Pojmovi u osiguranju

  Kako osigurati auto

Osiguranje vozila obavezno je za sve vlasnike automobila i motornih vozila, ali kako osigurati auto. Postoji više načina kako osigurati auto jer postoji više polica osiguranja.

Svi vlasnici vozila prema zakonu obavezni su osigurati svoj automobil osiguranjem od automobilske odgovornosti. Temeljem te police osiguravatelj se obavezuje nadoknaditi štetu na temelju propisa oodgovornosti za nadoknadu štete te isprave o osiguranju vozila, te ako je došlo do tjelesne ozljede, narušavanja zdravlja ili smrti, uništenja odnosno oštećenja stvari treće osobe.

Iako vozač koji je počinio prometnu nezgodu, nema pravo na naknadu štete nastale ozljedama ili smrti, postoje proširena pokrića, najčešće pod nazivom, AO plus ili AO-XL ili mini kasko, koja pružaju mogućnost naknade, iako je vozač isključivi krivac za prometnu nezgodu. Proširena pokrića se ugovaraju zasebno i ovise o željama vozača za zaštitom od neželjenih posljedica u slučaju prometne nezgode. Police sa najviše vrsta pokrića, su tzv.kasko osiguranja, koja mogu pokriti štete nastale na vozilima i ljudima, materijalne i nematerijalne štete bez obzira čija je krivica.

Osobno pokriće od nesreće, troškove liječenja putnika u automobilu te gubitak ili oštećenje predmeta u automobilu. Tu još može biti pokrivena i krađa vozila, šteta koju je prouzročilo kradljivac na vozilu prilikom krađe, uništenje vozila u požaru, kao i druge vrste pokrića.

 

« Povratak