je potrebno uvođenje i dodatne regulative o sigurnoj razmjeni podataka o vozilima.
  • Vlasnici vozila trebaju imati potpunu kontrolu i suverenitet: Sami odlučuju tko podatke iz njihova vozila smije upotrebljavati za posebne namjene.
  • Allianz poziva na uspostavu reguliranog tržišta za razmjenu podataka i prakse kojom bi proizvođači vozila pružanje takvih podataka plaćali po poštenim cijenama.
  • Nova zakonska regulativa može osnažiti europsko digitalno gospodarstvo i učiniti naša prijevozna sredstva održivijima, sigurnijima i djelotvornijima.
  • Allianz u tome vidi velike pogodnosti za svoje klijente: EU Zakon o podacima omogućit će još veću individualizaciju tarifa za automobile, poboljšati sprečavanje prometnih nezgoda i bolje upravljanje odštetnim zahtjevima u osiguranju automobila.
  • Istraživanje Allianza provedeno u pet europskih zemalja pokazuje da je sve veći broj vozača voljan podijeliti podatke o automobilu sa svojim osiguravateljem.

München, 17. listopada 2023.

Svrha novog EU Zakona ima za cilj učiniti podatke iz povezanih vozila korisnima - na dobrobit vlasnika vozila, za poboljšanje sigurnosti cestovnog prometa i omogućivanje održivih digitalnih inovacija.

EU Zakon o podacima bio je glavna tema 11. Allianz Motor Day događaja održanog 17. listopada 2023. Stručnjaci su o novoj zakonskoj regulativi raspravljali u Centru za tehnologiju društva Allianz (AZT) u Ismaningu. 

 

Pametno korišteni podaci o vozilu prijevozni sustav čine sigurnijim, čišćim, pametnijim

Procjena društva Allianz bila je jasna: „Izražavamo dobrodošlicu EU Zakonu o podacima“, izjavio je Klaus-Peter Röhler, član Uprave društva Allianz SE. „Novi se zakon zalaže za inovativnost i tržišno natjecanje – to je europska inicijativa za jačanje europskoga digitalnog gospodarstva. Ta nova EU regulativa slijedi načelo koje ulijeva povjerenje: ‘Moj uređaj, moji podaci’ – i mi podupiremo ovu ideju“. Prema odredbama novog zakonodavstva, korisnici povezanog automobila moći će od proizvođača zahtijevati prijenos podataka prikupljenih iz vozila trećim stranama. Radi „jednostavnog pristupa podacima“ novi EU Zakon o podacima čak zahtijeva da se podaci učine dostupnima u stvarnom vremenu.

To bi, rekao je Röhler, moglo dovesti do stvarnih inovacija: „Svoje klijente iz područja autoosiguranja atraktivnim ponudama želimo potaknuti da svoje podatke podijele s nama. EU Zakon o podacima pružio bi i drugim tvrtkama i startupovima priliku da postanu inventivne. S pomoću milijuna podataka o položaju vozila i onih s kamera uživo moglo bi se riješiti pitanje potrage za parkirališnim mjestom u užim središtima gradova. Bila bi to dobitna kombinacija ne samo za vozače nego bi se time uštedjele i znatne količine energije, pomoglo u zaštiti klime i poboljšala kvaliteta zraka. Mudrom upotrebom podataka o vozilu stvorio bi se potencijal da svoj prijevozni sustav učinimo općenito sigurnijim, čišćim i pametnijim.“

 

Kako bi EU Zakon o podacima mogao promijeniti osiguranje automobila

Zahvaljujući detaljnim podacima iz vozila u budućnosti bismo mogli pružati potpuno nove osigurateljne ponude i usluge. „U slučaju nesreće bilo bi moguće automatski procijeniti razmjere štete u stvarnom vremenu pomoću podataka o položaju i podataka sa senzora sudara. U tom slučaju, Allianz bi mogao odmah obavijestiti vučnu službu, unajmiti zamjensko vozilo, naručiti odgovarajuće rezervne dijelove i dogovoriti popravak vozila. U slučaju ozbiljnih nesreća, mogla bi se pružiti i medicinska pomoć." rekao je Röhler.

“Prije nas je kupac sam morao obavijestiti, a u budućnosti ćemo proaktivno kontaktirati naše klijente, pružajući im pomoć onda kada nas najviše trebaju.”

„Možemo obračunati osigurateljne ponude koje su znatno prilagođenije riziku, uzimajući u obzir i stil vožnje vozača i opremljenost vozila sigurnosnim sustavima. Istodobno, podaci sa senzora i kamera mogu se upotrijebiti za prikladnu, ispravnu i poštenu istragu prometne nezgode i za razjašnjavanje odgovornosti“, rekao je Röhler.

Podaci poslani izravno iz automobila posebno će dobiti na važnosti u budućnosti kad vozilom budu upravljali autonomni i sustavi potpomognuti umjetnom inteligencijom. „Oni na koje ova promjena utječe, ali i društvo u cjelini, imaju pravo znati je li uzročnik nezgode čovjek ili stroj“, navodi Röhler.

Nedavno istraživanje Allianza provedeno u pet europskih zemalja pokazuje da je većina vozača automobila voljna podijeliti podatke o automobilu sa svojim osiguravateljem ako zauzvrat dobiju sveobuhvatnu servisnu podršku: u Njemačkoj je to 53 posto, u Velikoj Britaniji čak 61 posto. “Ovo je vrlo važna poruka za nas, na koju možemo biti ponosni: naši klijenti znaju da nam mogu vjerovati jer ćemo s njihovim podacima postupati pažljivo i u njihovom najboljem interesu”, rekao je Röhler, komentirajući rezultate istraživanja.


Tržišno natjecanje može postojati samo uz poštene cijene

Rasprave su se na 11. Allianz Motor Day događaju vodile i o pitanju kako treće strane mogu u praksi pristupati podacima iz automobila. EU Zakon o podacima određuje da se „lako dostupni podaci“ moraju prenositi u stvarnom vremenu – no koji su to podaci? Po kojoj cijeni proizvođač automobila smije naplatiti slanje tih podataka trećim stranama? „Stvarno tržišno natjecanje moguće je samo ako proizvođači vozila budu zahtijevali poštene cijene. U suprotnom, treće strane neće imati priliku za inovacije“, rekao je Röhler.

 

Nedostaje pravni okvir za prijenos podataka

No što bi klijent pojedinac trebao učiniti s podacima iz svojeg vozila? I najvažnije, kako bi trebao pristupati tim podacima i prosljeđivati ih dalje? Ovo može funkcionirati samo ako postoji vrlo jednostavan način kako pojedinac može u praksi prenositi te podatke. „EU Zakon o zaštiti podataka donosi samo pravnu osnovu za prijenos podataka iz vozila prema trećim stranama. Međutim, još nedostaje pravni okvir kojim se određuje na koji se tehnički način podaci iz vozila mogu učiniti upotrebljivima svim sudionicima na tržištu“, rekao je Röhler. „Zakonodavci moraju što je prije moguće pronaći praktično rješenje ovih pitanja jer u suprotnom rudarenje podacima iz ove riznice s blagom na korist klijenata i svih sudionika neće biti moguće.“

 

Zahtjevi društva Allianz o upotrebi podataka iz vozila:

  1. Vlasnicima vozila moraju potpuno transparentno biti pružene sve informacije o podacima prikupljenim iz njihova vozila. Svaki vlasnik vozila mora dobiti precizan pregled kako bi znao koji se podaci prikupljaju iz njegova vozila. Osim toga, mora im biti omogućeno vidjeti koje se od ovih točaka podataka mogu prenositi trećim stranama u stvarnom vremenu.
  2. Kako bi vlasnici automobila mogli dobro iskoristiti novostečenu suverenost nad podacima iz svojih vozila, potreban je standardizirani minimalni skup podataka za omogućivanje novih usluga neovisno o proizvođaču i za omogućivanje brzoga i jednostavnog dijeljenja podataka u stvarnom vremenu s pomoću definiranih sučelja, ako vlasnik vozila to želi.
  3. Allianz poziva na uspostavu reguliranog tržišta i neovisnog povjerenika za podatke kako bi razmjena podataka o vozilu bila sigurna. Ta neovisna institucija mora jamčiti da pristup podacima imaju samo ovlaštene strane.
  4. Kako bi vozači mogli imati koristi od brojnih zamislivih inovacija, potrebne su nam poštene cijene prijenosa podataka trećim stranama. Troškovi moraju biti izračunljivi kako bi se omogućilo široko tržišno natjecanje. 

Za dodatne informacije možete se obratiti:

Marko Sitar

Vanja Bzik Divić                  

Tel: +385 91 2257 113

Tel: +385 99 3670 302

marko.sitar@dialog-komunikacije.hr

vanja.bzik@allianz.hr

 

O Allianzu

Grupa Allianz jedan je od vodećih svjetskih osiguravatelja i upravitelja imovinom, a ima više od 126 milijuna privatnih i poslovnih klijenata u više od sedamdeset zemalja. Klijentima tvrtke Allianz na raspolaganju je širok raspon osiguravajućih usluga za osobno osiguranje i osiguranje društava, a usluge obuhvaćaju životno i zdravstveno osiguranje, osiguranje imovine te usluge pomoći pri osiguranju kredita i osiguranju globalnog poslovanja. Allianz je jedan od vodećih svjetskih ulagača koji uime svojih osiguranika upravlja iznosom većim od 809 milijardi eura. Nadalje, naši upravitelji imovinom PIMCO i Allianz Global Investors upravljaju imovinom trećih strana u iznosu od gotovo dva bilijuna eura. Zahvaljujući svojim ulagačkim odlukama i tomu što smo uveli sustavnu integraciju ekoloških i socijalnih kriterija u svoje poslovanje, jedan smo od vodećih osiguravatelja na indeksu održivosti Dow Jones. Godine 2021. više od 155 tisuća zaposlenika ostvarilo je ukupan prihod u iznosu od 148,5 milijardi eura te dobit od redovitog poslovanja u iznosu od 13,4 milijardi eura.

Kao i uvijek, na te se procjene odnosi izjava o odricanju od odgovornosti koja se navodi u nastavku.

* To uključuje i nekonsolidirane subjekte s kupcima Allianza.

Upozorenje o budućim izjavama

Ovaj dokument obuhvaća izjave o budućim očekivanjima koje se temelje na trenutačnim stavovima i pretpostavkama te mogu obuhvaćati poznate i nepoznate rizike i nepredvidive čimbenike. Stvarni rezultati, uspješnost ili događaji mogu se znatno razlikovati od onih koji se navode ili se daju naslutiti u takvim izjavama o budućnosti.

Do takvih odstupanja bez ograničenja može doći zbog čimbenika koji uključuju, ali nisu ograničeni na: (i) promjenu općih gospodarskih uvjeta i konkurentnosti, a posebice kada je riječ o osnovnoj djelatnosti i ključnim tržištima Grupe Allianz, (ii) uspješnost financijskih tržišta (posebice na tržišnu nestabilnost, likvidnost i kreditne događaje), (iii) štetan publicitet, regulatorne radnje ili sudske sporove u odnosu na Allianz Group, druge poznate tvrtke i djelatnost financijskih usluga općenito, (iv) učestalost i ozbiljnost osiguranoga štetnog događaja, što uključuje prirodne nepogode i nastanak troškova štete, (v) razinu i kretanje smrtnosti i boležljivosti, (vi) razinu postojanosti, (vii) raspon kreditnih izvedenica, posebice u bankarstvu; (viii) razinu kamatnih stopa, (ix) stopu valutnih tečajeva, ponajviše valutnog tečaja EUR/USD, (x) promjene zakonodavstva i regulativa, što uključuje porezne regulative, (xi) učinak preuzimanja, što uključuje povezana pitanja integracije i mjere reorganizacije te (xii) opće čimbenike konkurentnosti koji vrijede za svaki slučaj na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i/ili globalnoj razini. Mnoge od tih promjena mogu se pogoršati zbog terorističkih aktivnosti.

Nepostojanje obveze ažuriranja

Allianz nije obvezan ažurirati nijednu informaciju ili izjavu o budućnosti koja se ovdje navodi, osim informacija za koje je zakonski propisano da se moraju otkriti.

Napomena o zaštiti privatnosti

Allianz SE predan je zaštiti vaših osobnih podataka. Više možete pronaći u našoj Izjavi o privatnosti